Municipality of Mykonos: Γιατί κ. Βερώνη κάνετε πίσω και διασπάτε το ενιαίο μέτωπο κατά των επενδύσεων που αλλοιώνουν το μυκονιάτικο τοπίο;

Municipality of Mykonos / Όπως όλοι γνωρίζετε, για το καλό του τόπου μας και επειδή πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν έχουμε επιλέξει να απαντάμε σε ερωτήσεις ή καταγγελίες της αντιπολίτευσης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Municipality of Mykonos: Γιατί κ. Βερώνη κάνετε πίσω και διασπάτε το ενιαίο μέτωπο κατά των επενδύσεων που αλλοιώνουν το μυκονιάτικο τοπίο;

Όπως όλοι γνωρίζετε, για το καλό του τόπου μας και επειδή πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν έχουμε επιλέξει να απαντάμε σε ερωτήσεις ή καταγγελίες της αντιπολίτευσης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η σημερινή όμως ανακοίνωση του κ. Βερώνη, πραγματικά, υπερβαίνει κάθε όριο λογικής.

Πρώτον, επειδή κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή ότι προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της επένδυσης στον Καραπέτη, την ώρα που και η παράταξή του υπερψήφισε αυτή την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεύτερον, γιατί σύμφωνα με το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης φαίνεται ότι επιχαίρει με την απόφαση του ΣτΕ.

Τρίτον, γιατί αναφέρεται σε «αναμενόμενη» απόφαση την ώρα που αυτή είναι περίπου 30 σελίδες, έκανε σχεδόν δυό χρόνια να εκδοθεί και το κυριότερο πήγε στην Ολομέλεια του ΣτΕ ακριβώς λόγω της σπουδαιότητας και της σημασίας της.

Υπάρχει όμως και κάτι πολύ χειρότερο. Η διάσπαση του ενιαίου μετώπου της Δημοτικής Αρχής - ανεξαρτήτως διαφορετικών προσεγγίσεων- απέναντι στη λογική των στρατηγικών επενδύσεων που δεν σέβονται τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, επιβαρύνουν το περιβάλλον και αλλοιώνουν το νησιωτικό μας χαρακτήρα.

Και όλα αυτά ενώ έχει προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ που κρίνει ως μη νόμιμο αντίστοιχο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την επένδυση για κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου 340 κλινών στη θέση «Φερά Γκρεμνά -Βατούδια» της Άνω Μεράς και δικαιώνει απόλυτα την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να γνωμοδοτήσει αρνητικά (την οποία απόφαση μας επικαλείται το ΣτΕ) σχετικά με τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης Επένδυσης.

Είναι ξεκάθαρο ότι για κάποιους λόγους που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, αλλά οφείλει να εξηγήσει δημοσίως ο κ. Βερώνης, επιλέγει να κάνει πίσω για να γίνει αρεστός: σε ποιους;

Και αυτό το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο καθότι τον επόμενο μήνα θα συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ακυρώσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση χωροθέτησης μαρίνας σκαφών στην περιοχή Καλό Λιβάδι του ίδιου επενδυτικού σχεδίου των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού.

Με τον κ. Βερώνη μας χωρίζουν τελικά πέρα από διαφορετικές απόψεις για το νησί και ένα διαφορετικό ήθος.

  • Εμείς ενώνουμε, αυτός διχάζει.
  • Εμείς συνθέτουμε, αυτός διασπά.
  • Εμείς κοιτάμε το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και αυτός ευκαιρία για να “αποσπάσει” εντυπώσεις με κάθε κόστος.

Πολιτική στο “πόδι” χωρίς σχεδιασμό και συνέπεια. Λογική που ανήκει στο χθες και που οφείλουμε όλοι που αγαπάμε τον τόπο μας να την καταδικάσουμε και να την απομονώσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, γιατί αυτό έχει και σημασία, η Δημοτική μας Αρχή θα συνεχίσει με κάθε θεσμικό, πολιτικό και επικοινωνιακό μέσο να διεκδικεί από την Ελληνική Πολιτεία το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας να έχει πραγματικά λόγο για το μέλλον της και να απαιτεί το σεβασμό στο μυκονιάτικο περιβάλλον.