Sustainable travel: Η Νάξος στις κορυφαίες τάσεις του κόσμου για βιώσιμο ταξίδι το 2023

Sustainable travel /Η Intrepid Travel δημοσίευσε έναν κατάλογο προορισμών που οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποφεύγουν λόγω των επιπτώσεων του υπερτουρισμού

Sustainable travel: Η Νάξος στις κορυφαίες τάσεις του κόσμου για βιώσιμο ταξίδι το 2023

Sustainable travel /Η Intrepid Travel δημοσίευσε έναν κατάλογο προορισμών που οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποφεύγουν λόγω των επιπτώσεων του υπερτουρισμού

Αν η λίστα με τα ταξίδια σας περιλαμβάνει μέρη όπως το Σερενγκέτι ή η Μύκονος, θα άξιζε να αναθεωρήσετε τα σχέδιά σας σύμφωνα με έναν ταξιδιωτικό οργανισμό.

Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οργανισμό Intrepid Travel  , τα σπουδαία ταξίδια συνοδεύονται από μεγάλη ευθύνη και ενώ πολλοί ταξιδιώτες εκφράζουν την επιθυμία να ταξιδέψουν πιο βιώσιμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να πάτε κάπου τώρα ή ποτέ.

"Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία αλλάζει και οι ταξιδιώτες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη συνείδηση των πράξεών τους", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intrepid Travel, James Thornton.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 89% των Αυστραλών ήταν πιθανό να επιλέξουν βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές για το επόμενο ταξίδι τους. Παρόμοιες μελέτες σε ταξιδιώτες από το Ακτινίδιο διαπίστωσαν παρόμοια επιθυμία.

Σε όλο τον κόσμο, ο "υπερτουρισμός" έχει γίνει γνωστή έννοια μεταξύ, ατόμων, επαγγελματιών της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και κυβερνήσεων επίσης.

Τον Νοέμβριο, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ζήτησε από τους διεθνείς επισκέπτες να μοιράσουν το χρόνο τους σε λιγότερο δημοφιλή νησιά. Δεκάδες προορισμοί, από το Μάτσου Πίτσου μέχρι τη Μασσαλία, έχουν θέσει κανόνες, περιορισμούς και φόρους για να μειώσουν τον αριθμό των τουριστών και να μετριάσουν τις επιπτώσεις τους.

Ενώ οι άνθρωποι επιθυμούν πιο βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές, εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδεύουν. Έτσι, το Intrepid Travel δημιούργησε έναν κατάλογο με μέρη που υποφέρουν σήμερα από τον υπερτουρισμό, καθώς και υποκατάστατα εκτός της πεπατημένης που έχουν παρόμοιες ιδιότητες και χαρακτηριστικά.

«Ποδαρικό» διεθνών διακρίσεων έκαναν η Ελλάδα και η Νάξος μέσα από την πρώτη επίσημη λίστα που ανακοίνωσε η εφημερίδα NZ Herald σχετικά με τους προτεινόμενους προορισμούς του κόσμου για βιώσιμες ταξιδιωτικές εμπειρίες το 2023.

   Το δημοφιλές μέσο, με εκατομμύρια αναγνώστες σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που, όπως τονίζει, διαθέτει πλούσια ιστορία, ανεξάντλητη μυθολογία, φυσιολατρικές δραστηριότητες, αρχαίους ναούς και εντυπωσιακές εκκλησίες.

   Στις επόμενες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται η Καναζάβα της Ιαπωνίας, το Κιργιστάν, η Μποτσουάνα, τα μονοπάτια αρχαίων λατομείων στο Περού, το Ουζμπεκιστάν, το Ομάν και το εθνικό πάρκο του Κορβοκάντο στην Κόστα Ρίκα.

   Σύμφωνα με την NZ Herald, έρευνες δείχνουν πως, μετά την πανδημία και υπό τη «σκιά» των κλιματικών αλλαγών,  το 89% των Αυστραλών προτίθενται να επιλέξουν βιώσιμα ταξίδια για τις μελλοντικές διακοπές τους έναντι άλλων εναλλακτικών.

   «Το σύνολο των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών αφίξεων για το 2022 στη Νάξο εμφάνισε μία εντυπωσιακή αύξηση κατά 8,1% από Μάιο έως και Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το 2019 και πάνω από 30% σε σχέση με το 2021, ενώ εξαιρετικά καλά κινήθηκε η επισκεψιμότητα πριν και μετά την περίοδο της τουριστικής αιχμής. Αφουγκραζόμαστε τις αλλαγές της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας και προσπαθούμε να συμβάλουμε στην επιμήκυνση της σεζόν και να διευρύνουμε το αφήγημά μας με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δραστηριότητες στη φύση», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς, σχετικά με τη νέα διάκριση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών προσπαθειών του ΕΟΤ και του Δήμου.