ND leader Mitsotakis: Νέα πρόσωπα, γυναίκες, 40άρηδες και… rotation υπουργών - Το σχέδιο Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα

ND leader Mitsotakis / Ριζικές αλλαγές σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη ημέρα των εκλογών με ανανέωση των προσώπων που θα στελεχώσουν κομβικά πόστα. 

ND leader Mitsotakis: Νέα πρόσωπα, γυναίκες, 40άρηδες και… rotation υπουργών - Το σχέδιο Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα

New Democracy (ND) leader Mitsotakis / Ριζικές αλλαγές σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη ημέρα των εκλογών με ανανέωση των προσώπων που θα στελεχώσουν κομβικά πόστα. Αυτή την στιγμή προέχει η προεκλογική μάχη και σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ συσκέψεων αλλά και ένας νέος κύκλος περιοδειών. Ωστόσο, μετά το double score της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει φουντώσει η συζήτηση και για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μια επόμενη «γαλάζια» κυβέρνηση.

Υπουργείο στεγαστικής πολιτικής

Μία πρόγευση για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας πως δεν πρέπει να αρχίσουν να … ράβονται υπουργικά κουστούμια. Συγκεκριμένα κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχουν δεδομένες «καρέκλες» ενώ χρησιμοποίησε και έναν όρο του μπάσκετ - το rotation- για να δείξει πως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα υπουργικά γραφεία μετά από νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει μια εικόνα των αλλαγών που σχεδιάζει, μιλώντας για ένα ξεχωριστό υπουργείο στεγαστικής πολιτικής. Άλλωστε το θέμα της στέγης είναι ψηλά στην ατζέντα και ήδη τρέχει το πρόγραμμα «σπίτι μου» με στόχο φθηνά δάνεια σε νέους (το οποίο μάλιστα στόχος είναι να επεκταθεί ώστε να καλυφθούν επιπλέον 10.000 άτομα).

Περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση

Δεδομένο επίσης είναι πως στην επόμενη κυβέρνηση θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες, καθώς αυτό το έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε έντονο άρωμα γυναίκας είχαν και τα γαλάζια ψηφοδέλτια και μάλιστα υπήρξαν και πολύ καλές επιδόσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Νίκη Κεραμέως βγήκε πρώτη στις 71 γυναίκες που εξελέγησαν και τέταρτη σε σταυρούς πανελλαδικά. Επίσης η Σοφία Ζαχαράκη έκοψε πρώτη το νήμα στην Ανατολική Αττική, ενώ και η Δόμνα Μιχαηλίδου τα πήγε πολύ καλά και ήταν δεύτερη σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α Πειραιά.

Παράλληλα στην επόμενη γαλάζια κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιηθούν και αρκετά πρόσωπα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης (δεύτερος στο Επικρατείας) θεωρείται από τα δυνατά χαρτιά, ενώ έντονες πληροφορίες κυκλοφορούν για την αξιοποίηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη (πρώτη στο Επικρατείας). Επίσης ένα πρόσωπο με έντονο τεχνοκρατικό προφίλ είναι η Ιωάννα Λυτρίβη (τέταρτη στο Επικρατείας).

Νέα πρόσωπα μπροστά

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να βγουν μπροστά πρόσωπα από την γενιά των 40ρηδων και έκδηλη είναι η ικανοποίηση στο γαλάζιο στρατόπεδο για το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη και στους νέους. Να σημειωθεί εδώ πως το 2019 ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που είχε έρθει πρώτος στο συγκεκριμένο ακροατήριο.

Τα … ανοίγματα επίσης αναμένεται να συνεχιστούν με αξιοποίηση και προσώπων που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα. Ανάλογη συνταγή είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν και μάλιστα αυτή η διεύρυνση βρήκε μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους.

Από τους πλέον δημοφιλείς υπουργούς την προηγούμενη τετραετία ήταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που κατέκτησε την πρωτιά σε σταυρούς στην Α Αθηνών και δεδομένο θεωρείται πως θα έχει σημαντικό ρόλο και μετά τις εκλογές. Πρωτιά σε σταυρούς πέτυχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, ενώ ο Χρήστος Τριαντόπουλος (ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) πήρε τους περισσότερους σταυρούς στην Μαγνησία.

Οι προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας

Βασικό θέμα στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία είναι η οικονομία και ειδικότερα το θέμα των αυξήσεων στους μισθούς. Παράλληλα στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν θέματα που σχετίζονται με την υγεία και την παιδεία, ενώ το βάρος πέφτει στην εκσυγχρονισμό του κράτους και στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθογενειών.

Μιλώντας πρόσφατα στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, πράγμα που σημαί&nu