SYRIZA leader Kasselakis: Το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντροαριστερά και ο Κ. Μητσοτάκης

SYRIZA leader Kasselakis / Τα μηνύματα Κασελάκη από τις αναφορές στο νέο ΣΥΡΙΖΑ, τη σχέση με τον Τσίπρα, τον πήχη των εκλογών-Γιατί ζήτησε εκλογές

SYRIZA leader Kasselakis: Το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντροαριστερά και ο Κ. Μητσοτάκης

SYRIZA leader Kasselakis / Άκρως αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, δίνοντας την αίσθηση πως δεν ηγείται ενός κόμματος της Αριστεράς, αλλά της κεντροαριστεράς, αρκετά μακριά από θέσεις που υποστήριζαν χρόνια τα περισσότερα στελέχη του κόμματος.

Η αναφορά του Στ. Κασσελάκη περί κεντροαριστεράς που θέλει να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν μια σαφής ένδειξη που θέλει να πάει το καράβι ο νέος καπετάνιος του κόμματος που ήδη έχει περάσει πολλές τρικυμίες και αναμένονται και περισσότερες, με βάση αυτά που λένε κορυφαία στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι ικανοποιητικό.

Ο πήχης των εκλογών του Ιουνίου

Πολλά θα εξαρτηθούν εννοείται από το αποτέλεσμα της 9ης Ιουλίου, μια εκλογική αναμέτρηση για την οποία τελικά, μετά από πολλές αρνήσεις να πει καθαρά ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στ. Κασσελάκης έβαλε τον πήχη. Θεωρώντας ότι το κόμμα του είναι σε ανοδική πορεία, αφού μίλησε για την ανατροπή που θα γίνει ανέφερε πως θέλει σίγουρα να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάνω από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.

«Άρα πάνω από 17%;» ρωτάει η παρουσιάστρια του δελτίου, Σία Κοσιώνη για να απαντήσει ο Στ. Κασσελάκης: «Σίγουρα. Πιστεύω ότι αν έχουμε 23% διαφορά από τις προηγούμενες εκλογές, εάν ξαφνικά είμαστε σε απόσταση αναπνοής είναι ανατροπή. Πάει να πει ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι σε τελείως διαφορετικό κλίμα».

Στο σημείο αυτό ο Στ. Κασσελάκης, γνωρίζοντας προφανώς τι συζητείται στο παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε σίγουρος για τον εαυτό του, λέγοντας πως και να τεθεί θέμα αμφισβήτησης του ίδιου και της στρατηγικής του δεν τον φοβίζει.

Επιμένει για ευθύνες Καραμανλή

Στα της επικαιρότητας επέμεινε στο κατηγορητήριο, όπως είπε για τον Κώστα Καραμανλή σχετικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, λέγοντας ότι υπάρχουν ήδη υπεραρκετά στοιχεία για να αιτιολογηθούν, αυτές τις κατηγορίες: η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, υπάρχει η έκθεση και υπάρχει η διατάραξη της ασφάλειας στις συγκοινωνίες.

«Έχουμε 11 κακουργηματικές πράξεις, τις οποίες έχουμε αιτιολογήσει πλήρως στο κατηγορητήριό μας, το έχω εδώ μπροστά. Μέσα είναι ξεκάθαρες οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις που είχε ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής για να προστατεύσει τις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους» είπε.

Στο σημείο αυτό θέλησε να διορθώσει παλαιότερες δηλώσεις του επί της ουσίας, λέγοντας ότι τη Δικαιοσύνη την εμπιστεύεται με τη διευκρίνιση πως η εμπιστοσύνη κατακτιέται κάθε μέρα και ελέγχεται κάθε μέρα. «Η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι το τελευταίο αποκούμπι του Έλληνα και οφείλει να φέρει εις πέρας υποθέσεις όπως είναι οι υποκλοπές, οι οποίες εδώ και δυο χρόνια είναι αναπάντητες».

Το ίδιο έπραξε και με το ζήτημα της διαβλητότητας των εκλογών που είχε θέσει προ ημερών. Ο Στ. Κασσελάκης είπε τώρα ότι παρατηρητές υπάρχουν ούτως ή άλλως στις εκλογές, αλλά εστίασε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά απόρρητα στοιχεία, προσωπικά δεδομένα εκλογέων, Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπεξαιρέθηκαν, κατά τον ίδιο, δόθηκαν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωβουλευτές της και εργαλειοποιήθηκαν.

Δεν είπα τη λέξη νοθεία

Υπό τη σκιά των αντιδράσεων και από στελέχη και βουλευτές του ίδιου του κόμματός του, καθώς ουδέποτε είχε τεθεί θέμα αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας, ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η διαδικασία την ημέρα των εκλογών, είναι όλη η διαδικασία παραπληροφόρησης του Έλληνα πολίτη.

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε, και σωστά, πως τη λέξη «νοθεία» εγώ δεν την έχει πει, «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είπε τον Φλεβάρη του ’19, να σας το θυμίσω αυτό. Όπως επίσης είχε ζητήσει εκλογές έναν μήνα στη θητεία του ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, για να μη τα ξεχνάμε κι αυτά» ανέφερε και εστίασε στην επιστολική ψήφο. «Υπάρχουν στοιχεία εκλογέων του εξωτερικού που έχουν διαρρεύσει, έχουν εργαλειοποιηθεί. Και δεν έχουμε μια διαβεβαίωση ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκλογέων του εσωτερικού. Εάν μπορεί, να διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία του εσωτερικού, να το ξανασυζητήσουμε. Αυτό μπορούμε να το ξέρουμε; Είναι πάρα πολύ εύκολο να εκμεταλλευτείς προσωπικά δεδομένα για να παραπλανήσεις ψηφοφόρους» τόνισε.

Κεντροαριστερά ή Αριστερά;

Σαφής ήταν και όταν ρωτήθηκε εάν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κόμμα στην Αριστερά ή πιο κεντρώο. Απέφυγε τον όρο Αριστερά και μίλησε για την σύγχρονη Κεντροαριστερά που καλύπτει όλη την Κεντροαριστερά. «Άρα εμείς είμαστε μία δημοκρατική παράταξη που ενώνει όλη την Κεντροαριστερά. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα είμαστε λιγότερο διαχειριστικοί και περισσότερο π&alph