Την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β’ στην Μύκονο

συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο του Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Άνω Μεράς, Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Τζανιδάκη και τον Αρχιδιάκονο Αλέξι

Την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β’ στην Μύκονο
Την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Δωρόθεος Β’ στην Μύκονο

συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο του Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Άνω Μεράς, Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Τζανιδάκη και τον Αρχιδιάκονο Αλέξιο.

Οι παρακλήσεις πρός τη Θεοτόκο αναφέρουν τις επικλήσεις των πιστών με δεήσεις και ικεσίες πρός την Παναγία για να λάβουν τη βοήθειά Της στους καιρούς των πειρασμών, των πόνων, των θλίψεων και κάθε ειδους προστασία από το θειο πρόσωπό Της και τονίζεται χαρακτηριστικά: “Δέξαι παρακλήσεις αναξίων σων ικετών”.

Παρακολουθήστε video:

H Μεγάλη καί Μικρή Παράκληση στην Ύπεραγία Θεοτόκο, από τις πιό λαοφιλείς ακολουθίες της Ελληνικής Όρθοδόξου Εκκλησίας, είναι ύμνολογικά ποιήματα τοΰ δεκάτου τρίτου αιώνα, κληρονομιές της Αυτοκρατορίας της Νικαίας καί της έπανασυγκροτηθείσης Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως αντίστοιχα. Ελάχιστη ερευνά έχει γίνει πάνω στίς ιστορικές συγκυρίες πού οδήγησαν στην ποίηση των δύο κανόνων δσο καί στην τελική μορφολογία των δύο Παρακλήσεων.

Παρακολουθήστε video:

Τό σίγουρο γεγονός της Ιστορίας των δύο Παρακλήσεων εΐναι ότι ό Κανών της Μεγάλης Παρακλήσεως είναι ποίημα τοΰ Αύτοκράτορος της Νικαίας Θεοδώρου Β' Δούκα τοΰ Λασκάρεως. Ό τίτλος τοΰ Δούκα μας δείχνει ότι συνέθεσε τόν Κανόνα πρίν τήν ανάρρηση του στον θρόνο της Νικαίας τον Νοέμβριο 1254.

Παρακολουθήστε video:

Θά πρέπει στό σημείο αυτό νά διακρίνουμε τό ύμνολογικό ποιητικό είδος τοΰ Κανόνος (πού αποτελείται από εννέα ωδές) από τήν αυτόνομη ακολουθία τοϋ Παρακλητικού Κανόνος προς τήν Θεοτόκο ή κάποιον άγιο ή γιά κάποιο συγκεκριμένο γεγονός. Ό λόγος πού οι ακολουθίες αυτές καλούνται Κανόνες είναι διότι περιέχουν σάν δομικό στοιχείο τους έναν Κανόνα.

Παρακολουθήστε video:

Στην ομιλία του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέρθηκε στους ελαχίστους λόγους της Θεοτόκου, που αναφέρονται στα Ευαγγέλια και ειδικώτερα στο λόγο της "ό,τι αν λέγη υμίν ποιήσατε", τη μητρική αυτή προτροπή της σε όλους τους πιστούς να τηρούν τις εντολές του Κυρίου.

Παρακολουθήστε video:

 Παρακολουθήστε video:

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Προνοιάρχης του Ναού παρέθεσε σε όλους παραδοσιακή δοχή.

Το Σάββατο, 4 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ θα μεταβεί στη Λάρισα και θα συμμετάσχει μετ' άλλων Αρχιερέων στο Τεσσαρακονθήμερο του αοιδίμου Μητροπολίτου Λαρίσης κυρού Ιγνατίου, που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.

Την Κυριακή, 5 Αυγούστου, το πρωί θα ιερουργήσει στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στην ιερά νήσο Τήνο.

Το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Ερμούπολη και το απόγευμα θα προστεί του Εόρτιου Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και εν συνεχεία της λιτανεύσεως της εφεστίου ιεράς Εικόνος στην Πλατεία Μιαούλη.

Τη Δευτέρα, 6 Αυγούστου, το πρωί, θα ιερουργήσει ωσαύτως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως Ερμουπόλεως.

Δείτε εικόνες από την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο:














Newsroom mykonosticker.com