After Election Day? Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ - Από σήμερα αρχίζει η συζήτηση για τις αλλαγές

After Election Day? Οι δύσκολες συζητήσεις που εκκινούν σήμερα στην Κουμουνδούρου αναμένεται να εξετάσουν το εκλογικό αφήγημα στο σύνολό του, τις δηλώσεις περί κυβέρνησης ανοχής,

After Election Day? Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ - Από σήμερα αρχίζει η συζήτηση για τις αλλαγές

Ήταν λίγα λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα όταν ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου για να μπει στο SUV που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του και να επιστρέψει στην κατοικία του. Έξω από την είσοδο του κόκκινου κτιρίου τον περίμεναν μερικές δεκάδες μέλη- κυρίως της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ- που τον χειροκροτούσαν φωνάζοντας συνθήματα περί ανατροπής. Ο ίδιος κλείνοντας την πόρτα του αυτοκινήτου είπε στους δημοσιογράφους που έσπευσαν να τού αποσπάσουν μία σύντομη δήλωση: «Ες αύριον…»

Σήμερα, λοιπόν, ξημερώνει μία ακόμη δύσκολη ημέρα, ίσως πιο δύσκολη κι από την χθεσινή, για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος-οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή- για να αποφασιστούν οι «αναγκαίες» κατά δήλωση Τσίπρα αλλαγές ώστε το κόμμα να προχωρήσει στις επόμενες εκλογές που θα πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της 21ης Μαϊού του 2023 ήταν απόλυτα σοκαριστική για τα στελέχη του κόμματος. Όπως επίσης και η γιγαντιαία απόσταση των είκοσι μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη που ξεπέρασε ακόμη και την εκλογική της επίδοση του 2019.

Οι αναπάντεχες εξελίξεις επιβεβαίωσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την εκτίμησή του πως οι δημοσκοπήσεις θα έπεφταν έξω. Όπερ και εγένετο, καθώς ουδείς μπορούσε να προβλέψει το εντυπωσιακό 40,8% της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το αποκαρδιωτικό 20,6% για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούσε ως μία εύλογη αφετηρία για την εκλογική του επίδοση το 31,5% του Ιουλίου του 2019. Μάλιστα λίγες ώρες νωρίτερα κορυφαίοι παράγοντες του κόμματος έλεγαν σε δημοσιογράφους πως δεν μπορούσαν να πιστέψουν τα ευρήματα των τελευταίων ημερών από τους δημοσκόπους «καθώς είναι τελείως διαφορετικά τα μηνύματα που παίρνουμε από την κοινωνία». Κι όμως. Η κοινωνία σύμφωνα και με τις αναλύσεις των εκπροσώπων των δημοσκοπικών εταιρειών έδωσε μόλις κάτι παραπάνω από 20% στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις χθεσινές εκλογές διότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε τέτοια αποσυσπείρωση (το ποσοστό συσπείρωσης δεν έφτασε το 70%) με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να κατευθύνονται σε όλα τα άλλα κόμματα από τη Νέα Δημοκρατία έως την Πλεύση Ελευθερίας μαζικά.

Η έκπληξη και το σοκ από τα τελικά αποτελέσματα φαίνεται και μόνο από το γεγονός πως στον αρχικό σχεδιασμό κι αν τα πράγματα πήγαιναν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέμενε, δηλαδή με μία διαφορά μικρότερη των τριών μονάδων ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του θα προχωρούσε -κατά τις πληροφορίες- στο τέλος σε καταγγελία των εταιρειών μέτρησης της κοινής γνώμης. Όλα αυτά σβήστηκαν από τον σχεδιασμό με τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll και οδήγησαν στην ακόλουθη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για το ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρην για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες, τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμη τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, συνεπώς δεν έχουν το περιθώριο χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να σάς ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μάς στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη».

Κατά τις πληροφορίες οι αλλαγές για τις οποίες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αφορούν την στρατηγική του κόμματος καθώς φαίνεται πως οι πολίτες διαπίστωσαν έλλειμμα κυβερνησιμότητας και προοπτικής συγκρότησης κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Κανένα στέλεχος δεν έθεσε -τουλάχιστον χθες είτε άμεσα είτε πιο έμμεσα ζήτημα ηγεσίας- αντιθέτως υπήρξαν (στις τηλεοράσεις )πολλές δηλώσεις στήριξης προς το πρόσωπο του προέδρου του κόμματος με την επισήμανση πως πρέπει