White Asphalt: Είναι η λευκή άσφαλτος η λύση για τις υψηλές θερμοκρασίες;
White Asphalt: Είναι η λευκή άσφαλτος η λύση για τις υψηλές θερμοκρασίες;
White Asphalt: Είναι η λευκή άσφαλτος η λύση για τις υψηλές θερμοκρασίες;
Καθώς η θερμοκρασία στη γη συνεχώς αυξάνεται, πολλές πόλεις αναζητούν τρόπους να κάνουν τη ζωή των κατοίκων τους πιο υποφερτή κατά τη διάρκεια των καύσωνων. Ένας από αυτούς είναι και η λευκή άσφαλτος.
Η ιδέα πίσω από τη λευκή άσφαλτο είναι απλή και ενδεχομένως αποτελεσματική: το λευκό χρώμα απορροφά λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με το συνηθισμένο χρώμα της ασφάλτου, το μαύρο.
Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως η άσφαλτος το καλοκαίρι εκπέμπει θερμότητα, η οποία θα ήταν σαφώς μικρότερη αν ήταν λευκή, με αποτέλεσμα και η θερμοκρασία στη γύρω περιοχή να ήταν ελαφρώς πιο χαμηλή.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα το Φοίνιξ στην Αριζόνα, όπου η θερμοκρασία συχνά ξεπερνά τους 43 βαθμούς Κελσίου, έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα Cool Pavement. Οι αρχές της πόλης έχουν εφαρμόσει ειδικά επιχρίσματα λευκής ασφάλτου στους δρόμους της με τους κατοίκους να αναφέρουν αισθητή μείωση της θερμότητας.
Στο Όστιν του Τέξας από την άλλη χρησιμοποιήθηκε το προϊόν «A.R.A.-1 Ti», το οποίο αποκαλείται το «αντιηλιακό των δρόμων».
Βασίζεται στο διοξείδιο του τιτανίου, ψεκάζεται στην άσφαλτο και μειώνει την ακτινοβολία που απορροφάται, ενώ ταυτόχρονα διασπά τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα.
Έχει ήδη δοκιμαστεί και σε άλλες πόλεις στις ΗΠΑ με θετικά αποτελέσματα στη μείωση του φαινομένου της «Αστικής Θερμικής Νησίδας».
Στην Ελλάδα, η λευκή άσφαλτος εφαρμόστηκε στη σήραγγα «Θησέας» στην Κακιά Σκάλα.
Η χρήση της στο συγκεκριμένο σημείο δεν αποσκοπεί μόνο στη μείωση της θερμοκρασίας, αλλά κυρίως στην αύξηση της ορατότητας εντός του τούνελ και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προσφέροντας μια ασφαλέστερη και πιο οικολογική λύση.
Κρίνοντας λοιπόν από τα παραπάνω η λευκή άσφαλτος αναδεικνύεται ως μια ενδιαφέρουσα λύση για την καταπολέμηση των υψηλών θερμοκρασιών στις πόλεις, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και συμβάλλοντας στη μείωση της αστικής θερμικής νησίδας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.