KKE Leader Koutsoubas: Καμία στάση αναμονής από το ΚΚΕ, οι βουλευτές του έχουν ήδη πάρει θέση δίπλα στους αγώνες του λαού

KKE Leader Koutsoubas / «Οι προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνουν πως στη νέα κυβερνητική της θητεία, η ΝΔ, θα επιχειρήσει να ''τρέξει'' ακόμα πιο αποφασιστικά την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα».

KKE Leader Koutsoubas: Καμία στάση αναμονής από το ΚΚΕ, οι βουλευτές του έχουν ήδη πάρει θέση δίπλα στους αγώνες του λαού
i-card

KKE Leader Koutsoubas / «Οι προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνουν πως στη νέα κυβερνητική της θητεία η ΝΔ θα επιχειρήσει να "τρέξει" ακόμα πιο αποφασιστικά την επίθεση στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή.

Επισήμανε ότι «όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσε, προεκλογικά, το ΚΚΕ είναι εδώ: Τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας, οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, δηλαδή οι βαθιές αλλαγές που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίες απλώνοντας σε όλους τους κρίσιμους τομείς της ζωής του ελληνικού λαού».

«Είναι εδώ όλα αυτά σε συνθήκες, μάλιστα. που απο τα γνωστά από την περίοδο των μνημονίων ματωμένα πλεονάσματα επιστρέφουν με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, ενώ όπως όλα δείχνουν μια νέα οικονομική κρίση είναι προ των πυλών. Είναι εδώ η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στο μακελειό στην Ουκρανία και στους διάφορους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή, είναι εδώ οι διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κάτω από την ομπρέλλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «δεν θα δείξει καμία στάση αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θα δώσει κάποια περίοδο χάριτος. Το αντίθετο: οι 21 βουλευτές που εξέλεξε το ΚΚΕ, έχουν ήδη πάρει τη θέση τους εκεί που είχαν υποσχεθεί, δίπλα στο λαό και στις διεκδικήσεις του».

Σημείωσε, επίσης, ότι το ΚΚΕ «το κυριότερο θα επιμένει να προβάλλει πως υπάρχει εναλλακτική για το λαό η οποία δεν βρίσκεται στο δρόμο που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, αλλά σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο για τη χώρα και το λαό, που υπηρετεί τις πραγματικές δικές του ανάγκες».

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε πως «θα διαψευστεί πανηγυρικά όποιος εξακολουθεί να μιλάει για δήθεν παντοδυναμία της κυβέρνησης και να την αβαντάρει με αυτό τον τρόπο».

Συμπλήρωσε πως «η παντοδυναμία ή όχι μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται από την κοινοβουλευτική της δύναμη ή το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά από το αν υπάρχει δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα και δυνατό ΚΚΕ, και στην χώρα μας υπάρχει τέτοιο κίνημα παρά τα περισσότερα βήματα που πρέπει να γίνουν».

«Έχετε αντίπαλο κύριοι της κυβέρνησης», ανέφερε, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ «θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να δυσκολέψει το αντιλαϊκό της έργο, για να είναι μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση».

Σημείωσε ότι «αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επειδή ουσιαστικά ταυτίζονται στα προγραμματικά ζητήματα με τη ΝΔ».

«Ούτε μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα ασκήσει αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού το φασιστικό μόρφωμα ή άλλες αντιδραστικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στη νέα βουλή. Όσο ορισμένοι θα συνεχίζουν το ξέπλυμα αυτών των δυνάμεων, όπως άλλοι έκαναν και προεκλογικά, όσο τα διάφορα επιτελεία του συστήματος θα παρουσιάζουν ως δήθεν αντισυστημικούς τα δικά τους τσιράκια, εμείς θα πρωτοστατούμε μέσα στο λαό, στις γειτονιές και στις πόλεις, στους χώρους δουλειάς και στις σχολές, για να απομονωθούν, να πάνε από κει που ήρθαν αυτές οι δυνάμεις του σκότους» τόνισε.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ είπε ότι «υπόσχεστε ξανά οφέλη για όλους, "απ' την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ" και παρουσιάζετε τον στόχο κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ως το σίγουρο δρόμο που θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία», σημειώνοντας με παράθεση στοιχείων ότι παρά την ανάπτυξη το 2021 και το 2022 «οι εργαζόμενοι δεν γνώρισαν καλύτερες μέρες».

«Όπως παντού, ένα πράγμα αποδεικνύεται: Προϋπόθεση για να αυξάνονται τα κέρδη είναι να αυξάνεται το ξεζούμισμα, ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Κι αυτό σημαίνει πως οι ανισότητες αυξάνονται και δεν μειώνονται, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση σας. Τα ίδια βέβαια υποσχόταν και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ...» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στα «μαντάτα» για οικονομική κρίση με συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης για τα υπερχρεωμένα κράτη και τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Μίλησε για την επικείμενη κλιμάκωση της επίθεσης της κυβέρνησης στους αυτοαπασχολούμενους και στους μικρούς επιχειρηματίες «για να προωθήσετε και μάλιστα επιθετικά και τη συγκέντρωση της πίτας στους μεγάλους ομίλους».

Είπε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης «για δήθεν καλύτερους μισθούς, έχουν πάντα ένα "εάν"... Εάν και εφόσον έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη».

«Πώς ορίζονται, λοιπόν, οι καλύτεροι μισθοί, όταν έχουμε δραστική μείωση του ονομαστικού μέσου μισθού, πάνω από 25%, την τελευταία 15ετία; Όταν η εκτίναξη της φορολογίας, με τους άμεσους και κυρίως τους έμμεσους φόρους, και ο πληθωρισμός έχει τελικά αφανίσει σχεδόν το 30% του εργατικού λαϊκού εισοδήματος; Και εσείς υπόσχεστε «αυξήσεις» χωρίς καν να λέτε πότε και πόσο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα pass, τα χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη πρόκληση», σημειώνοντας πως «η ΕΕ ζητά πλέον σιδερένια εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και διαμηνύει pass τέλος» και προσθέτοντας πως αυτό η κυβέρνηση δεν το είπε.

«Ο πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών, τιμές που δεν πρόκειται να μειωθούν, ακόμα και αν ο πληθωρισμός πέσει. Το πολύ - πολύ να σταματήσουν οι τιμές να αυξάνονται. Παρόλα αυτά, εσείς ξεχειλίζετε από ψεύτικη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας... Αισιόδοξοι όμως, μπορούν να είναι μόνον οι όμιλοι που προσδοκούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια, και όχι οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, που πληρώνουν μόνιμα την λυπητερή» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε στην ομιλία του, αφού ανέλυσε τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει και μέσα και έξω από τη βουλή να αντιπαλεύει την πολιτική που θέτει τη χώρα και το λαό μας στις "μυλόπετρες" των πολέμων και επεμβάσεων. Για να επιστρέψουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται σε διάφορες αποστολές εκτός συνόρων, όπου δεν έχουν καμιά δουλειά για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της πατρίδας. Για να κλείσουν οι ξενόφερτες βάσεις και να αποδεσμευτεί η χώρα από τους σχεδιασμούς και τους οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για να επικρατήσει τελικά και οριστικά η ειρήνη, η φιλία, η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, κόντρα στα συμφέροντα εκείνων που κερδίζουν από τους πολέμους και την δήθεν «ειρήνη» με το «πιστόλι στον κρόταφο» των λαών».

«Εμείς, κύριοι της ΝΔ, δεν σας κατηγορούμε ότι δεν έχετε πρόγραμμα, όπως κάνουν άλλα κόμματα. Έχετε και παραέχετε και πρόγραμμα και συγκεκριμένες στοχεύσεις. Μόνο που αυτό, είναι κομμένο και ραμμένο, κοστολογημένο, για να μιλήσω στη γλώσσα σας, στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο φυσικά δεν χωράνε οι ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, γιατί αποτελούν "κόστος". Επιβαρύνουν, όπως λέτε, την οικονομία σας που υπηρετεί τους λίγους, τους επιχειρηματικούς ομίλους... Η δική μας πρόταση είναι στην αντίπερα όχθη, εκεί που οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας θα είναι πραγματικά στο επίκεντρο... Κατά συνέπεια, μάλλον είναι περιττό να πω το αυτονόητο:

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση. Μια ακόμα, από αυτές που έχει γνωρίσει ο τόπος μας όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε, καταλήγοντας στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία: 

Οι προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνουν πως στη νέα κυβερνητική της θητεία, η ΝΔ, θα επιχειρήσει να «τρέξει» ακόμα πιο αποφασιστικά την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Έχει όλο το πακέτο: Και το αντιλαϊκό πρόγραμμα, αλλά και τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, για να εκτελέσουν τις νέες ειδικές αποστολές σε βάρος του λαού.

Όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσε το ΚΚΕ σ' αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο είναι εδώ μπροστά μας. Είναι εδώ τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Είναι εδώ οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις - δηλαδή οι βαθιές, αναγκαίες αλλαγές - που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίες απλώνονται σε όλους τους κρίσιμους τομείς της ζωής του λαού. Είναι εδώ όλα αυτά, σε συνθήκες μάλιστα, που τα γνωστά από την περίοδο των μνημονίων «ματωμένα» πλεονάσματα επιστρέφουν, με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, ενώ, όπως όλα δείχνουν, μια νέα καπιταλιστική κρίση είναι προ των πυλών.

Είναι εδώ η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στο μακελειό στην Ουκρανία και τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Είναι εδώ οι διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουν μπει για τα καλά στο τραπέζι.

Όλα αυτά περιέχονται στους μπλε φακέλους που λίγες μέρες πριν, παρέλαβαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Καλαίσθητοι εξωτερικά, αλλά τρομακτικοί στο περιεχόμενο. Κι αυτό το περιεχόμενο δεν αλλάζει όσους τίτλους και αστερίσκους κι αν βάλλετε.

Τα όσα λέτε για δήθεν «καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία, καλύτερη ζωή», μόνο ως έκθεση ιδεών ακούγονται, σε σοβαρά και υπεύθυνα αυτιά.

Βέβαια, τα ίδια περίπου λέγατε και πριν 4 χρόνια. Πριν μας πείτε για τις διάφορες αναποδιές που σας έτυχαν, θα σας πούμε εμείς ότι, σε κάθε περίπτωση, κρατήσατε σταθερό τον βασικό προσανατολισμό σας, να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, όσο κι αν αρκετοί ακόμα σας έδωσαν τράτο, δείχνοντάς σας ανοχή με την ψήφο τους μέχρι να δουν πού ακριβώς το πάτε.

Βέβαια, εσείς με αυτή την πυξίδα συνεχίζετε και με αυτό το κριτήριο θα αντιμετωπίσετε ό,τι προκύψει, προσπαθώντας πάντα να κουκουλώσετε τα μεγάλα αδιέξοδα του συστήματός σας, τα οποία, όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο δύσκολα είναι διαχειρίσιμα.

Εμείς δεν πρόκειται να κρατήσουμε καμιά στάση αναμονής απέναντί σας, ούτε φυσικά να σας δώσουμε κάποια «περίοδο χάριτος». Το αντίθετο. Οι 21 βουλευτές που εξέλεξε το ΚΚΕ - και θα ήταν περισσότεροι αν δεν υπήρχε ο καλπονοθευτικός νόμος σας - έχουν ήδη πάρει τη θέση τους εκεί που είχαν υποσχεθεί: Δίπλα στο λαό, στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του.

Αυτή τη φωνή των αγώνων, των διεκδικήσεων θα μεταφέρουμε στη Βουλή με τις προτάσεις που θα καταθέσουμε, ενώ θα αποκαλύπτουμε τον πραγματικό χαρακτήρα των νομοθετημάτων σας. Το κυριότερο, θα επιμένουμε να προβάλλουμε πως υπάρχει εναλλακτική για το λαό κι αυτή φυσικά δε βρίσκεται στο δρόμο που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, αλλά σε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο για τη χώρα μας, το λαό μας που υπηρετεί τις δικές του ανάγκες.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν: όποιος εξακολουθεί να μιλάει για μια δήθεν «παντοδυναμία» της νέας κυβέρνησης, και μάλιστα να την αβαντάρει αυτή την δήθεν παντοδυναμία, θα διαψευσθεί πανηγυρικά.

Το ίδιο και σεις στην κυβέρνηση, αν το πιστεύετε, που δεν το νομίζουμε, γιατί ξέρετε κι εσείς πολύ καλά, πως πολλοί απ' αυτούς που σας ψήφισαν, το έκαναν με βαριά καρδιά.

Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η παντοδυναμία ή όχι της κάθε κυβέρνησης, δεν κρίνεται - φυσικά - από την κοινοβουλευτική της δύναμη, ή από το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή από το αν έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να καταθέσει πρόταση μομφής. Κρίνεται από το αν υπάρχει δυνατό οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, αν υπάρχει δυνατό ΚΚΕ. Και στην χώρα μας υπάρχει εργατικό κίνημα, παρά τα περισσότερα βήματα αναμφίβολα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση αυτό το κίνημα να μαζικοποιείται και να αποκτά συντονισμένο πανελλαδικό χαρακτήρα με πιο ξεκάθαρο αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό.

Έχετε αντίπαλο, κύριοι της κυβέρνησης, και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σας βάλει εμπόδια, να δυσκολέψει το αντιλαϊκό έργο σας, για να έχει ο ελληνικός λαός κατακτήσεις. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση, και προεκλογικά, το ξέρετε άλλωστε όλοι εδώ μέσα, και μετεκλογικά. Να ανταποκριθούμε σε αυτό για το οποίο μας στήριξαν οι εργαζόμενοι. Να είμαστε η λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση και μέσα εδώ, αλλά κυρίως έξω, μέσα στο λαό, μέσα στους αγώνες του.

Γιατί αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Όχι επειδή είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την αναμόρφωση του χώρου που διεκδικούν, αλλά επειδή ουσιαστικά ταυτίζονται μαζί σας στα κύρια προγραμματικά ζητήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται με τόσο καλά λόγια για την νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Τι αντιπολίτευση να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν έχουν κάνει γαργάρα, το ότι πρόκειται για μια νέα επαίσχυντη δανειακή σύμβαση με ότι συνεπάγεται αυτό για το λαό;

Ζητάνε μάλιστα τη μονιμοποίησή του, βάζοντας μονάχα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων του. Θυμίζω μόνο πως δεν πήγε και πολύ καλά αυτό, στο παρελθόν. Χθες είχαμε, μάλιστα, και την επέτειο του δημοψηφίσματος - απάτη που οδήγησε στο τρίτο βάρβαρο μνημόνιο.

Τώρα, όμως, δεν υπάρχει καιρός για νέες αυταπάτες. Αυτές έχουν τελειώσει, μαζί με τους εμπνευστές τους. Γι' αυτό, άλλωστε και αναζητούν νέα αφηγήματα, νέες εκδοχές, ίδιας βέβαια νοοτροπίας, αυταπατών, για να τις πλασάρουν πάλι στο λαό, στη νεολαία και το κίνημά τους!

Τι αντιπολίτευση να κάνει για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της υγείας, όταν αποδέχεται την μεγάλη επιχειρηματική δράση στον κρίσιμο αυτό τομέα;

Προχτές ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε το μέτρο - «μπάλωμα» ουσιαστικά των τραγικών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ. Σήμερα αναλαμβάνει ο στρατός και η πυροσβεστική, αύριο πιο ενεργά ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας. Θυμίζω το ίδιο πρότεινε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά σε μια ομιλία του, κατά τραγική σύμπτωση μάλιστα στην Κω, εκεί που λίγες βδομάδες μετά, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, καθώς τη μετέφεραν σε καρότσα στο νοσοκομείο. Χώρια που παραδέχτηκε πως η δημοσιονομική ισορροπία δεν επιτρέπει τις αναγκαίες προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες αποδεικνύοντας πως σ' αυτή τη βουλή θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με την προηγούμενη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν τους εμβληματικούς αντιλαϊκούς νόμους της ΝΔ, γιατί πολύ απλά συμφωνούν στα κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα.

Ούτε μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα ασκήσει αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού το φασιστικό μόρφωμα ή άλλες αντιδραστικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στη νέα βουλή. Όσο ορισμένοι θα συνεχίζουν το ξέπλυμα αυτών των δυνάμεων, όπως άλλοι έκαναν και προεκλογικά, όσο τα διάφορα επιτελεία του συστήματος θα παρουσιάζουν ως δήθεν αντισυστημικούς τα δικά τους τσιράκια, εμείς θα πρωτοστατούμε μέσα στο λαό, στις γειτονιές και στις πόλεις, στους χώρους δουλειάς και στις σχολές, για να απομονωθούν, να πάνε από κει που ήρθαν αυτές οι δυνάμεις του σκότους.

Και να επανέλθουμε τώρα σε σας, κύριοι της ΝΔ «Σαν να μην πέρασε μια μέρα....». Όπως και τον Ιούλη του '19, έτσι και σήμερα, υπόσχεστε ξανά οφέλη για όλους, «απ' την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ».

Παρουσιάζετε τον στόχο κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ως το σίγουρο δρόμο που θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία. Όμως ήδη έχει αρχίσει να συσσωρεύεται πολύ μεγάλη πείρα ανάμεσα στους εργαζόμενους, για να πιστέψουν ξανά το γνωστό παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους».

Έχουμε και λέμε: Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 ήταν 8,4% και 5,9% το 2022. Σημειώθηκε, όπως λέτε κι εσείς, ρεκόρ επενδύσεων και κερδών!

Ήρθε τάχα η ευημερία για τους εργαζόμενους; Γνώρισαν καλύτερες μέρες οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στις Κατασκευές, στις Τηλεπικοινωνίες, στην Υγεία;

Όπως παντού, ένα πράγμα αποδεικνύεται: Προϋπόθεση για να αυξάνονται τα κέρδη είναι να αυξάνεται το ξεζούμισμα, ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Κι αυτό σημαίνει πως οι ανισότητες αυξάνονται και δεν μειώνονται, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση σας. Τα ίδια βέβαια υποσχόταν και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ...

Τι διαφορετικό θα φέρει τάχα η νέα αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης που θα είναι στην καλύτερη περίπτωση κάτω απ' το μισό της περσινής;

Λέμε, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο αν υπάρξει καλύτερη επίδοση απ' τις αρχικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ και τις δικές σας και ο ρυθμός φτάσει στα 2,5% για το 2023. Δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε πορεία επιβράδυνσης.

Και τι θα γίνει αν εκδηλωθεί τελικά νωρίτερα νέα κρίση στην Ευρωζώνη; Ποιος θα σηκώσει ξανά τα πρόσθετα βάρη;

Τα μαντάτα δεν είναι καλά! Η γερμανική οικονομία είναι ήδη σε ύφεση και η Ευρωζώνη σημειώνει επίσης συρρίκνωση για δυο συνεχόμενα τρίμηνα. Αποδεικνύεται ότι το σύστημα δε διαθέτει φάρμακο για τη μεγάλη ασθένειά του, τα πολλά, υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που δεν μπορούν να διασφαλίσουν ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού δοκίμασε το φθηνό δανεισμό και τα μεγάλα κρατικά πακέτα για την τόνωση της ανάπτυξης, τώρα, προχωρά στην πιο γρήγορη και μεγάλη εκτίναξη των επιτοκίων, μεταπολεμικά, για ν' αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με την προηγούμενη πολιτική της. Ήδη η Λαγκάρντ, προεξόφλησε νέα αύξηση του επιτοκίου και ψηλά επιτόκια για τα επόμενα δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει καθήλωση των πραγματικών μισθών και διατήρηση του ακριβού δανεισμού για τα λαϊκά νοικοκυριά, για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Παραδέχεται ότι πίσω απ' την άνοδο των τιμών κρύβεται κυρίως η αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, όμως, όπως όλοι ξέρουμε και βλέπουμε, αυτά τα καπιταλιστικά κέρδη, για την ΕΚΤ, την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις τους, είναι ιερά. Γι' αυτό κι έχουν αρχίσει τα ευχολόγια να δεχτούν οι όμιλοι εθελοντικά μια μείωση στα περιθώρια κέρδους τους.

Στην πράξη λοιπόν η κατάσταση θα επιδεινωθεί, τόσο για τα υπερχρεωμένα κράτη όσο και για τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, το ελληνικό κρατικό χρέος έχει ήδη διογκωθεί κατά 50 δισ. από το 2015. Μπορεί σήμερα ακόμα να εξυπηρετείται, αλλά τα δεδομένα θα αλλάξουν, σε περίπτωση εκδήλωσης διεθνούς κρίσης.

Δε θα επιδράσουν, λοιπόν, αυτές οι εξελίξεις, αρνητικά το επόμενο διάστημα στον τουρισμό και τις εξαγωγές; Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών;

Ήδη υπάρχουν αρνητικά σημάδια. Ποιος λοιπόν, θα φορτωθεί ακόμα μεγαλύτερα βάρη για να διασφαλιστούν τα ετήσια πλεονάσματα που απαιτεί η Κομισιόν και στα οποία έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ;

Δε θα πληρώσουν ασφαλώς οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ομίλων! Θα συνεχιστεί το καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου για τις Τράπεζες και των αφορολόγητων μερισμάτων των εφοπλιστών.

Τι θα γίνει ακριβώς;

Μα, φυσικά, θα κλιμακωθεί, σύμφωνα με την υπόδειξη της ΤτΕ, η επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς επιχειρηματίες, μέσα απ' τους ψηφιακούς ελέγχους. Αυτούς τους αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους εσείς και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, έχετε το θράσος, και σήμερα το κάνατε, να τους βαφτίζετε «φοροφυγάδες» ενώ θα συνεχιστεί το αίσχος των υψηλών άδικων έμμεσων φόρων που φορτώνουν ίσα βάρη σε άνισα εισοδήματα.

Μαζί με όλα αυτά θα υλοποιηθούν και οι απαιτήσεις της ΕΕ - τα διαβάσαμε στην Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν - να κοπούν οι επιδοτήσεις και οι δαπάνες κοινωνικής πολιτικής και να περιοριστούν μόνο στην ακραία φτώχεια. Ήδη ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας, ζητά αυξήσεις στο κοινωνικό τιμολόγιο του ρεύματος, ενώ οι σχετικές επιδοτήσεις θα σταματήσουν τους επόμενους μήνες.

Ποια είναι η απάντησή σας σε όλα αυτά; Τα γνωστά που λέγατε και προεκλογικά: Ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι διπλάσιος της Ευρωζώνης και ότι σύντομα θα αποκτήσετε την επενδυτική βαθμίδα!

Μα, αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είχε η ελληνική οικονομία και την περίοδο πριν εκδηλωθεί η μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση το 2008-2009. Οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού έτσι κι αλλιώς θα αφορούν τους μεγάλους επενδυτές. Δε θα σταματήσει το κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων απ' τον πληθωρισμό, ούτε η δραματική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών απ' τους τόκους των δανείων.

Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά γι' αυτό και ο κ. Στουρνάρας προσπαθούσε να σας μαζέψει, λέγοντας πως δεν υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες σας. Κάτι ξέφυγε και του κ. Σκυλακάκη...

Εσείς όμως το χαβά σας. Προσπαθείτε να «κάνετε το άσπρο μαύρο» για να κρύψετε ποιος πραγματικά χάνει, και ποιος πραγματικά κερδίζει. Συνεχίζετε τη μεγάλη κλοπή του λαϊκού εισοδήματος και παρουσιάζετε την επιστροφή ελάχιστων απ' τα κλεμμένα, ως φιλολαϊκή πολιτική. Σα να λέμε: «Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, πάλι δικά μου»...

Βέβαια, θα καταργήσετε σταδιακά, ορισμένα απ' τα παλιά αντιλαϊκά μέτρα, όπως τα τεκμήρια διαβίωσης, αφού έχετε εξασφαλίσει ότι η φοροαφαίμαξη θα γίνει με σύγχρονους τρόπους. Το παράδειγμα της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο. Υπόσχεστε σημαντική μείωση της φορολογίας για τους μικροεπαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες, κάποια απ' τα εργατικά λαϊκά στρώματα, χωρίς να τους λέτε την αλήθεια.

Γιατί δε λέτε στον ελληνικό λαό ότι αυτό που προτείνετε είναι μικρότερους συντελεστές αλλά περισσότερους φόρους;

Στη πραγματικότητα είναι εμφανές τι θέλετε να κάνετε. Θα αξιοποιήσετε την ψηφιακή τεχνολογία, την ηλεκτρονική διασύνδεση, το «πλαστικό χρήμα» και το περιβόητο myData, για να βάλετε μια πραγματική θηλιά σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που δήθεν «φοροδιαφεύγουν». Στόχος σας είναι να εντείνετε την επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για να προωθήσετε και μάλιστα επιθετικά και τη συγκέντρωση της πίτας στους μεγάλους ομίλους.

Η πολιτική σας αποκαλύπτει, ποιο είναι το πραγματικό πολιτικό και ταξικό αποτύπωμα του περιβόητου «ψηφιακού κράτους», το οποίο, σας θυμίζω, έγινε στάχτη σε εκείνη την ανείπωτη τραγωδία που χάθηκαν αθώες ψυχές, στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, για το οποίο οι γονείς και όλοι οι συγγενείς των παιδιών ζητούν να μην παραγραφούν τα εγκλήματα όλων των υπεύθυνων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Ανοίγω μια μικρή παρένθεση: Αυτό το «ψηφιακό κράτος», θυμίζει λίγο ένα παλιό τηλεοπτικό σποτ. «Πάει με όλα...».

Προβάλλετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως δήθεν «διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στις δημόσιες υποδομές», ως «κατοχύρωση της διαφάνειας της κρατικής λειτουργίας», μαζί με τα γνωστά, «περί κατάργησης των χρονοβόρων γραφειοκρατικών εμποδίων στην εξυπηρέτηση του πολίτη»!

Μπορεί να γλυτώσουμε από ορισμένες περιττές ουρές αναμονής στις κρατικές υπηρεσίες που προκαλούν εκνευρισμό, αγανάκτηση στον κόσμο και αργήσαμε πολύ να γίνει αυτό, όμως η ψηφιακή διακυβέρνηση υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική σας, έχει ταξικό πρόσημο. Τα παραδείγματα πολλά: Η ψηφιακή άυλη συνταγογράφηση, έχει στόχο την πιο αποτελεσματική περικοπή αναγκαίων κρατικών δαπανών στην υγεία, τα ψηφιακά ραντεβού δεν καταργούν τους μήνες αναμονής για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ο εφιάλτης των λαϊκών νοικοκυριών με τα κόκκινα δάνεια. Σας το λέμε εμείς που κάθε μέρα μπαίνουμε μπροστά για να τους ακυρώσουμε και τα καταφέρνουμε.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, διάταξη του ν. Χατζηδάκη που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, δε μείωσε την εκμετάλλευση, τις απλήρωτες υπερωρίες. Ο νέος υπουργός εργασίας εξήγγειλε κιόλας αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργασίας... Εδώ θα 'μαστε να τα λέμε, κυρίως να καταγγέλλουμε την εργοδοτική τρομοκρατία, την οποία υφίστανται και θα υφίστανται οι εργαζόμενοι...

Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, το e-Κτηματολόγιο, η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων και των αρχείων των πολεοδομιών, όλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν κάνουν φτηνότερη και πιο ασφαλή τη λαϊκή στέγη.

Κλείνω την παρένθεση.

Μη μας πείτε λοιπόν, πως με τις νέες τεχνολογίες θέλετε να διευκολύνετε τη ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Να τους κυνηγήσετε ανελέητα θέλετε! Οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεστε είναι λοιπόν ένα μεγάλο ψέμα. Το κάθε ευρώ από τα ψίχουλα φοροελάφρυνσης για τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, θα το πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα οι ίδιοι.

Οι ίδιες οι «ελαφρύνσεις» για τους πολλούς είναι πραγματικά ψίχουλα. Υπόσχεστε μια μείωση 100 ευρώ φόρου για έναν μισθωτό και ενδεχομένως μια μεγαλύτερη μείωση για έναν αυτοαπασχολούμενο, που όμως θα κληθεί μέσα από ένα ασφυκτικό δίκτυ φοροαφαίμαξης να πληρώσει χιλιάδες ευρώ περισσότερα σε φόρους και πρόστιμα.

Θα μας απαντήσετε, ενδεχομένως, ότι απλά εφαρμόζετε τους νόμους με μεγάλη αυστηρότητα, ότι, για σας, αυτή είναι η δικαιοσύνη... Άλλωστε -λέτε- κάποιος πρέπει να πληρώσει!

Όχι, κύριοι της ΝΔ. Τους νόμους σας τους έχετε φτιάξει για να κερδίζουν οι «πάνω», οι μεγάλοι, οι διάφοροι όμιλοι. Όλοι αυτοί που νόμιμα, δεν καταβάλλουν φόρους για τα τρελά κέρδη τους, για τα δισεκατομμύρια που χουφτώνουν κάθε χρόνο. Μιλάμε για τους εφοπλιστές, με τις δεκάδες φοροαπαλλαγές, τους μεγαλοξενοδόχους, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, που όλοι τους δεν ξέρουν τι έχουν. Όλους αυτούς που δεν έχουν καμία ανάγ