World-GO-Day! 20 Σεπτεμβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, με θέμα "GO for Testing"

World-GO-Day! 20 Σεπτεμβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, με θέμα "GO for Testing"

World-GO-Day! 20 Σεπτεμβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, με θέμα "GO for Testing"

World-GO-Day! 20 Σεπτεμβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας (World GO Day), με θέμα "GO for Testing"

20 Σεπτεμβρίου 2023: “Χρωμάτισε τον πλανήτη μωβ! Χρωμάτισε την Ελλάδα μωβ!”

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τους γυναικολογικούς καρκίνους και η 20η Σεπτεμβρίου 2023, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας #World-GO-Day!

Ελάτε μαζί μας και πάλι για 5η χρονιά να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές των  ομάδων ασθενών γυναικολογικού καρκίνου από όλο τον κόσμο ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σχετικά με τη σημασία της τακτικού γυναικολογικού ελέγχου αλλά και για τους παράγοντες κινδύνου τους. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας #WorldGODay!

είναι μια μοναδική ευκαιρία για  εκπαίδευση και για ανταλλαγή πληροφοριών για τα συμπτώματα, τη θεραπεία, την πρόληψη και φέτος, κυρίως, για τις εξετάσεις.

Για αυτό σας προσκαλούμε:

Μην αμελείτε τις εξετάσεις σας #GΟforTesting.

Κάνετε Πρόληψη #GOforPrevention.

Απαιτήσετε την σωστή θεραπεία #GOfortheRightTreatment.

Η Παγκόσμια Ημέρα GO 2023 είναι εδώ! #WorldGODay

 Στο πλαίσιο της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, “World GO Day” o Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία της ESGO-ENGAGe για την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα των γυναικολογικών καρκίνων και καλούν τις γυναίκες στην Ελλάδα στη δράση «GOforTesting»  «Μην αμελείς τις εξετάσεις σου».

Ο απώτερος στόχος είναι μέσα από διαφορετικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να επηρεάσουν το μέλλον για έναν κόσμο με ενημερωμένες γυναίκες που μεριμνούν για την υγεία τους!

Είπαν για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας:

20 Σεπτεμβρίου!! Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας: Η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους, τους καρκίνους που αφορούν την φύση της γυναίκας:

1. Είναι η μέρα που χρωματίζουμε την Ελλάδα μωβ, το χρώμα των γυναικολογικών καρκίνων. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να μην αμελούν το σώμα τους και να ακούν τα μηνύματα που αυτό τους στέλνει. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να κλείσουν το ραντεβού με τον γυναικολόγο τους. Να ρωτήσουν, να ενημερωθούν, να ζητήσουν αυτό που χρειάζονται. Η ημέρα που θέλουμε να σπάσει η σιωπή και να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που φέρνει ένας γυναικολογικός καρκίνος.

Για εμάς τις ίδιες, για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και για τις άλλες γυναίκες που ίσως φοβούνται. Για να νιώσουν και εκείνες δυνατές και ότι δεν είναι μόνες.

Να ενώσουμε την φωνή μας και να μιλήσουμε για αυτά που μας δυσκολεύουν.

Φέτος το μότο είναι «GOforTesting» δηλαδή  «Μην αμελείς τις εξετάσεις σου».

 και ζητάμε από τις γυναίκες να μην αμελούν την ετήσια επίσκεψη τους στον γυναικολόγο αλλά και να ρωτήσουν για τις ειδικές εξετάσεις που μπορεί να κάνουν, όπως  για τον ιό του HPV και τον καρκίνο τραχήλου μήτρας, αλλά και για τις μοριακές εξετάσεις που θα δώσουν πολλές περισσότερες πληροφορίες είτε για τυχόν κληρονομικότητα αλλά και αν ήδη νοσούν, για το είδος του καρκίνου, ώστε να λάβουν την σωστότερη θεραπεία.

Η επιστήμη προχωράει μπροστά και πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα όπλα που μας προσφέρει και σε ότι έχει να κάνει με την πρόληψη αλλά και στην διαχείριση της νόσου.»

Μαρία Παπαγεωργίου

Υπεύθυνη ομάδας ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι.

2. Η παγκόσμια ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι μπορεί να ωθήσει τις γυναίκες να ενημερωθούν για τις νεότερες θεραπείες που υπάρχουν για τα νεοπλάσματα του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Επιπλέον, γνωστοποιούνται οι διαθέσιμες μέθοδοι πρόληψης οι οποίες οδηγούν στην έγκαιρη διάγνωση και στοχευμένη θεραπεία.

Ενημερωθείτε, εξεταστείτε!!”

Δημήτριος Χαϊδόπουλος

Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ

3. “Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μία νόσος που μπορεί να εξαλειφθεί, ώστε να μην είναι πλέον σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Αυτό μπορεί να γίνει εάν επιτευχθεί 90% εμβολιαστική κάλυψη με το εμβόλιο εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), 70% τουλάχιστον προληπτικός έλεγχος των γυναικών με HPV test και 90% αποτελεσματική θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών αλλά και του διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.”

Δημήτριος Τσολακίδης

Χειρουργός Γυναικολογικής Ογκολογίας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ

4. «Κάθε χρόνο υπολογίζεται οτι στη χώρα μας διαγιγνώσκονται 5000-6000 νέες περιπτώσεις καρκίνου των έσω γεννητικών οργάνων. Ζούμε όμως στην εποχή που η επιστήμη έχει κάνει άλματα στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αυτών των νοσημάτων. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων  (HPV), ο στοχευμένος γονιδιακός έλεγχος στις περιπτώσεις που ενδείκνυνται αλλά και πιο ακριβείς απεικονιστικές μέθοδοι συμβάλλουν στο μέγιστο στη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γυναικολογικού  καρκίνου στις 20/9 ας περάσουμε το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές και ότι ο ενδελεχής έλεγχος απο ειδικούς συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση. Στηρίζουμε την σωστή ενημέρωση όλων των γυναικών χώρα μας και προάγουμε την ευαισθητοποίηση των νεότερων γενεών»

Δημήτριος Παπαθεοδώρου

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Α. "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ"

5. Νέες θεραπευτικές δυνατότητες είναι πλέον διαθέσιμες για τις ασθενείς μας με γυναικολογικούς καρκίνους. Συγκεκριμένες ομάδες ασθενών μπορούν να έχουν μακροχρόνια ύφεση της νόσου τους με τις νέες θεραπείες ακόμη και αν διαγνωσθούν σε προχωρημένο στάδιο. Η διενέργεια μοριακών ελέγχων είναι απαραίτητη για την επιλογή της θεραπείας και θα πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα σε όλες τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο ωοθηκών και καρκίνο ενδομητρίου.

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι αντιμετωπίζονται πλέον στα πλαίσια της Ιατρικής Ακριβείας. Η διενέργεια μοριακού ελέγχου είναι απαραίτητη για όλες τις ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο ωοθηκών και καρκίνο ενδομητρίου. Ο μοριακός έλεγχος παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την πρόγνωση της νόσου, την επιλογή της κατάλληλης θεραπείες και την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και την παρουσία κληρονομικής προδιάθεσης. Η πολιτεία πρέπει να φροντίσει για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις μοριακές εξετάσεις. Συζητήστε με τον Ογκολόγο σας για τους μοριακούς ελέγχους που είναι κατάλληλοι για την περίπτωσή σας.”

Μιχάλης Λιόντος

MD. PhD Παθολόγος Ογκολόγος, Επικουρικός επιμελητής στην Ογκολογική Μονάδα του Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα

Σχετικά με τους Γυναικολογικούς Καρκίνους

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020: από αυτούς, περίπου το 44% ήταν καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, το 29% του ενδομητρίου, το 23% των ωοθηκών και λιγότερο από το 5% άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι, όπως καρκίνοι του αιδοίου και του κόλπου. Η Ευρώπη αντιπροσώπευε περισσότερο από το 20% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως. Το 2020, 420.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο πέθαναν από γυναικολογικούς καρκίνους.

Μερικοί γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν. Ο τακτικός έλεγχος και οι εξετάσεις μαζί με τις επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου και στην προώθηση της έγκαιρης διάγνωσης σε ένα στάδιο όπου η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική ή και η πλήρης ίαση είναι δυνατή. Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και μπορεί να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα μέσω τεστ HPV και τακτικών προβολών τεστ Παπανικολάου, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν αυτές τις εξετάσεις λόγω φόβου ότι μπορεί να έχουν τον ιό HPV.

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους που επηρεάζουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτούς τους καρκίνους παραμένει ανησυχητικά χαμηλή.

Η ESGO και το ENGAGE πιστεύουν ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου θα βελτιώσει δραστικά τα ποσοστά επιβίωσης.