Greek identity Card: Έρχονται οι Νέες Ταυτότητες!! Πότε και πώς θα τις πάρουμε!!

Νέες ταυτότητες!! Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας. Τέλος ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Ποιος θα είναι ο «μοναδικός αριθμός» με τον οποίο θα πραγματοποιούμε όλες μας τις συναλλαγές. Οι νέες ταυτότητες έρχονται και ανατρέπουν τα πάντα.

Greek identity Card: Έρχονται οι Νέες Ταυτότητες!! Πότε και πώς θα τις πάρουμε!!

Νέες ταυτότητες!! Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας. Τέλος ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Ποιος θα είναι ο «μοναδικός αριθμός» με τον οποίο θα πραγματοποιούμε όλες μας τις συναλλαγές. Οι νέες ταυτότητες έρχονται και ανατρέπουν τα πάντα!!

Οι τρεις από τις πέντε κοινοπραξίες που διεκδικούσαν το μεγάλο έργο, ύψους 515 εκατ. ευρώ, για το σύστημα έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και άλλων εντύπων ασφαλείας πέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την κοινοπραξία της Thales (στον όμιλο της οποίας ανήκει η Gemalto) με την Unisystems του ομίλου Quest και την ιαπωνική Toppan Printing, την κοινοπραξία της γερμανικής Veridos με τον ΟΤΕ και την Byte καθώς και την κοινοπραξία του βελγικού ομίλου Zetes, στον οποίο ανήκει η ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech με τη Space Hellas.

Εκτός φαίνεται πως μένει η κοινοπραξία της γαλλικής Idemia με την Neurosoft του ομίλου ΟΠΑΠ και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκος με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία.

Η κοινοπραξία που θα επικρατήσει δεν θα εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά όπως προαναφέρθηκε και σειρά άλλων εντύπων ασφαλείας όπως τα διαβατήρια, τα διπλώματα οδήγησης και οι ειδικές κάρτες για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο ανάδοχος θα χρειαστεί να επενδύσει δικά του κεφάλαια, που θα φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εγκαταστήσει τον απαραίτητο κεντρικό τεχνολογικό εξοπλισμό, κατά πληροφορίες σε κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκεται στην Λεωφόρο Συγγρού, καθώς και τα απομακρυσμένα μηχανήματα έκδοσης εντύπων ασφαλείας, σε αστυνομικά τμήματα, υπουργεία, πρεσβείες και αλλού.

Οι νέες ταυτότητες δεν θα λειτουργούν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης του κατόχου, αλλά και ως «κλειδιά» για πολλές συναλλαγές των πολιτών μέσα από το Διαδίκτυο, τόσο με το δημόσιο, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα.

Δηλαδή, «θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες-κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη οφείλουν να δρομολογήσουν τις εν λόγω αλλαγές εντός του έτους 2021.

Νέες ταυτότητες: Τέλος ΑΜΚΑ και ΑΦΜ – Ένας αριθμός για όλα

Τις καινοτομίες που εισάγει το νέο νομοσχέδιο του «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης», είχε επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης με συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μια από τις καινοτομίες, είναι η ψηφιακή υπογραφή για κάθε Έλληνα πολίτη, που θα εισαχθεί με τις νέες ταυτότητες που σε λιγότερο από δυο χρόνια θα αρχίσουν να εκδίδονται.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα αναφέρει πότε χρησιμοποιούμε την ψηφιακή υπογραφή, πώς λειτουργεί. Είναι πολύ καίριο να είναι σαφές το πλαίσιο του πότε ισχύει η ψηφιακή υπογραφή και ποιοι είναι οι κανόνες που την διέπουν», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Για τον Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ), ο οποίος θα αναγράφεται στη νέα ταυτότητα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι θα διαθέτει 12 ψηφία, εκ των οποίων τα 9 θα είναι ο ισχύων ΑΦΜ και τα υπόλοιπα θα περιλαμβάνουν γράμματα.

«Τελικά δεν θα είναι ο ΑΦΜ, αλλά θα είναι ο ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) συν τρία αριθμητικά ψηφία που θα προστεθούν στην αρχή, θα μπαίνουν μπροστά» τονίζει ο κ. Πιερρακάκης.

Kύρια χαρακτηριστικά τους θα είναι η έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου τους, δύο αριθμοί, εκ των οποίων ο ένας θα είναι «μοναδικός», κι ένα ηλεκτρονικό υπερ-τσίπ που θα πιστοποιεί πλήρως και ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του εικονιζομένου, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να επικοινωνεί μέσω του υπολογιστή του – από το σπίτι ή το γραφείο – με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, αποφεύγοντας τις ουρές.

Κλειδί για την απομακρυσμένη ηλεκτρονική επικοινωνία των πολιτών με το Δημόσιο θα είναι ο νέος μοναδικός αριθμός που θα φέρουν οι καινούργιες ταυτότητες και ο οποίος θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους αριθμούς που ακολουθούν σήμερα τον πολίτη, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Στόχος είναι η καθιέρωση ενός αριθμού που δεν θα παραβιάζει – προδίδει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Για παράδειγμα, στον ΑΜΚΑ, τα έξι πρώτα ψηφία μαρτυρούν την ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου.

Ειδικότερα, στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία που έχουμε και σήμερα (ονοματεπώνυμο κ.λπ.), ενώ θα προστεθούν και δύο αριθμοί: ο ένας θα είναι ο αριθμός της ταυτότητας (π.χ. Α 123456) και ο δεύτερος θα είναι ο εθνικός αριθμός αναγνώρισης (όπως π.χ. είναι σήμερα ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ), ο επονομαζόμενος και αριθμός φορολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, τον οποίο ο πολίτης θα χρησιμοποιεί για να αλληλεπιδρά με το Δημόσιο, χωρίς να ταλαιπωρείται. Αυτός, ο δεύτερος αριθμός, θα ακολουθεί τον πολίτη σε όλη του τη ζωή και δεν θα αλλάζει, ακόμα κι αν αντικαταστήσει τη χαμένη ταυτότητά του.

Εμπρόσθια Όψη

  • Ζώνη 1: Αριθμός ταυτότητας (card number)
  • Ζώνη 2: Φύλο/Sex (Άρρεν/Θήλυ-Male/Female), Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια
  • Ζώνη 3: Ημερομηνία λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης
  • Ζώνη 4: Υπογραφή κατόχου

Οπίσθια όψη

  • Ζώνη 6: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα
  • Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης/ Machine Readable Zone-MRZ

Νέες Ταυτότητες: Ραντεβού για τις… παλιές

Την ίδια ώρα, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει φέρει προβλήματα και στον τρόπο με τον οποίο εκδίδονται οι τωρινές ταυτότητες, με την Αστυνομία να προχωρά σε ανακοίνωση ώστε να διευκρινίσει πως θα γίνει η διαδικασία.

Οι πολίτες που θέλουν να προσέλθουν στα αστυνομικά τμήματα θα πρέπει προηγουμένως να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου να καθοριστεί συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης για την εξυπηρέτησή τους.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία αυτή θα εφαρμοστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη και την προστασία από τον κορονοϊό, με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους, για την προστασία πολιτών και αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των αρμόδιων Υπηρεσιών Ασφάλειας για την έκδοση ταυτοτήτων ενώ στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Διαβατηρίων (www.passport.gov.gr) των αντίστοιχων Γραφείων Διαβατηρίων.