2021 Population-Housing Census: Η Απογραφή & πώς θα γίνει!! Εκτίμηση μείωσης πληθυσμού - Κυκλάδες με περισσότερες γεννήσεις από θανάτους!!

Ψυχρολουσία με τη νέα απογραφή!! Εκτίμηση μείωσης πληθυσμού έως 500.000!! Στις Κυκλάδες περισσότερες γεννήσεις από θανάτους!! Πώς θα γίνει!!

2021 Population-Housing Census: Η Απογραφή & πώς θα γίνει!! Εκτίμηση μείωσης πληθυσμού - Κυκλάδες με περισσότερες γεννήσεις από θανάτους!!

Ήρθε ο καιρός να μετρηθούμε!! Ξεκινά η απογραφή του πληθυσμού στην Ελλάδα!! Η Απογραφή Πληθυσμού, αρχίζει στα τέλη Οκτωβρίου & πώς θα γίνει!!

Με βασικό μότο «Όλοι Μετράμε», ήρθε μετά από μια δεκαετία η στιγμή να μετρηθούμε εκ νέου με την απογραφή του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Η απογραφή πληθυσμού - κατοικιών 2021 θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα και λόγω του κορωνοϊού έπρεπε να επιλεγεί μία νέα μεθοδολογία για τη διενέργειά της.

Ψυχρολουσία με τη νέα απογραφή: Εκτίμηση για μείωση πληθυσμού έως 500.000 άτομα!!

Μειώνεται διαρκώς ο πληθυσμός της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Ποιες είναι οι μόνες περιοχές με αύξηση.

Αποκαρδιωτικά αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα της επερχόμενης απογραφής του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς εκτιμάται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας έχουν μειωθεί κατά 450.000 – 500.000 σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση των καθηγητών στο Παν. Πατρών και Θεσσαλίας, κκ. Βασίλη Παππά και Βύρωνα Κοτζαμάνη, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς από τον Μάιο του 2021, όταν και έγινε η τελευταία απογραφή.
Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2011 έως το 2020 ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 3,7%, δηλαδή κατά περίπου 405.000 άτομα.
Όσον αφορά στα στοιχεία ανά περιφέρεια, η πλειοψηφία των νομών (39/51) είχε απώλειες και μια μειοψηφία μόνον (12/51) είχε κάποια κέρδη.
Μόνο οι παρακάτω τέσσερις περιοχές είχαν σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους, πάνω από 6%:
 • Δωδεκάνησα
 • Σάμος
 • Χίος
 • Λέσβος
Οι νομοί με σημαντικά κέρδη, αναφέρουν οι δυο ερευνητές, είναι όλοι νησιά που «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ αυτοί με σημαντικές απώλειες (πάνω από 7%) βρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα.
Επιπλέον, το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων είναι αρνητικό την τελευταία εννεαετή περίοδο αγγίζοντας τις 223 χιλ.

Ελάχιστες περιοχές διαφοροποιούνται, έχοντας περισσότερες γεννήσεις από θανάτους:

 • τα Δωδεκάνησα,
 • οι Κυκλάδες,
 • η Ξάνθη,
 • τα Χανιά,
 • το Ηράκλειο και
 • το Ρέθυμνο
Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι δυο καθηγητές, προκύπτει ότι 1 στους 3 νομούς που βρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική χώρα (με εξαίρεση το Λασίθι) έχουν λιγότερες γεννήσεις από θανάτους (αρνητικά φυσικά ισοζύγια) και ταυτόχρονα, περισσότερες εξόδους από εισόδους (αρνητικά μεταναστευτικά ισοζύγια).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε 8 νομούς το ισοζύγιο είσοδοι -έξοδοι είναι θετικό σε τέτοιο βαθμό που υπερκαλύπτει τις απώλειες, που προκαλεί το γεγονός ότι έχουν περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν και αυτοί αύξηση του πληθυσμού τους.
Οι νομοί αυτοί είναι:
 • Βοιωτία
 • Θεσπρωτία
 • Λέσβος
 • Πιερία
 • Σάμος
 • Φωκίδα
 • Χαλκιδική
 • Χίος
Συμπερασματικά, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοτζαμάνης, στη μεταβολή του πληθυσμού καθοριστικό ρόλο παίζουν όχι μόνον τα φυσικά (γεννήσεις- θάνατοι) αλλά και τα μεταναστευτικά ισοζύγια (είσοδοι-έξοδοι).
Αυτό που θα επηρεάσει όλο και περισσότερο τις δυο επόμενες δεκαετίες τις όποιες μεταβολές του πληθυσμού μας είναι η ζυγαριά είσοδοι-έξοδοι.
Σε εθνικό δε επίπεδο, ακόμη και αν η ζυγαριά αυτή στο μέλλον γίνει από αρνητική μηδενική (όσοι δηλ. θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα άλλοι τόσοι θα εγκατασταθούν σε αυτήν), μετά από 20 χρόνια θα είμαστε σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι από ό,τι σήμερα.

Κύριος τρόπος η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ,  Αθανάσιος Θανόπουλος, «η κύρια διαδικασία βάσει της οποίας θα υλοποιηθεί η απογραφή θα είναι η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή.

Την περίοδο από 23 Οκτωβρίου έως τα μέσα του Νοεμβρίου, οι περίπου 60.000 απογραφείς θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία (ήδη από την απογραφή κτιρίων που προηγείται οι ερευνητές γνωρίζουν σε ποια σημεία της χώρας εντοπίζονται κατοικίες).

Θα δοθεί κωδικός για κάθε σπίτι

Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του.

Αρκεί ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού για την πραγματοποίηση της διαδικασίας, δεν είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των μελών του νοικοκυριού, ενώ οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις/διευκρινίσεις».

Το δεύτερο βήμα θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου και θα αφορά σε όσους πολίτες για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες) δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά.

Αυτούς θα επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

«Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση δημογραφικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και καλύπτουν μία σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς τα στοιχεία υποβάλλονται σε διεθνείς οργανισμούς», επισημαίνει ο κ. Θανόπουλος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, «είναι κρίσιμο να προσδιοριστεί μέσω της απογραφής ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας (ο πληθυσμός που ανεξαρτήτως καταγωγής έχει τη μόνιμη κατοικία του σε κάποια περιοχή της Ελλάδας) και ο νόμιμος πληθυσμός, δηλαδή ο αριθμός των δημοτών σε κάθε Δήμο και Δημοτική Ενότητα». Διευκρινίζεται ότι ο νόμιμος πληθυσμός δεν έχει να κάνει με τον νόμο, παρά μόνον με τον Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι οι απογραφόμενοι.

Εμπιστευτικά τα στοιχεία της απογραφής

Συνήθως οι φόβοι όλων όσοι απογράφονται είναι εάν είναι ασφαλή τα δεδομένα που συλλέγει η ΕΛΣΤΑΤ, πού διαβιβάζονται τα στοιχεία που παραχωρούν οι απογραφόμενοι και εάν περιλαμβάνονται ερωτήσεις για το θρήσκευμα ή τις πολιτικές πεποιθήσεις ή συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Ο κ. Θανόπουλος είναι απολύτως καθησυχαστικός: «Όλα τα στοιχεία που συλλέγονται από την ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της απογραφής πληθυσμού- κατοικιών ή οποιασδήποτε άλλης έρευνας διενεργείται από την εθνική στατιστική υπηρεσία είναι εμπιστευτικά. Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει η Στατιστική στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και των επεξεργασιών για τις οποίες είναι υπεύθυνη, δεν διαβιβάζονται σε καμία άλλη δημόσια υπηρεσία, ή ιδιωτική εταιρεία, ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή σε χώρες εκτός ΕΕ, ή σε διεθνείς οργανισμούς. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν ζητούνται ή καταγράφονται κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφόμενους».

Έτσι, κτίρια (π.χ. θρησκευτικές, πολιτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συνδικαλιστική δράση, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, σεξουαλική ζωή ή γενετήσιο προσανατολισμό, ζητήματα υγείας).

Ολοκληρώνεται η απογραφή κτιρίων

Σημειώνεται ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο η ΕΛΣΤΑΤ ολοκληρώνει την απογραφή κτιρίων, η οποία αποτελεί προπαρασκευαστικό στάδιο και οδηγό της απογραφής πληθυσμού- κατοικιών, καθώς με βάση αυτήν η Στατιστική είναι σε θέση να γνωρίζει, μεταξύ άλλων, πού εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα κατοικίες στις οποίες ζει ο πληθυσμός.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, 12.500 ιδιώτες ερευνητές (τομεάρχες) της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτονται ένα προς ένα τα κτίρια όλης της χώρας, προκειμένου να τα καταμετρήσουν και να καταγράψουν τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Οι μεταβλητές που ενδιαφέρουν την ΕΛΣΤΑΤ και για τις οποίες ενδέχεται να ερωτηθεί ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης ή ο ένοικος ενός κτιρίου, αφορούν στην περίοδο κατασκευής και στη χρήση του, εάν έχει ανελκυστήρα, εάν είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ κ.ά. Δεν ζητείται σε καμία περίπτωση κάποιο στοιχείο που σχετίζεται με ιδιοκτησίες, τ.μ., ή παραβάσεις πολεοδομικής νομοθεσίας