PM Mitsotakis: Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος και αποτελεί στρατηγική επιλογή

PM Mitsotakis / Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα τη Χίο, όπου ενημερώθηκε για την πορεία εκτέλεσης των σημαντικών έργων υποδομής στο νησί, παρακολούθησε τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς,

PM Mitsotakis: Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος και αποτελεί στρατηγική επιλογή

PM Mitsotakis / Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα τη Χίο, όπου ενημερώθηκε για την πορεία εκτέλεσης των σημαντικών έργων υποδομής στο νησί, παρακολούθησε τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «Γκιάλα», και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μουσείο των Σφαγών στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά και το Κέντρο Έρευνας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος και αποτελεί στρατηγική επιλογή

Ο πρωθυπουργός παρέστη στη δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι, ενώ μετά την ολοκλήρωση της τελετής συνομίλησε με εθνοφύλακες που υπηρετούν στη Χίο και ενημερώθηκε για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η μονάδα. Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που από το 1864 είναι ο προστάτης του Ελληνικού Στρατού.

Στο πρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες του Ελληνικού Στρατού, των Ενόπλων Δυνάμεων, τους Εθνοφύλακές μας, το πολιτικό μας προσωπικό, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα μας.

Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος σε αυτές τις εποχές της μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Είναι μια στρατηγική επιλογή, την οποία η κυβέρνησή μας υπηρετεί απαρέγκλιτα εδώ και μία πενταετία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία αλλά ταυτόχρονα υπηρετούν και έναν πολύ σημαντικό ρόλο εν καιρώ ειρήνης, παρέχοντας από υγειονομικές υπηρεσίες μέχρι την κατασκευή μικρών έργων υποδομής και από τις αερομεταφορές, σε περιπτώσεις ιατρικής ανάγκης, μέχρι την υποστήριξη σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

Και ακριβώς γι' αυτόν το ρόλο, για τις υπηρεσίες που προσφέρετε στην πατρίδα, κ. Αρχηγέ, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σας είμαστε ευγνώμονες και ευχόμαστε στον Ελληνικό Στρατό, στον Στρατό Ξηράς, χρόνια πολλά».

Η πορεία των έργων παρακολουθείται και στο επίπεδο του Γραφείου του πρωθυπουργού - «Έχουμε ενημερωθεί λεπτομερώς για την εξέλιξη των έργων»

Νωρίτερα το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Χίου με τους δημάρχους Χίου Γιάννη Μαλαφή, Ψαρών Κώστα Βρατσάνο και Οινουσσών Γιώργο Δανιήλ και εκπροσώπους τοπικών φορέων, με τους οποίους συζήτησε για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος και τη δραστική μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ στη συνέχεια μετέβη στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων έγινε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης και τις εκκρεμότητες για την περάτωση και πλήρωση του φράγματος Κόρης Γεφύρι, την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου, την επέκταση του διαδρόμου του κρατικού αερολιμένα «Όμηρος» και την αναδιαρρύθμιση - επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροσταθμού.

Κατά τη συνάντησή του με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή στα γραφεία της Περιφέρειας ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι έχουμε ήδη ενημερωθεί λεπτομερώς για την εξέλιξη των έργων. Θέλω να γνωρίζετε ότι υπάρχει παρακολούθηση και στο επίπεδο του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Ξέρω ότι ειδικά για το φράγμα, είναι ένα έργο πονεμένο, με βαριά ιστορία, πιστεύω όμως ότι τουλάχιστον έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη για το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής ώστε το έργο να ολοκληρωθεί.

Για όλα τα φράγματα της χώρας έχω δώσει μία σαφή κατεύθυνση ότι πριν αρχίζουμε να συζητούμε για καινούργια έργα, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα τα οποία ήδη έχουν δρομολογηθεί και αυτό προφανώς αφορά και το φράγμα Κόρης Γεφύρι.

Και για το ζήτημα του αεροδρομίου, ξέρω ότι είχαμε ορισμένες καθυστερήσεις αλλά είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το κτίριο φαίνεται να προχωράει με μεγάλη ταχύτητα και νομίζω ότι έχουμε πια κι έναν σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν στο διάδρομο.

Απλά, αν γυρίσω τον χρόνο πίσω, το 2019, όταν ήρθαμε στα πράγματα, όλα αυτά ήταν σχέδια επί χάρτου. Τώρα τουλάχιστον είναι έργα τα οποία έστω και με κάποιες καθυστερήσεις υλοποιούνται και πιστεύω ότι πια στο τέλος της τετραετίας όλα τα βασικά έργα υποδομής που αφορούν στη Χίο, συμπεριλαμβανομένου και του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στο οποί&o