Οι επιστήμονες αποφάσισαν: «πρέπει να τρώμε σοκολάτα κάθε μέρα, αλλά…». Ποια είναι τα οφέλη και τι να προσέχετε

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας, οφείλονται στις φλαβανόλες, τις αντιοξειδωτικές ουσίες που αναστρέφουν τη φυσική απώλεια μνήμης. Οι ε

Οι επιστήμονες αποφάσισαν: «πρέπει να τρώμε σοκολάτα κάθε μέρα, αλλά…». Ποια είναι τα οφέλη και τι να προσέχετε
Οι επιστήμονες αποφάσισαν: «πρέπει να τρώμε σοκολάτα κάθε μέρα, αλλά…». Ποια είναι τα οφέλη και τι να προσέχετε

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας, οφείλονται στις φλαβανόλες, τις αντιοξειδωτικές ουσίες που αναστρέφουν τη φυσική απώλεια μνήμης. Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις, που έχει η άμεση και η χρόνια χορήγηση φλαβανόλων στον εγκέφαλο.

Παρατήρησαν ότι, λίγες ώρες μετά την κατανάλωση σοκολάτας, οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν ενισχυμένη λειτουργική μνήμη και επεξεργάζονταν καλύτερα τις οπτικές πληροφορίες.

Διαπίστωσαν επίσης ότι, η κατανάλωση σοκολάτας από γυναίκες, που δεν είχαν κοιμηθεί καλά, εξισορρόπησε την εξασθένιση του εγκεφάλου, την έλλειψη συγκέντρωσης και την πνευματική σύγχυση, που προκαλείται από την αϋπνία.

Η έρευνα έδειξε ότι, η συχνή κατανάλωση φλαβανόλων από ηλικιωμένα άτομα, για διάστημα από 5 μέρες μέχρι 3 μήνες, είναι ευεργετική σε τομείς, όπως η προσοχή, η λειτουργική μνήμη, η λεκτική ευφράδεια και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών.

Οι θετικές επιδράσεις ήταν εμφανέστερες σε ηλικιωμένους, που είχαν αρχίσει ήδη να παρουσιάζουν κάποια φθορά στη μνήμη ή είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση.

«Τα συμπεράσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι, με την πάροδο του χρόνου οι φλαβανόλες του κακάο, συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των νοητικών λειτουργιών στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και βελτιώνουν τις γνωστικές τους επιδόσεις.

Έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία. Αυξάνουν επίσης, τη ροή του αίματος στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου, που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη γήρανση και επομένως αποτελεί πιθανή εστία της εξασθένησης της μνήμης» ανέφεραν οι επικεφαλής της έρευνας Valentina Socci και Michele Ferrara.

Και συνέχισαν «Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια πηγή φλαβανόλων. Έτσι, είναι καλό να τρώμε λίγη κάθε μέρα».

Οι γιατροί προτείνουν ότι, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και να προτιμάται η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

Η περιορισμένη κατανάλωση είναι προϋπόθεση, καθώς η σοκολάτα περιέχει πολλές θερμίδες, καφεΐνη, θεοβρωμίνη, που είναι μια παρεμφερή μορφή διεργετικού με την καφεΐνη, αλλά και πολλά πρόσθετα, όπως ζάχαρη, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com
NewsRoom mykonosticker.com