Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 2023 Theme: «DigitALL: Innovation and technology for gender equality.» - «DigitALL: Καινοτομία και Τεχνολογία για την ισότητα των φύλων.» [Video]

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 2023 Theme: «DigitALL: Innovation and technology for gender equality.» - «DigitALL: Καινοτομία και Τεχνολογία για την ισότητα των φύλων.» [Video]

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 2023 Theme: «DigitALL: Innovation and technology for gender equality.» - «DigitALL: Καινοτομία και Τεχνολογία για την ισότητα των φύλων.» [Video]
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 2023 Theme: «DigitALL: Innovation and technology for gender equality.» - «DigitALL: Καινοτομία και Τεχνολογία για την ισότητα των φύλων.»

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας 2023, στις 8 Μαρτίου, είναι: ««DigitALL: Καινοτομία και Τεχνολογία για την ισότητα των φύλων.» 

Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΗΕ προτρέπει σε κυβερνήσεις και θεσμούς να υιοθετήσουν μια νέα πολιτική προσέγγιση για να αλλάξουν πεποιθήσεις και πρακτικές που αποτελούν διάκριση σε βάρος των γυναικών:

«DigitALL: Innovation and technology for gender equality.» - «DigitALL: Καινοτομία και Τεχνολογία για την ισότητα των φύλων.» 

Το σύνθημα «DigitALL: Καινοτομία και Τεχνολογία για την ισότητα των φύλων.» είναι το θέμα της καμπάνιας του UN Women, για την Παγκόσμια Ημέρα  των  Γυναικών, 8 Μάρτη 2023 (IWD 2023) που ανακοίνωσαν οι γυναίκες του ΟΗΕ, θέλοντας να τονίσουν αλλά και να τιμήσουν τις τεράστιες προσπάθειες των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο για τη διαμόρφωση ενός πιο ισότιμου μέλλοντος.

Από τις πρώτες ημέρες της πληροφορικής έως τη σημερινή εποχή της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης, οι γυναίκες έχουν συμβάλει ανείπωτα στον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζούμε όλο και περισσότερο. Τα επιτεύγματά τους έγιναν ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, σε έναν τομέα που ιστορικά δεν τις καλωσόριζε ούτε τις εκτιμούσε.  

Σήμερα, ένα επίμονο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ψηφιακή πρόσβαση εμποδίζει τις γυναίκες να ξεκλειδώσουν το πλήρες δυναμικό της τεχνολογίας. Η υποεκπροσώπησή τους στην εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία στον τομέα STEM παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό και τη διακυβέρνηση της τεχνολογίας. Και η διάχυτη απειλή της διαδικτυακής έμφυλης βίας -σε συνδυασμό με την έλλειψη νομικής προσφυγής- πολύ συχνά τις αναγκάζει να απομακρυνθούν από τους ψηφιακούς χώρους που καταλαμβάνουν.

8 Μαρτίου 2023 – Διεθνής Ημέρα Γυναικών με θέμα DigitALL: Καινοτομία και Τεχνολογία για την ισότητα των φύλων.

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ: Η επένδυση στις γυναίκες ανυψώνει όλους τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες.  

«Στη Διεθνή Ημέρα Γυναικών, γιορτάζουμε τα επιτεύγματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλα τους τομείς της ζωής, σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Αναγνωρίζουμε ωστόσο και τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν – από τις δομικές αδικίες, την περιθωριοποίηση και τη βία, έως τις διαδοχικές κρίσεις που πλήττουν πρώτα και χειρότερα τις γυναίκες, έως την στέρηση της προσωπικής τους αυτονομίας και των δικαιωμάτων τους πάνω στο σώμα και τη ζωή τους.

Οι έμφυλες διακρίσεις βλάπτουν τους πάντες – γυναίκες, κορίτσια, άνδρες και αγόρια.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών είναι ένα κάλεσμα για δράση. Δράση για να σταθούμε στο πλευρό των γυναικών που διεκδικούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους με μεγάλο προσωπικό κόστος. Δράση για την ενίσχυση της προστασίας από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Δράση για την επιτάχυνση της πλήρους συμμετοχής και ηγεσίας των γυναικών.

Το φετινό θέμα της Ημέρας τονίζει τη σημασία της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Η τεχνολογία μπορεί να διευρύνει τις οδούς προς την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για να ενισχύσει την κακοποίηση και το μίσος.

Σήμερα, οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά.

Όταν οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι διακρίσεις μπορεί να εμφανίζονται από την αρχή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να γεφυρώσουμε το ψηφιακό χάσμα και να αυξήσουμε την εκπροσώπηση των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Ο αποκλεισμός των γυναικών από τον ψηφιακό κόσμο έχει κοστίσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο ΑΕΠ των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος την τελευταία δεκαετία – ένα κόστος που θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2025 αν δεν δράσουμε.

Η επένδυση στις γυναίκες ανυψώνει όλους τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες.

Ας συνεργαστούμε –με όλες τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών– για να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο και ευημερούντα κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες, τα κορίτσια, τους άνδρες και τα αγόρια παντού στον κόσμο.»

Για να υποστηριχθούν τα δικαιώματα των γυναικών και να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της ηγεσίας των γυναικών στην ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημίες, οι προοπτικές των γυναικών και των κοριτσιών σε όλη τους την ποικιλομορφία, πρέπει να ενσωματωθούν στη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών και προγραμμάτων σε όλους τους τομείς και σε όλα τα στάδια της πανδημίας, στην ανταπόκριση και την ανάκαμψη.

Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την τήρηση του IWD 2021 από τα Ηνωμένα Έθνη θα διατίθενται στον ιστότοπο των Γυναικών του ΟΗΕ πιο κοντά στην ημερομηνία. Τα hashtags για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι #IWD2021 και #InternationalWomensDay.

Ας κάνουμε μια επισκόπηση όμως, στις ιστορικές καταβολές της ημέρας…..

Τον Αύγουστο του 1910 ένα παγκόσμιο συνέδριο γυναικών προηγήθηκε της διοργάνωσης της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κοπεγχάγη. Στο κλείσιμο των διαδικασιών η Λουίζ Ζιτς πρότεινε την καθιέρωση ετήσιας Ημέρας Γυναικών.

Η πρόταση υποστηρίχτηκε από την Κλάρα Ζέτκιν κι επιδοκιμάστηκε επίσης από περισσότερες από 100 γυναίκες που παρακολουθούσαν το συνέδριο, προερχόμενες από 17 διαφορετικές χώρες. Αν και η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή, δεν επιλέχτηκε συγκεκριμένη ημερομηνία.

International Women’s Day 2021: The Time is Now #ChooseToChallenge

Στα 1911, μετά την απόφαση της Κοπεγχάγης, η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών τιμήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ελβετία. Περισσότερες από 1.000.000 γυναίκες συμμετείχαν. Ένα από τα κεντρικά αιτήματα στην ατζέντα των γυναικείων διεκδικήσεων ήταν η αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου, η ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αξιώματα και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών.

Την επόμενη χρονιά η Μπολσεβίκα Αλεξάντρα Κολοντάι, έπεισε τον Λένιν να ανακηρύξει την ημέρα αυτή ως επίσημη αργία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συνδέθηκε με τα αντιπολεμικά κινήματα διαμαρτυρίας που είχαν αναπτυχθεί και ως απάντηση στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως μέρος αυτού του κινήματος ειρήνης, οι γυναίκες στη Ρωσία τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών την τελευταία Παρασκευή του Φεβρουαρίου του 1916.

Ακόμη και το 1917, όσο συνεχιζόταν ο πόλεμος, οι Ρωσίδες επέλεξαν να διοργανώσουν απεργία για «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου – η οποία ήταν στην πραγματικότητα η 8η Μαρτίου σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Τσάρος παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση εκχώρησε το δικαίωμα ψήφου στις Ρωσίδες.

Από την πρώτη επίσημη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από τους σοβιετικούς στα 1917, την ημερομηνία τιμούσαν κυρίως στη Σοβιετική Ένωση και στα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κράτη. Οι Κινέζοι αναγνώρισαν την ημέρα το 1922 και οι κομμουνιστές/τριες της Ισπανίας στα 1936.

Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παραμένει επίσημη αργία σε Αφγανιστάν, Αγκόλα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπόντια, Κίνα (μόνο για γυναίκες), Κούβα, Γεωργία, Γουινέα Μπισάου, Ερυθραία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λάος, Μαγαδασκάρη (μόνο για γυναίκες), Μολδαβία, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Νεπάλ (μόνο για γυναίκες), Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ και Ζάμπια.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εμφανίστηκε στην ατζέντα των διεκδικήσεων στη Δύση όταν η χάρτα των Ηνωμένων Εθνών το 1945 συμπεριέλαβε την αναγνώριση της αρχής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, κατά τη διάρκεια του 1975, έτους των γυναικών, τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τη θεσμοθέτηση και την ανάληψη της επίσημης χορηγίας της ημέρας.

Γεννημένη ως διαμαρτυρία απέναντι στη γυναικεία καταπίεση στους χώρους εργασίας, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναφέρεται σε ευρύ πεδίο ζητημάτων έμφυλων σχέσεων.

Peter Gric: Η γυναίκα με την ματιά…. της τέχνης

Κωνσταντίνα Γριντέλα-Πρωτογεράκη

NewsRoom Mykonos Ticker