Caretaker government: To μεσημέρι η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Τα πρόσωπα και τα ορόσημα των επερχόμενων εβδομάδων

Caretaker government / Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, θα ορκισθούν σήμερα, 26 Μαΐου στις 12:00, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης,.

Caretaker government: To μεσημέρι η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Τα πρόσωπα και τα ορόσημα των επερχόμενων εβδομάδων

Caretaker government / Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, θα ορκισθούν σήμερα, 26 Μαΐου στις 12:00, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ από τις 13:00 και μετά θα ξεκινήσουν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα Υπουργεία.

Μπορεί το βασικό καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης να είναι η οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, όμως η χώρα όμως θα πρέπει να κυβερνηθεί κανονικά έως τις 25 Ιουνίου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον υπηρεσιακό Ιωάννη Σαρμά για συγκεκριμένα ορόσημα που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες και ο φάκελος που του παρέδωσε ήταν ογκωδέστατος. Περιείχε τη συνοπτική παρουσίαση των αριθμών και των αποτελεσμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, το ενοποιημένο σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής του 2023, καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων. Μαζί με τον μπλε φάκελο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέδωσε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό μια επιστολή, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι ένας εκ βασικών στόχων της απελθούσας κυβέρνησης ήταν η εμπέδωση της συνέχειας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης ανεξαρτήτων των πολιτικών μεταβολών. Επιπλέον, ένα συμπληρωματικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τα ορόσημα του επόμενου τριμήνου.
 
Για παράδειγμα εντός του Ιουνίου θα υπάρξει η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της Ελλάδας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και την εκταμίευση δόσης 1,72 δισ. Ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Επίσης υπάρχουν συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του ESM, στο πλαίσιο της τρίτης έκθεσης για την μετα-προγραμματική Εποπτεία.

Εκ του χαρτοφυλακίου του ο Θεόδωρος Πελαγίδης, νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να επιβλέψει αυτές τις διαδικασίες. Ο κ. Πελαγίδης, έως πρότινος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και φυσικά γνώστης των μακρο-οικονομικών μεγεθών της χώρας.

Καθώς το μέτωπο με την Τουρκία μπορεί να βρίσκεται σε σχετική ύφεση, αλλά η χώρα πρέπει να παραμένει πάντα σε διπλωματική και επιχειρησιακή εγρήγορση. Υπενθυμίζεται πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν τον ορισμό έμπειρων προσώπων στα σχετικά υπουργεία.

Έτσι προέκυψε η υπουργοποίηση του πρέσβη Βασίλειου Κασκαρέλη, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως έμπειρος, έχοντας θητεύσει σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον.

Τα ίδια ισχύουν και για τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, επίτιμο Α/ΓΕΣ, πρώην υφυπουργό Άμυνας και άνθρωπο με βαθιά γνώση του στρατεύματος, αλλά και των γεωπολιτικών ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή.

Καθώς είμαστε σε αντιπυρική περίοδο επελέγη η αναβάθμιση του Ευάγγελου Τουρνά από υφυπουργό σε υπουργό Κλιματικής Αλλαγής. Ένας άνθρωπος επίσης προερχόμενος απ’ το στράτευμα, αλλά και που με τη δουλειά του στο υπουργείο τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τις λειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.

Eιδική αναφορά χρειάζεται και στον Βασίλειο Σκουρή, υπουργό Επικρατείας. Έγκριτος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 ως τις 7 Οκτωβρίου 2015 ήταν πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Έχει θητεύσει δυο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996.

Ένας άνθρωπος που συνέβαλε καταλυτικά στα δύσκολα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης, από την θέση του επικεφαλής του γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο Δανιήλ Εσδράς ο οποίος αναλαμβάνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι ο νέος Υπουργός Πολιτισμού, ένας άνθρωπος του Πολιτισμού, με τελευταία θέση στην καλλιτεχνική διεύθυνση της Λυρικής Σκηνής.