Food Subsidy - Market Pass: Ανακοινώνεται επέκταση του Market Pass, με νέους δικαιούχους

Food Subsidy - Market Pass / Ανακοινώνεται επέκταση του Market Pass, με νέους δικαιούχους

Food Subsidy - Market Pass: Ανακοινώνεται επέκταση του Market Pass, με νέους δικαιούχους

Ανακοινώσεις για το market pass έρχονται μαζί με νέα μέτρα κατά της ακρίβειας. 

Νέος γύρος market pass προ των πυλών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι αιτήσεις στο gov.gr θα περιλαμβάνουν νέους δικαιούχους. Το μέτρο περιλαμβάνεται στη βεντάλια των ανακοινώσεων για την ακρίβεια και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα τεθεί στην πρώτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στην επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο ΥΠΟΙΚ την Τετάρτη (27/6).

Σημειώνεται ότι κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή, τόνισε ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα για το καλάθι του νοικοκυριού, ο κ. Σκρέκας, είπε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αφού βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό.

Η επέκταση του Market Pass και η νέα αίτηση στο gov.gr

Ο νέος γύρος του Market Pass θα έχει ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο, καθώς σε αυτόν θα συμπεριληφθούν νέοι δικαιούχοι.

Ακόμα, τα ποσά αναμένεται να είναι αυξημένα, όπως για παράδειγμα, αυτό που αφορά σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη, το οποίο από τα 72 ευρώ εξετάζεται να πάει στα 100 ευρώ.

Βέβαια, για να λάβει κάποιος την επιδότηση για αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών τροφίμων, πρέπει να υποβάλει διαδικτυακή αίτηση μέσω του gov.gr και κυρίως όσοι είχαν απορριφθεί για τον προηγούμενο κύκλο της επιδότησης.

Όσοι δικαιούχοι είχαν εγκριθεί στον πρώτο γύρο του Market Pass, αναμένεται ότι δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση.

Η ενίσχυση θα αφορά το σύνολο νοικοκυριού και όχι μεμονωμένα, ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν θα επιδοτούνται και στη νέα φάση του μέτρου.

Εφόσον ανακοινωθεί η παράταση του Market Pass έως τον Δεκέμβριο, με έναρξη ισχύος, τότε δικαίωμα υποβολής διαδικτυακής αίτησης στο gov.gr έχουν και όσοι είχαν απορριφθεί για τον προηγούμενο κύκλο της επιδότησης.

Η παράταση του μέτρου, δηλαδή έως και το τέλος του χρόνου, απαιτεί δημοσιονομικό χώρο περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Δικαιούχοι του Market Pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.

Τα νέα ποσά για το voucher του Market Pass

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο για παράταση του Market Pass προβλέπεται αύξηση του ανώτατου ύψους της επιδότησης από τα 72 στα 100 ευρώ για ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη.

Επίσης, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα θα λάβουν το 100% επιδότησης, εφόσον πραγματοποιήσουν αγορές με POS σε σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, ιχθυοπολεία, λαϊκές αγορές.

Σε λογαριασμούς θα κατατίθεται το 80% της επιδότησης χωρίς την προϋπόθεση της πραγματοποίησης αγορών και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον δικαιούχο για οποιονδήποτε σκοπό.

Ποια τα κριτήρια για το Market Pass

Αναφορικά με τα κριτήρια για το Market Pass, για τις νέες αιτήσεις θα ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδημα του 2022, ενώ θα ενταχθεί ως κριτήριο και η αντικειμενική αξία των ιδιόκτητων ακινήτων.

Έτσι, έχουμε τα εξής ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ

  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 24.000 ευρώ

  • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ

Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ισχύουν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
  • Έγγαμοι - Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ

Πώς γίνεται η αίτηση στο gov.gr για το Market Pass

Οι ενδιαφερόμενοι νέοι δικαιούχοι του Market Pass πρέπει να υποβάλουν διαδικτυακά την αίτησή τους στο gov.gr, όταν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.

Τα στοιχεία που χρειάζεται να επικαιροποιήσετε στην πλατφόρμα είναι τα εξής:

  • Διεύθυνση e-mail

  • Αριθμός κινητού τηλεφώνου

  • Αριθμός προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN)

Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι διαλέγουν τον τρόπο πίστωσης των χρημάτων:

Έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.

Βέβαια, στην περίπτωση της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, ο αιτούμενος υποβάλλει υπό μορφή IBAN ενεργ