Former SYRIZA deputies: Οι «11» βαφτίσια και ο Κασσελλάκης πονοκεφαλιάζει για τις ευρωεκλογές

Former SYRIZA deputies / Οι «11» βαφτίσια και ο Κασσελλάκης πονοκεφαλιάζει για τις ευρωεκλογές

Former SYRIZA deputies: Οι «11» βαφτίσια και ο Κασσελλάκης πονοκεφαλιάζει για τις ευρωεκλογές

Former SYRIZA deputies / Οι «11» βαφτίσια και ο Κασσελλάκης πονοκεφαλιάζει για τις ευρωεκλογές

Στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων θα γίνουν το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια του νέου σχήματος της αριστεράς στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση των 11 βουλευτών που θα συγκροτήσουν και επισήμως κοινοβουλευτική ομάδα την Τετάρτη. Τα φώτα της δημοσιότητας συγκεντρώνει, όπως είναι λογικό, το όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα έχει πολιτικό περιεχόμενο όπως επιβεβαίωσε ο Αλέξης Χαρίτσης που επισήμανε: «Εμείς θα έχουμε πολιτικό πρόσημο και αυτό είναι η Αριστερά».

Ωστόσο, δημοσιογραφικό και πολιτικό ενδιαφέρον έχουν οι παρουσίες πολιτικών στελεχών και προσωπικοτήτων που θα στελεχώσουν ή θα στηρίξουν την κίνηση η οποία θα έχει συνέχεια όπως τονίζουν από την πλευρά των 11.

Πρώτο βήμα η Κ.Ο. και στη συνέχεια χωρίς βιασύνη και με προσοχή οι επόμενες κινήσεις, κόμμα και λίστα ευρωεκλογών, τονίζουν.

Έως τον Ιούνιο βέβαια, ο νέος φορέας θα εκπροσωπείται στην ευρωβουλή, όχι μόνο από τον Δημήτρη Παπαδημούλη αλλά όπως αποκάλυψε ο ίδιος, από έναν ακόμη τουλάχιστον ευρωβουλευτή.

Σε λίγες ώρες από τώρα θα έχει ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για τον Στέλιο Κούλογλου, τον Πέτρο Κόκκαλη ή και τους δυο, σενάριο που δεν μοιάζει το πιθανότερο αφού ο Πέτρος Κόκκαλης φαίνεται να έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για δική του αυτόνομη πολιτική κίνηση.

Για την ώρα τουλάχιστον, καθώς πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι δίαυλοι που ήδη υπάρχουν και οι καλές σχέσεις με την πλευρά των 11  θα μετατραπούν το ερχόμενο διάστημα σε συζητήσεις και διεργασίες. Βασικό ερώτημα σε αυτό το πλαίσιο, αναμφισβήτητα θα είναι το ενδεχόμενο κοινής λίστας στις ευρωεκλογές.

Έως τότε όμως έχουμε πολύ δρόμο. 

Η πρώτη συνέντευξη Κασσελάκη μετά τη διάσπαση και ο ευρωπονοκέφαλος

Την ώρα της «βάφτισης» της Κ.Ο. των βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης θα παραχωρεί την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά και τη δεύτερη διάσπαση στο δελτίο ειδήσεων του Alpha όπου αναμένεται να δώσει το στίγμα για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τον σχεδιασμό του κόμματος ως το συνέδριο, τις ευρωεκλογές και φυσικά τις αποχωρήσεις και το νέο εσωκομματικό πεδίο.

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, προς αποφυγή παρεξηγήσεων,  η συνέντευξη είχε κανονιστεί από την περασμένη εβδομάδα.

Στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- που σύμφωνα με πληροφορίες κινείται διερευνητικά για εύρεση νέας στέγης καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης επεξεργάζεται την μετακόμιση από την ιστορική έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου- αρχίζουν και κινούνται σε ρυθμούς προϋπολογισμού ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για το ευρωψηφοδέλτιο. 

Συζήτηση που μόνο απλή δεν είναι, αφού το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναμφισβήτητα θα προκαλέσει εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές. Μπορεί ο πρόεδρος να έχει μιλήσει για ψηφοδέλτιο από την κοινωνία με νέα πρόσωπα ακόμα και από αξιολόγηση βιογραφικών στον isyriza, ωστόσο αναμφίβολα θα κληθεί να λύσει μια σειρά από γρίφους.

Όπως για παράδειγμα, τι θα γίνει με τους δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτές, Αρβανίτη και Κουντουρά αλλά και τον Γιώργο Κύρτσο που έχει στηρίξει αναφανδόν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένες είναι οι συζητήσεις με τον Νίκο Παππά-τον τέως αθλητή μπάσκετ του παναθηναϊκού, ενώ όλο και πιο ισχυρές είναι οι πιθανότητες του Κεφαλλονίτη Νικόλα Φαραντούρη που προσφάτως ανέλαβε σύμβουλος Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα γλιτώσει τον πονοκέφαλο και τις γκρίνιες, ιδίως εαν μπαίνοντας στην τελική ευθεία οι δημοσκοπικές πτήσεις-και άρα οι δυνητικές έδρες- διατηρηθούν χαμηλές

Στην Ρώμη για επαφές με προοδευτικούς και σοσιαλδημοκράτες ηγέτες ο Αλέξης Τσίπρας 

Νωρίτερα το πρωί,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρευρεθεί στην κηδεία του σπουδαίου συγγραφέα και πρώην βουλευτή επικρατείας,  Βασίλη Βασιλικού.  Εκεί δεν θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος από χθες βρίσκεται στη Ρώμη προκειμένου να συμμετάσχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης τήρησης δεσμεύσεων κρατών-μελών  του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μonitoring committee). 

Ο πρώην πρωθυπουργός που ήδη «τρέχει» τις διαδικασίες για το Ίδρυμα που θα έχει αναφορές σαφώς ευρύτερες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στην Ευρωπαϊκή αριστερά και σοσιαλδημοκρατία, ξεκινά συναντήσεις και επαφές.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του, ο Αλέξης Τσίπρας θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη για ενότητα και  συνεργασία των  προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα θα συναντήσει στην Ιταλική Πρωτεύουσα τον Πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην Πρωθυπουργό, Giuseppe Conte και τον πρώην Πρωθυπουργό Enrico Letta. Την Τετάρτη την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας Elly Schlein ενώ στην συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφτεί το Παρίσι όπου θα έχει επίσης σειρά επαφών.