Tourism Season 2024: Ο τουρισμός ανεβαίνει, αλλά όχι σε όλους τους προορισμούς

Tourism Season 2024 / Μύκονος και Σαντορίνη, ναυαρχίδες ιστορικά του ελληνικού τουρισμού, πληρώνουν πλέον το τίμημα της υπερεκμετάλλευσής τους, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναβάθμιση καίριων υποδομών για τη διαχείριση των προορισμών τους και την υποδοχή του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών που γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Tourism Season 2024: Ο τουρισμός ανεβαίνει, αλλά όχι σε όλους τους προορισμούς

Tourism Season 2024 / Μύκονος και Σαντορίνη, ναυαρχίδες ιστορικά του ελληνικού τουρισμού, πληρώνουν πλέον το τίμημα της υπερεκμετάλλευσής τους, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναβάθμιση καίριων υποδομών για τη διαχείριση των προορισμών τους και την υποδοχή του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών που γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ετσι, μετά τη μείωση των διεθνών αφίξεων το 2023 σε σχέση με το 2022 κατά 5,9% στη Μύκονο και κατά 9,9% στη Σαντορίνη, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece, το 2024 όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δείχνουν περαιτέρω μείωση των ξένων επισκεπτών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πέρυσι σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ διεθνών αφίξεων, ενώ και για φέτος οι πρόδρομοι δείκτες παραπέμπουν σε περαιτέρω άνοδο των αφίξεων.

Ειδικότερα, ελληνικά τουριστικά γραφεία αναφέρουν στην «Καθημερινή» ότι οι κρατήσεις δωματίων για τη Μύκονο φέτος εμφανίζονται κατά 15%-20% χαμηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2023, ενώ αυτές για τη Σαντορίνη κατά 10%-15%. Μάλιστα, επικαλούμενα εσωτερική πληροφόρηση από την Expedia Group, μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας ταξιδιών που κατέχει και διαχειρίζεται μηχανές συγκέντρωσης ταξιδιωτικών ναύλων και μηχανές μετα-αναζήτησης ταξιδιών και κρατήσεων, αναφέρουν πως η πτωτική τάση για τους δύο συγκεκριμένους προορισμούς είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

Αλλες πολυεθνικές πλατφόρμες κρατήσεων, όπως η Booking, που επίσης δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη στοιχεία, επισήμως μιλούν για αμετάβλητα επίπεδα κρατήσεων για Μύκονο και Σαντορίνη, αλλά ανεπίσημα εξηγούν ότι οι κρατήσεις είναι κάτω, ωστόσο περιμένουν πως καθώς θα προχωράει η χρονιά θα βελτιωθούν οι συγκεκριμένες ενδείξεις.

Σε περαιτέρω πτώση των αφίξεων σε Μύκονο και Σαντορίνη παραπέμπουν και τα δεδομένα του «airdata tracker», του ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων: συγκεκριμένα, η μεταβολή στις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων για ταξίδια στη Σαντορίνη κατά το 2024 δείχνει αυτή τη στιγμή μείωση κατά 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική στιγμή πέρυσι, ενώ για τη Μύκονο πτώση 20,4%. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η Μύκονος και η Σαντορίνη που δείχνουν σημάδια διόρθωσης σε μια κατά τ’ άλλα θετική συνολικά για τη χώρα χρονιά. Αρνητική μεταβολή στις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων καταγράφεται και για το Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα κατά 10,9%, αλλά και για τη Ρόδο κατά 7,7%. Πρόκειται για δύο ακόμη προορισμούς που συγκεντρώνουν ιδιαίτερα αυξημένους αριθμούς τουριστών κατά την καλοκαιρινή σεζόν.

Η εικόνα αυτή, τουλάχιστον για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δεν εκπλήσσει τους ειδικούς και όσους ασχολούνται ενδελεχώς με την οικονομία του τουρισμού. Οι πολύ μεγάλοι αριθμοί ξένων επισκεπτών, ειδικά κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και η υπερεκμετάλλευση παραλιών, σε συνδυασμό με το εντονότατο κυκλοφοριακό πρόβλημα και την έλλειψη χώρων στάθμευσης, όπως και τα προβλήματα στην ύδρευση, στην ηλεκτροδότηση και κυρίως στη διαχείριση των απορριμμάτων –στερεών και κυρίως υγρών–, έχουν επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία των επισκεπτών κατά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα αρνητικά σχόλια στα social media και μειωμένους βαθμούς ικανοποίησης των ταξιδιωτών.

Εάν αξιολογηθεί το γεγονός ότι τιμολογιακά τα δύο αυτά ελληνικά νησιά καταγράφουν από τα υψηλότερα επίπεδα τιμών διανυκτέρευσης, αλλά και εστίασης και άλλων υπηρεσιών, καθίστανται ίσως σαφή τα αίτια της κάμψης.

Διαφοροποίηση

Ωστόσο, τα προβλήματα της Σαντορίνης και της Μυκόνου κατά το ζενίθ της καλοκαιρινής σεζόν οδηγούν τις τουριστικές ροές σε γεωγραφική και εποχική διαφοροποίηση. Πολλοί δηλαδή άλλοι ελληνικοί προορισμοί σημειώνουν σημαντικές ανόδους, ενώ παράλληλα τα ταξίδια φτάνουν να πραγματοποιούνται πλέον έως και τον Οκτώβριο και να ξεκινούν νωρίτερα, ακόμη και από τον Απρίλιο, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Τα προβλήματα της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όμως, δεν είναι μοναδικά. Ελλιπή οδικά δίκτυα, συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και η γενικότερη διαχείριση των προορισμών είναι προβληματική και σε νησιά που συγκεντρώνουν υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον, όπως η Πάρος, η Νάξος, η Αντίπαρος, η Τήνος, η Πάτμος αλλά και συγκεκριμένες περιοχές στην Αττική.

Ολες οι διαθέσιμες μέχρι στιγμής ενδείξεις για τη φετινή τουριστική σεζόν παραπέμπουν σε μια νέα χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Οπως όμως έχει γίνει σαφές από την πτωτική περυσινή πορεία των αφίξεων στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και τις ενδείξεις για περαιτέρω πτώση φέτος, είναι αβέβαιο κατά πόσον όλοι οι προορισμοί μπορούν να σηκώσουν τις αυξημένες τουριστικές ροές, διατηρώντας ψηλά τον βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών.

Η ελλιπής διαχείριση των προορισμών και η ανεπάρκεια των υποδομών αποτελεί κοινά διαπιστωμένο πρόβλημα για ολόκληρη την Ελλάδα. Εκδηλώνεται δε όπου και όποτε συγκεντρώνονται αυξημένες τουριστικές ροές. Υφίσταται λοιπόν ο κίνδυνος αυτό που συμβαίνει στη Μύκονο και τη Σαντορίνη να συμβεί και σε άλλους προορισμούς και στο τέλος να πλήξει συνολικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν, προειδοποιούν ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες και φορείς.

Τόσο ο προγραμματισμός των διαθεσίμων για ταξίδια προς την Ελλάδα αεροπορικών θέσεων όσο και οι κρατήσεις θέσεων προς την Ε