Decision Day 2023: Εκλογές τώρα είναι πολιτική αυτοκτονία!! Πώς το Μαξίμου αποφάσισε τη μετάθεση των εκλογών τον Μάιο!!

Decision Day 2023 / Εκλογές τώρα είναι πολιτική αυτοκτονία!! Πώς το Μαξίμου αποφάσισε τη μετάθεση των εκλογών τον Μάιο!!

Decision Day 2023: Εκλογές τώρα είναι πολιτική αυτοκτονία!! Πώς το Μαξίμου αποφάσισε τη μετάθεση των εκλογών τον Μάιο!!

Η νέα στρατηγική Μητσοτάκη για τις εκλογές - Η τραγωδία των Τεμπών και οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για κάλπες στις 21 Μαΐου

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να εκπέμπει σταθερά το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δεν ασχολείται ακόμα με τον χρόνο των εκλογών, αλλά τα πάντα γύρω του καταμαρτυρούν ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, οι κάλπες της απλής αναλογικής θα στηθούν στις 21 Μαΐου και αν προκύψουν δεύτερες εκλογές, τότε θα γίνουν στις 2 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο βασικότερος υπέρμαχος της αναβολής των εκλογών για τον Μάιο ήταν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και πιθανότερος διάδοχος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Άκης Σκέρτσος, με το σκεπτικό ότι εκλογές σε αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα του θρήνου, του πένθους και της οργής, θα «ήταν πολιτική αυτοκτονία για την κυβερνητική παράταξη», αφού δεν θα υπήρχε κανένα περιθώριο ανάπτυξης του γαλάζιου θετικού αφηγήματος για την επόμενη τετραετία.

Όλα δείχνουν ότι τα επιχειρήματα του κ. Σκέρτσου, υιοθετεί πλέον και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, παρ ότι μέχρι τουλάχιστον την προηγούμενη Παρασκευή, ευελπιστούσε ότι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί από την αρχική του απόφαση, για κάλπες στις 9 Απριλίου.

Και αυτό, διότι, προφανώς και ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι η περίοδος μέχρι τα τέλη Μαΐου συνιστά πυκνό πολιτικό χρόνο και τα απρόοπτα καραδοκούν. Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχουν σημάδια στον ορίζοντα που δείχνουν όχι μόνο συνέχιση των μαζικών διαμαρτυριών των νέων και όχι μόνο, αλλά ενδεχομένως και κλιμάκωση.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το βασικό επιχείρημα όσων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη ζητούσαν από τον πρωθυπουργό να μην μεταβάλλει τον εκλογικό σχεδιασμό του, υπό τον κίνδυνο, ο χρόνος να φέρει ακόμα μεγαλύτερη φθορά και ενδεχομένως και απρόοπτες καταστάσεις που θα λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα γενικευμένης έντασης.

Νέα στρατηγική για την ημερομηνία των εκλογών

Η νέα στρατηγική, πάντως, δεν έχει ακόμα εκπονηθεί στο σύνολό της καθώς το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει τις πρώτες δημοσκοπήσεις, όπου να ναι, με την κρυφή ελπίδα, να κρύβουν κάποιες δυνατότητες αναστροφής του κλίματος που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε δύο τινά, πέραν της δημοσκοπικής πίεσης στη ΝΔ: Στο αν και πόσο εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά πόση δυναμική έχει η τάση αντισυστημικής ψήφου, δηλαδή, ψήφου νεοδημοκρατών προς τα μικρότερα κόμματα, που βρίσκονται στα δεξιά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Προς το παρόν, η προσπάθεια εστιάζεται στην ενίσχυση του μηνύματος ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές, η διάχυση του οποίου, περνάει μέσα από την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίθεση, την οποία θα σηματοδοτήσει, όπως λέγεται, και ο νέος υπουργός Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτης, στην αυριανή του συνέντευξη Τύπου.

Αύριο πάντως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, θα δώσει την πρώτη συνέντευξη τύπου για την τραγωδία, όπου όπως εκτιμάται θα ξεκινήσει και η σκληρή επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη .

Εν όψει και της κρίσιμης αυριανής συνέντευξης, όπως πληροφορείται το iEidiseis.gr, σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να εξεταστεί η ασφάλεια των μετακινήσεων με τρένα, αεροπλάνα και βαπόρια.