Χ. Βερώνης: Θετική η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην προώθηση της Μυκόνου [Video]

Χ. Βερώνης / Θετική η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην προώθηση της Μυκόνου [Video]

Χ. Βερώνης: Θετική η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην προώθηση της Μυκόνου [Video]

Χ. Βερώνης / Θετική η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην προώθηση της Μυκόνου [Video]

Στην μετασχηματιστική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και στον ρόλο πού μπορεί να παίξει στις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μυκόνου, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, Χρήστος Βερώνης, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης του Δήμου, για την επίσκεψη του ρομπότ "Sophia" της Hanson Robotics, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Δημαρχείο της Μυκόνου.

Ο Δήμαρχος, Χρήστος Βερώνης, καλωσόρισε το διάσημο ρομπότ της Hanson Robotics, και ανέφερε πως "η φιλοξενία και παρουσίαση από το Δήμο Μύκονου του κοινωνικού ανθρωποειδούς ρομπότ Sophia στη Μύκονο έχει στόχευση να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους για να ασχοληθούν με τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη,  να εμπλουτίσει το δημόσιο διάλογο για τη σχέση μεταξύ ηθικής και Τεχνητής Νοημοσύνης και να επιδράσει θετικά στην ενίσχυση του τουριστικού brand της Μυκόνου, στην ποιοτική αναβάθμιση και την αποτελεσματική προβολή του τουριστικού της προϊόντος".

Στην συνέχεια δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, δημοσιογράφοι και πολίτες συνομίλησαν με τη Sophia, έθεσαν τα ερωτήματα τους στα ελληνικά και οι απαντήσεις που δέχτηκαν ήταν πραγματικά εντυπωσιακές.

Καλωσόρισμα του Δημάρχου  στο ρομπότ Sophia 

Η κοσμοπολίτικη Μύκονος ,το διαχρονικό "αστέρι" του παγκόσμιου τουρισμού,  υποδέχεται το σύγχρονο "αστέρι" της προηγμένης τεχνολογίας τη "Σοφία".

Καλέσαμε τη Σοφία στη Μύκονο γιατί θέλαμε να έχουμε μία ζωντανή συνάντηση με ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα του ανθρώπου,  στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης και του σύγχρονου πολιτισμού. 

Δεν αντιμετωπίζουμε το γεγονός ως μία απλή ατραξιόν, αλλά ως μία πρώτη, άμεση επικοινωνία, με ένα δημιούργημα, μία εφαρμογή που αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες και προκλήσεις που φέρνει στη ζωή  ολόκληρου του πλανήτη η Τεχνητή Νοημοσύνη . 

Το ρομπότ με την ελληνική ονομασία Sophia, προσκεκλημένη από το Δήμο Μυκόνου, είναι η πιο εξελιγμένη ανθρωποειδής ρομποτική δημιουργία της Hanson Robotics.

Έχει ηλικία 8 χρόνων και έχει περιπλανηθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη αναπτύσσοντας μία διαδραστική σχέση επικοινωνίας με Πολιτικούς,  επιστήμονες, επιχειρηματίες, απλούς ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και ηλικίας.

Τον Οκτώβριο του 2017, αναγνωρίστηκε στο ρομπότ η υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας και έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα. 

Τον Νοέμβριο του 2017 ονομάστηκε η πρώτη Πρωταθλήτρια Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και είναι το πρώτο ρομπότ που του αναγνωρίστηκε τίτλος από τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Στην Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου και ενδιαφέροντος, όπως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε φόρουμ στη Ρόδο για τον τουρισμό και το περιβάλλον,  σε εκδηλώσεις του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων του δήμου Ηρακλείου κ.λ.π.

Η πρόσκληση, φιλοξενία και παρουσίαση από το Δήμο Μύκονου του κοινωνικού ανθρωποειδούς ρομπότ Sophia στη Μύκονο έχει πολλαπλή στόχευση:

1. Να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό του νησιού και ειδικότερα τους νέους ανθρώπους αλλά και όσους επισκέπτες το επιθυμούν με τις εκπληκτικές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης,  όπως αυτές αποτυπώνονται στο ανθρωποειδές ρομπότ Sophia το οποίο μπορεί να μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά, να δείχνει συναισθήματα και να συζητά. 

2. Να εμπλουτίσει το δημόσιο διάλογο και να διευρύνει τον προβληματισμό όλων για το πώς μπορεί να επηρεαστεί η καθημερινότητά μας, οι οικονομικές και λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες από την ανάπτυξη σχέσεων αλληλεπίδρασης με τη νέα τεχνολογία  της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η παρουσία της Sophia θα ενισχύσει τη γνώση και την κατανόηση γύρω από την τεχνολογία AI, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα διάλογο για το μέλλον της τεχνολογίας και της ανθρωπότητας.

3. Να γίνει μία διανοητική προβολή στο μέλλον, για το πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να επιδράσει θετικά στην ενίσχυση του τουριστικού brand της Μυκόνου, στην ποιοτική αναβάθμιση και την αποτελεσματική προβολή του τουριστικού της προϊόντος. Να προσελκύσει επισκέπτες και επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη σύνδεση της τεχνολογίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

4. Να ανοίξει και  στη Μύκονο ο δημόσιος διάλογος για τη σχέση μεταξύ ηθικής και Τεχνητής Νοημοσύνης και κυρίως αν μπορούν να αναπτύξουν οι μηχανές την ανθρώπινη συνειδητότητα .

Θεωρώ ότι οφείλουμε όλοι μας να εξοικειωνόμαστε με αυτή τη νέα πραγματικότητα που σύντομα θα επηρεάζει τη ζωή μας σε όλους τους τομείς .

Θα επηρεάζει την καθημερινότητά μας, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την εργασία, την εκπαίδευση, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Έχω την άποψη ότι οφείλουμε ως πολίτες, ως κοινωνία αλλά και ως κρατικοί θεσμοί να κατανοήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες που μας προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και να προβληματιστούμε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη και χωρίς κανόνες  χρήση της. 

Υποδεχόμαστε λοιπόν με χαρά τη Σοφία στη Μύκονο στο χώρο του Δημαρχείου κι ανυπομονούμε να έχουμε ένα διάλογο μαζί της .
 
Αύριο το απόγευμα στο κλειστό γυμναστήριο της Άνω Μεράς η Σοφία θα συναντήσει όσους επιθυμούν να τη γνωρίσουν από κοντά και κυρίως στους νέους της Μυκόνου. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όλοι θα έχουν τη ευκαιρία να φωτογραφηθούν και να συνομιλήσουν με την Sophia. Αυτή η αλληλεπίδραση με την πιο προηγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης θα είναι μια εμπειρία που δύσκολα ξεχνιέται! 

Σήμερα, θα δούμε από κοντά την ικανότητά της να εκφράζει συναισθήματα, να συνομιλεί με φυσικό τρόπο, να μαθαίνει από τις εμπειρίες της και κυρίως να απαντά σε ερωτήσεις.

Καλώς ήρθες Σοφία στη Μύκονο. 
 
Έχεις το λόγο.

Παρακολουθήστε Video: