Air Traffic Controllers on strike: Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προγραμματίζουν στάση εργασίας την Τρίτη 9 Αριλίου - Τα αιτήματά τους

Air Traffic Controllers on strike / Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προγραμματίζουν στάση εργασίας την Τρίτη 9 Αριλίου, μετά τον θάνατο συναδέλφου τους εν ώρα υπηρεσίας - Τα αιτήματά τους

Air Traffic Controllers on strike: Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προγραμματίζουν στάση εργασίας την Τρίτη 9 Αριλίου - Τα αιτήματά τους

Air Traffic Controllers on strike / Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προγραμματίζουν στάση εργασίας την Τρίτη 9 Αριλίου, μετά τον θάνατο συναδέλφου τους εν ώρα υπηρεσίας - Τα αιτήματά τους

Στάση εργασίας για την επόμενη Τρίτη 9 Αριλίου από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι προκήρυξε η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) ζητώντας ενίσχυση του προσωπικού, αλλά και διασφάλιση των εργαζομένων, ύστερα από τον θάνατο συναδέλφου τους στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εν ώρα υπηρεσίας. Εφόσον η κινητοποίηση πραγματοποιηθεί, δε θα εκτελεστεί καμία πτήση από και προς ελληνικά αεροδρόμια κατά το διάστημα αυτό.

Πέντε βασικά αιτήματα

Η ΕΕΕΚΕ θέτει πέντε βασικά αιτήματα και συγκεκριμένα:

  • Πρόσληψη Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας για την πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων.
  • Μόνιμη παρουσία γιατρού σε όλα τα αεροδρόμια και τις επιχειρησιακές μονάδες EEK.
  • Εξοπλισμός όλων των μονάδων με φαρμακεία και απινιδωτές.
  • Εφαρμογή στην πράξη συστήματος για τη διαχείριση και την πρόληψη της κόπωσης των Ελεγκτών, καθώς και συστήματος διαχείρισης στρες λόγω κρισίμων συμβάντων, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.
  • Στελέχωση όλων των βαρδιών σε όλες τις μονάδες εναέριας κυκλοφορίας με τουλάχιστον δύο άτομα.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θέτουν κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας τόσο για την αεροναυτιλία όσο και για τους εργαζομένους. Οπως είχαν επισημάνει σε ανακοίνωσή τους στα τέλη Φεβρουαρίου με αφορμή την απαγόρευση στον κλάδο να συμμετάσχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ για τον ένα χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών, εκτός του απαρχαιωμένου εξοπλισμού και των παρωχημένων ραντάρ, υπάρχει και σοβαρή υποστελέχωση.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, το ποσοστό υποστελέχωσης στον κλάδο αγγίζει αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά το 20%, ενώ στο ΚΕΠΑΘΜ που αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα παροχής ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, φτάνει στο 40%. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις προσωπικού και σε πολλά αεροδρόμια νησιών, αρκετά από τα οποία σε κάθε τουριστική σεζόν δεν κλείνουν χάρη στις συνεχείς εθελοντικές αποσπάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες ημέρες πριν η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε αναφερθεί στον διορισμό 35 Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, βάσει παλαιότερου διαγωνισμού ΑΣΕΠ καθώς και στο νέο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πρόσληψη 141 υπαλλήλων επιτελικών – επιχειρησιακών ειδικοτήτων.

Ωστόσο οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου οι νεοπροσληφθέντες θα κάνουν χρόνια να πιάσουν μικρόφωνο. Η υποστελέχωση είναι τέτοια που, όπως υπογραμμίζουν, ακόμα και αν σήμερα γίνονταν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, θα χρειάζονταν 2 - 5 έτη προκειμένου οι νέοι ελεγκτές να είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμοι. «Οι εκπαιδεύσεις επαφίονται στο φιλότιμο των συναδέλφων εκπαιδευτών στα ρεπό τους, χωρίς καν να τους παρέχεται η αποζημίωση εκπαιδευτή όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, την ίδια στιγμή που χώρες όπως η Τουρκία χρησιμοποιούν για τις εκπαιδεύσεις τους τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Eurocontrol».

Οι ελεγκτές χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) λυπηρή, υπογραμμίζοντας ότι αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους βασικά αναλώσιμα απαραίτητα για την εργασία τους, ενώ δεν προβλέπονται ακόμα και στοιχειώδη θέματα υγιεινής όπως τακτικές απολυμάνσεις/απεντομώσεις.

Η Ένωση είχε μάλιστα επισημάνει πως για όλα αυτά έχει ενημερωθεί εγκαίρως η ηγεσία του υπουργείου, το οποίο «διαχρονικά επιλέγει την αδράνεια απέναντι σε όλα τα κρίσιμα προβλήματα».

«Ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, όχι μόνο τίποτα δεν έχει αλλάξει, όχι μόνο τα προβλήματα γιγαντώνονται, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καν η ελπίδα επίλυσης τους στο άμεσο μέλλον. Η τουριστική περίοδος αρχίζει πολύ σύντομα και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος για ακόμη μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε ένα κλίμα βαθιάς απογοήτευσης και προβληματισμού», σημείωναν οι ελεγκτές.