EU corruption scandal: Ανοίγει η “βεντάλια” του QatarGate!! Τα μοιραία λάθη κατά τη σύλληψή & η ψήφος που “έκαψε” την Εύα Καϊλή!!

EU corruption scandal / Ανοίγει η “βεντάλια” του QatarGate!! Τα μοιραία λάθη κατά τη σύλληψή & η ψήφος που “έκαψε” την Εύα Καϊλή!!

EU corruption scandal: Ανοίγει η “βεντάλια” του QatarGate!! Τα μοιραία λάθη κατά τη σύλληψή & η ψήφος που “έκαψε” την Εύα Καϊλή!!

Την… αποστασιοποίησή της από τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους για την υπόθεση Qatargate επιχειρεί η πλευρά της Εύας Καϊλή. 

Η Ευρωβουλευτής επιχειρεί να υποστηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή, η οποία βασίζεται στο ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι που διατηρεί με τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός της, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η ευρωβουλευτίνα προέβη σε κινήσεις που επιβάρυναν τη θέση της και οδήγησαν τελικά στην αυτόφωρη διαδικασία και τη σύλληψή της.

Τα μοιραία λάθη

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον της, που μίλησε στον ΣΚΑΙ, η ίδια προέβη σε κινήσεις που επιβάρυναν τη θέση της και τελικά προκάλεσαν την αυτόφωρη διαδικασία και τη σύλληψή της.

Πρώτον, όαν προσήχθη στην έδρα της δικαστικής αστυνομίας και της ζητήθηκε από τον εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις, η κυρία Καϊλή είπε ότι και στο παρελθόν είχε δει στο σπίτι κάποιες βαλίτσες με χρήματα.

Δεύτερον αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένο να ζητήσει από τον πατέρα της να μεταφέρει τα χρήματα από το σπίτι της οικογένειας σε κάποιο ασφαλές σημείο, καθώς δεν πρόβλεψε ότι παρακολουθούσε η βελγική αστυνομία. Αυτό προκάλεσε την αυτόφωρη διαδικασία και τη σύλληψή της.

Τρίτον, η Εύα Καϊλή έφτασε να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία δεν συμμετείχε καν. Όπως αποκαλύπτει έγγραφο που παρουσίασε το MEGA, η ψηφοφορία ήταν για την επιτροπή Libe στην οποία η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν ήταν μέλος. Μάλιστα, η Εύα Καϊλή ψήφισε υπέρ της χώρας του Κόλπου την ίδια περίοδο που έκανε τη διαβόητη δήλωση ότι το «Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Το έγγραφο που την έκαψε

Η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που πλέον βρίσκεται στα χέρια των βελγικών Αρχών ψήφισε υπέρ του Κατάρ σε επιτροπή που δεν συμμετείχε η ίδια, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που παρουσίασε το MEGA για το Qatar Gate. Η ψηφοφορία ήταν για την επιτροπή Libe στην οποία η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν ήταν μέλος. Η Εύα Καϊλή ψήφισε υπέρ της χώρας του Κόλπου την ίδια περίοδο όταν έκανε τη διαβόητη δήλωση ότι το «Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα». Όπως μετέδωσε ο σταθμός, η απορία των ευρωβουλευτών της επιτροπής ήταν μεγάλη αναφορικά με την παρουσία της κ. Καϊλή και, μάλιστα, επισημαίνουν πως η ίδια καθόταν στα πίσω έδρανα προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή.

Έρευνα για την Εύα Καϊλή και στην Ελλάδα

Έρευνα και στην Ελλάδα για την Εύα Καϊλή διέταξε η Οικονομική Εισαγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωβουλευτής θα ερευνηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροληψία. Προϋπόθεση βέβαια τα αδικήματα να μην συνδέονται με συγκεκριμένα περιστατικά που ερευνώνται ήδη από τη βελγική Δικαιοσύνη.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έδωσε επείγουσα παραγγελία σε δύο επίκουρους εισαγγελείς και στην παραγγελία αναφέρεται ότι η έρευνα θα διενεργηθεί σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προνοεί κώλυμα άσκησης νέας ποινικής δίωξης, για ίδια πραγματικά περιστατικά. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, "ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από τη δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Εντέλλονται παράλληλα οι δύο επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς να προχωρήσουν στη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος που ενδέχεται να προκύψει από την αξιολόγηση των στοιχείων που θα συλλέξουν.

Ο κ. Μπαρδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά από τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς να ζητήσουν, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, μέσω δικαστικής συνδρομής από τις βελγικές Αρχές, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή καθώς και πιστοποιητικό για τη δικονομική πορεία της υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βέλγιο.

Θεωρείται βέβαιο πως οι δύο εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις των βελγικών Αρχών ώστε να εξακριβωθεί ότι σε περίπτωση εντοπισμού πράξεων που έχουν ποινικό καταλογισμό εκ μέρους της ευρωβουλευτή, αυτές δεν έχουν τεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελικών και δικαστικών Αρχών του Βελγίου.

Ο λαλίστατος Τζόρτζι «έδωσε» τον αρχηγό

Τον πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, «έδωσε» ως τον επικεφαλής της ομάδας, ο λαλίστατος Τζόρτζι. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, υπήρξε βοηθός του Παντσέρι έως το 2019 και κορυφαίος στέλεχος στη ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο πρώην ευρωβουλευτής, μέσω της οποίας περνούσαν τα χρήματα από το Κατάρ, όπως υποστήριξε.

«Ήμουν μέλος ομάδας που λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αποφάσεις, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου. Ρόλος μου ήταν να διαχειρίζομαι τα χρήματα της. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Πάντσερι» είπε ο Τζόρτζι στους δικαστές.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση του Φρατζέσκο Τζόρτζι, ο οποίος επέστρεψε στις φυλακές, όπου θα παραμείνει τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα.

Εν τω μεταξύ το «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας σχετιζόμενης με το Κατάρ αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προχωρώντας στην ανάληψη μιας σειράς μέτρων που θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη απόσταση από ομάδες συμφερόντων και λόμπινγκ, κατά τη διαδικασία λήψης ευρωπαϊκών αποφάσεων.