H «Πρωτοχρονιά» του κρασιού!! "Le Beaujolais nouveau 2016 est arrive", το φρέσκο Beaujolais έφτασε!!

Φέτος πέφτει 17 Νοεμβρίου, είναι μια γιορτή για το κρασί παγκοσμίως!! Είναι η ημέρα που, βάσει παράδοσης, βγαίνει στο εμπόριο το φρέσκο κόκ

H «Πρωτοχρονιά» του κρασιού!! "Le Beaujolais nouveau 2016 est arrive", το φρέσκο Beaujolais έφτασε!!
H «Πρωτοχρονιά» του κρασιού!! "Le Beaujolais nouveau 2016 est arrive", το φρέσκο Beaujolais έφτασε!!

Φέτος πέφτει 17 Νοεμβρίου, είναι μια γιορτή για το κρασί παγκοσμίως!!

Είναι η ημέρα που, βάσει παράδοσης, βγαίνει στο εμπόριο το φρέσκο κόκκινο κρασί της καινούργιας σοδειάς της περιοχής Beaujolais.......

Ce slogan populaire revient à nos oreilles chaque 3e jeudi de novembre, nous rappelant que, si l'été est terminé, ce n'est pas une raison pour oublier la convivialité. À travers toute la France, de nombreux bistrots et bars à vins célèbrent le beaujolais nouveau. Dans le vignoble lyonnais, une vingtaine de rendez-vous célèbrent l’arrivée de l’un des premiers vins AOC de l’année. Un événement convivial à l'échelle nationale. Και έχει γίνει κάτι σαν παγκόσμιος αγώνας, το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα παραλάβει και θα σερβίρει την καινούργια σοδειά του. Το έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και στηρίχτηκε στο γεγονός ότι το Beaujolais ήταν ο κύριος τροφοδότης του Παρισιού και των μπιστρό του σε κόκκινο, εύκολο στην κατανάλωση κρασί.
Τα υπόλοιπα τα έκανε το marketing με στόχο τη γρήγορη και εύκολη πώληση των κρασιών της περιοχής.
Το Beaujolais Nouveau, που χάρη στις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης έχει κάνει σοβαρά ποιοτικά βήματα, είναι αντίστοιχο με το ελληνικότατο "γιοματάρι", δείγματα του οποίου (ακολουθώντας το γαλλικό πρότυπο) κυκλοφορούν πλέον με επιτυχία κι εδώ.
Κατά συνέπεια, αυτό που αποκαλούμε "Nouveau", "Φρέσκο" κ.λπ., είναι απλά το πρώτο κόκκινο της σοδειάς, το οποίο κυκλοφορεί δύο με τρεις μήνες ύστερα από τον τρύγο και, θεωρητικά, πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε έξι μήνες από την κυκλοφορία του, ιδανικά μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο της επόμενης χρονιάς δηλαδή.
Τώρα, ποιός είναι ο λόγος που κάνει το κρασί αυτό τόσο δημοφιλές;
Θα λέγαμε ότι το Beaujolais Nouveau είναι ένα λευκό κρασί με κόκκινο χρώμα, χωρίς τανίνες, ευκολόπιοτο, ελαφρύ, με φρέσκα αρώματα και πίνεται δροσερό.
Ο αντίλογος, βέβαια, ισχυρίζεται ότι το nouveau είναι μια περίπτωση κρασιού που προέρχεται από μια μέτρια ποικιλία και μέσω ενός καλού μάρκετινγκ πετυχαίνει μεγάλες πωλήσεις. Αν και μέσα σε αυτά υπάρχει κάποια αλήθεια, στην ουσία θα ήταν λάθος να χαρακτηρίζαμε το κρασί αυτό ως μέτριο. Και γιατί η ποιότητά του έχει, όπως είπαμε, βελτιωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία και επειδή είναι διαφορετικό, αφού ουσιαστικά προκύπτει και από διαφορετική οινοποίηση.
Το Beaujolais Nouveau βγαίνει πάντα στην αγορά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας συγκομιδής.
Βάσει νόμου, όλα τα σταφύλια στην περιοχή του Beaujolais πρέπει να μαζεύονται με τα χέρια. Είναι η μόνη περιοχή στη Γαλλία μαζί με την Καμπανία όπου η συγκομιδή με τα χέρια είναι υποχρεωτική.
Η ποικιλία Gamay είναι η μοναδική που βάσει νόμου επιτρέπεται να καλλιεργείται στην περιοχή του Beaujolais. Και αν και κάποια οινοποιεία στην Καλιφόρνια βγάζουν κρασιά με την ονομασία "Gamay Beaujolais", δεν πρόκειται για την ίδια ποικιλία που υπάρχει στη Γαλλία. Δεν επιτρέπεται να βγει Beaujolais Nouveau από σταφύλια που παράγονται σε κάποιο από τα δέκα Crus, αλλά μόνο από σταφύλια από τα terroirs με ονομασία προέλευσης Beaujolais και Beaujolais-Villages.
Η κυκλοφορία του Beaujolais Nouveau, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας χρονιάς στον κόσμο του κρασιού.
Η «οινική πρωτοχρονιά» όπως θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε, είναι γεγονός που πλαισιώνεται με γιορτές και εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τα τελευταία 64 χρόνια.

Λίγα λόγια για τη χρονιά του 2016 Ο φετινός τρύγος στο Beaujolais ολοκληρώθηκε υπό εξαιρετικές συνθήκες, με ηλιόλουστες μέρες, καταγάλανο ουρανό και θερμοκρασίες 32ᵒ C!!

Αναμένεται η χρονιά να είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική, ιστορική για τα γαλλικά κρασιά και για το Beaujolais ειδικότερα.

Ο πρώτος πρέσβης αυτού του τρύγου, θα είναι φυσικά το Nouveau. Από τα πρώτα κιόλας στάδια της οινοποίησης, ο Georges Duboeuf δηλώνει ενθουσιασμένος. Τα αρώματα είναι εκρηκτικά και πληθωρικά, με κυρίαρχα τα φρούτα του δάσους, τα μπλε και τα κόκκινα μούρα και το ζουμερό κόκκινο κεράσι. Όλα αυτά μαζί συμπληρώνονται από την εξαιρετική φρεσκάδα και το μεταξένιο και απαλό σώμα.

Απολαύστε το Beaujolais Nouveau με καλοκαιρινή διάθεση, δροσερό στους 13ᵒ C μόνο του ή με ελαφριά πιάτα αλλαντικών.

> BEAUJOLAIS NOUVEAU 2016 : NOTRE SÉLECTION CHEZ LES CAVISTES

CHÂTEAU DE VAUX

18/20

5,40€

DOMAINE PÉROL

"Pierres Dorées"

17/20

9€

PIERRE-MARIE CHERMETTE

"Les Griottes"

16,5/20

7€

JEAN-PAUL BRUN

"Cuvée première"

16/20

7,50€

JEAN LORON

"Tirage de primeur"

16,5/20

> BEAUJOLAIS NOUVEAU 2016 : NOTRE SÉLECTION EN GRANDES SURFACES

CAVE DES VIGNERONS DE BEL-AIR 

"Cuvée Dubouillon"

16/20

4,95€

VIGNERONS DES PIERRES DORÉES 

"La Rose Pourpre"

17/20

5,40€

> BEAUJOLAIS NOUVEAU VILLAGES 2016 : NOTRE SÉLECTION CHEZ LES CAVISTES 

MANOIR DU CARRA

"Dame Nature"

16,5/20

8,50€

CHÂTEAU DE PIZAY  

16/20

8,50€

MAISON TRENEL ET FILS

16/20

8,20€

DOMAINE DUPERRAY

"Vieilles Vignes"

15,5/20

7,50€

CHÂTEAU DE CORCELLES 

"Vieilles Vignes"

15,5/20

6,50€

> BEAUJOLAIS NOUVEAU VILLAGES 2016 : NOTRE SÉLECTION EN GRANDES SURFACES

DOMAINE DE LA MILLERANCHE

18/20

6,50€

CHÂTEAU DE L'ÉCLAIR

17/20

7€

DOMAINE BERRERD

"Marie-Odette"

17/20

5,50€

DOMAINE PARDON & FILS

15,5/20

5,20€