SYRIZA - Χ. Σπίρτζης: Την άρση της ασυλίας του για τα Τέμπη, ζητά ο Σπίρτζης - Επιστολή στον Τασούλα

SYRIZA - Χ. Σπίρτζης / Την άρση της ασυλίας του για τα Τέμπη, ζητά ο Σπίρτζης - Επιστολή στον Τασούλα

SYRIZA - Χ. Σπίρτζης: Την άρση της ασυλίας του για τα Τέμπη, ζητά ο Σπίρτζης - Επιστολή στον Τασούλα

SYRIZA - Χ. Σπίρτζης: Την άρση της ασυλίας του για τα Τέμπη, ζητά ο Σπίρτζης - Επιστολή στον Τασούλα

«Για να μην μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές μου ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι, ζητώ την ενεργοποίηση, ως προς το πρόσωπό μου, του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος» , σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή ο Χρήστος Σπίρτζης

Ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης πραγματοποίησε το συγκεκριμένο αίτημα με βάση το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και με τη συμμετοχή στην επιτροπή και δικαστών όπως δίνεται η σχετική δυνατότητα.

Στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, οδεύει σύμφωνα με πληροφοριές, ο Χρήστος Σπίρτζης, για να καταθέσει επιστολή με την οποία ζητά να αρθεί η ασυλία του και με βάση το νόμο περι ευθύνης υπουργού και να εξεταστούν τυχόν αδικήματα κατά τη δική θητεία σε σχέση με την εφαρμογή και υλοποίηση της Σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ.

Το αίτημα του πρώην υπουργού έρχεται σε συνέχεια των 1,5 εκατ. υπογραφών πολιτών προκειμένου να δικαστούν οι υπαίτιοι, με τον Χρήστο Σπίρτζη να ζητάει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 - και ειδικότερα η παράγραφος 5 με βάση την οποία του δίνεται η δυνατότητα να ζητήσει από τη Βουλή να συστήσει ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή και ανώτατων δικαστών για το έλεγχο της παράβασης καθήκοντος.

Η κίνηση αυτή του κ. Σπίρτζη έρχεται σε συνέχεια και της πρόκλησης που απηύθυνε ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης στο ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο, να καταθέσουν αίτημα για προανακριτική επιτροπή για τον Κώστα Καραμανλή.

Η επιστολή του Χρήστου Σπίρτζη

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

Όπως γνωρίζετε, η Βουλή έχει απορρίψει προτάσεις για την συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ως προς την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ποινική διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος (εγκλήματος, κατ’εμέ) των Τεμπών και ειδικότερα για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, ως προς αυτό. Αλλά και με το πόρισμα (της πλειοψηφίας) της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» είναι φανερό ότι δεν διαλευκάνθηκαν τυχόν ευθύνες για την διαχείριση της Σύμβασης 717 του 2014 και για την ΕΡΓΟΣΕ. Τούτων δοθέντων, είναι φανερό ότι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία, παρότι το ζήτησα σε όλους τους τόνους, να αντιμετωπίσω τις ποικίλες υπόνοιες ή/και κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εις βάρος μου για την περίοδο 2015 - 2019, που διετέλεσα Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσω στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία ζητεί, εκτός των άλλων, τη διερεύνηση της Σύμβασης 717 του 2014, της ΕΡΓΟΣΕ, για την πιθανή τέλεση «παράβασης καθήκοντος» εκ μέρους μου, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά σε πράξεις ή παραλείψεις που θα μπορούσαν να την στοιχειοθετήσουν.

Ως εκ τούτου, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι από τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα έχω βρεθεί έκθετος, χωρίς κανένα λόγο και καμία αιτιολόγηση, σε μία προπαγανδιστική τακτική διάχυσης ευθυνών, καθαρά για μικροπολιτικούς λόγους και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες, με στόχο την εμπλοκή του ονόματος μου, γενικά και αόριστα, στην χορεία των υπαιτίων του δυστυχήματος/εγκλήματος.

Θεωρώ λοιπόν χρέος μου:

Πρώτον, να υπερασπισθώ την προσωπικότητά μου και την εν γένει πορεία και το έργο μου απέναντι σε οποιαδήποτε προσβολή και σε οποιαδήποτε απόπειρα σπίλωσης.

Δεύτερον, να τιμήσω έμπρακτα και όχι στα λόγια την μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την τόσο αξιοπρεπή αγωνιστική στάση των οικογενειών και των οικείων τους, ενώνοντας τις δυνάμεις μου με όλους τους Συμπολίτες μου που δίνουν τη μάχη για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία/έγκλημα των Τεμπών.

Με βάση τα ανωτέρω, για να μην μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές μου ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι, ζητώ την ενεργοποίηση, ως προς το πρόσωπό μου, του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο:

«Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Θεωρώντας αυτονόητο, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, ότι συντρέχουν πλήρως οι προϋποθέσεις που θέτει η ως άνω διάταξη –δεδομένου μάλιστα ότι και η παραγραφή ήταν ένας από τους λόγους που επανειλημμένα αναφέρθηκαν για να δικαιολογηθεί η απόρριψη του αιτήματος δικαστικής διερεύνησης των αδικημάτων που φέρονται να μου αποδίδονται– παρακαλώ να κινήσετε ως τάχιστα την διαδικασία για την ικανοποίηση του αιτήματός μου, σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 155 παρ. 12 του Κανονισμού της Βουλής, που όπως γνωρίζετε ορίζει ότι:

«Στην ειδική επιτροπή της προηγούμενης παραγράφου [δηλ. του άρθρου 86 παρ. 5 που τ&omic