European election results 2024: Τι σημαίνει η νίκη της γαλλικής ακροδεξιάς

European election results 2024 / Διάλυση του γαλλικού κοινοβουλίου, πρόωρες εκλογές  - Τα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές του 2024 έρχονται και θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο καλά θα τα πάει η ριζοσπαστική δεξιά, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία.

European election results 2024: Τι σημαίνει η νίκη της γαλλικής ακροδεξιάς

European election results 2024 / Διάλυση του γαλλικού κοινοβουλίου, πρόωρες εκλογές  - Τα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές του 2024 έρχονται και θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο καλά θα τα πάει η ριζοσπαστική δεξιά, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σαρώνει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας, με επικεφαλής τον 28χρονο Τζόρνταν Μπαρντέλα, καθώς φαίνεται να λαμβάνει πάνω από 32% των ψήφων στις φετινές ευρωεκλογές. Ο Μπαρντέλα, ο οποίος εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από πέντε χρόνια, οδήγησε την ευρωπαϊκή εκστρατεία του Εθνικού Συναγερμού σε πρωτοφανή ύψη.

Η νίκη του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος είναι «μια εθνική τραγωδία για τη Γαλλία», δήλωσε στο POLITICO ο ευρωβουλευτής Κριστόφ Γκράντλερ, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

0 Μπαρντέλα έχει υιοθετήσει έναν σκόπιμα ταπεινό τόνο απέναντι στους ψηφοφόρους, μέρος μιας στρατηγικής για την υλοποίηση της τελικής φάσης της δεκαετούς προσπάθειας της Μαρίν Λεπέν να αμβλύνει την εικόνα του ακροδεξιού κόμματος. Ωστόσο, ο Μπαρντέλα επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία το σκληρό αντιμεταναστευτικό μήνυμα του κόμματος, το οποίο δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του 1970. Αυτό που επιδιώκει όμως, είναι να το καταστήσει αξιοσέβαστο και πλήρως αποδεκτό εν όψει της τέταρτης προσπάθειας της Λεπέν για την προεδρία το 2027.

Τα υψηλά ποσοστά του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στις φετινές ευρωεκλογές δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, το κόμμα τα πήγαινε καλά στις ευρωεκλογές και ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία στις δύο τελευταίες ευρωεκλογές, το 2014 και το 2019. Μια σημαντική διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι η άνοδος άλλων ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ μπορεί να δώσει στο ακροδεξιό γαλλικό κόμμα μεγαλύτερη ώθηση.

Μια δεύτερη είναι ότι το προβάδισμα του Εθνικού Συναγερμού έναντι του κόμματος «Αναγέννηση» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι μεγάλο – αναμένεται να είναι περίπου 17 ποσοστιαίες μονάδες – ενώ την τελευταία φορά ήταν λιγότερο από 1%. Αυτό δείχνει όχι μόνο ότι η ακροδεξιά έχει ανέβει, αλλά και ότι η υποστήριξη του Μακρόν έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο Μπαρντέλα κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να «λάβει υπόψη του αυτό το νέο πολιτικό πλαίσιο» και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματος, ο 28χρονος πολιτικός ανέβηκε στη σκηνή σαν ροκ σταρ και δήλωσε.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κωφεύει στο μήνυμα που έστειλαν απόψε οι Γάλλοι», είπε ο Μπαρντέλα.

Σε ομιλία του στους Γάλλους, ο Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στις 20 Ιουνίου μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για το κόμμα του.

Οι αναλυτές δήλωσαν στον Guardian ότι ο Μακρόν, του οποίου η κεντρώα συμμαχία δεν έχει πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πολύ περίπλοκη περίοδο δυόμισι χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2027. Τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, λένε οι παρατηρητές, όταν το δεξιό κόμμα Les Republicains (LR) υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει. Μια τέτοια ψήφος θα μπορούσε κάλλιστα να ρίξει την κυβέρνηση, κάτι που ρεαλιστικά θα άφηνε τον Μακρόν μπροστά στην επιλογή μεταξύ της αναζήτησης νέου πρωθυπουργού και της προκήρυξης πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

«Η Γαλλία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε ο Mujtaba Rahman της εταιρείας συμβούλων πολιτικού κινδύνου Eurasia Group. Μια τόσο βαριά ήττα «θα μπορούσε να προκαλέσει προτάσεις μομφής, κατάρρευση της κυβέρνησης και ακόμη και πρόωρες (νομοθετικές) εκλογές».

Source: Guardian, Politico