Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 2025 Theme: #AccelerateAction - Eπιτάχυνση της δράσης!! Campaign theme is “accelerate action”
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 2025 Theme: #AccelerateAction - Eπιτάχυνση της δράσης!! Campaign theme is “accelerate action”

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 2025 Theme: #AccelerateAction - Eπιτάχυνση της δράσης!! Campaign theme is “accelerate action”
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας 2025, που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, υιοθετεί το θέμα της εκστρατείας «Επιτάχυνση της δράσης», τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της προώθησης της ισότητας των φύλων.
Ανάγκη για δράση
Το 2025, το θέμα είναι «Για ΟΛΕΣ τις γυναίκες και τα κορίτσια: Δικαιώματα. Ισότητα. Ενδυνάμωση», τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη επιτάχυνσης της προόδου προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.
Το θέμα αυτό απαιτεί γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συστημικών εμποδίων και προκαταλήψεων που επηρεάζουν τις γυναίκες σε διάφορους τομείς.
Ενθαρρύνει τα άτομα, τις κοινότητες και τους οργανισμούς να εφαρμόσουν αποτελεσματικές στρατηγικές και να ενισχύσουν τις προσπάθειες που προωθούν την πρόοδο των γυναικών.
Υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τις γυναίκες και αμφισβητούν τις διακρίσεις, μπορούμε συλλογικά να επιταχύνουμε το ταξίδι προς έναν πιο δίκαιο κόσμο.
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας (IWD) 2025 θα εορταστεί παγκοσμίως το Σάββατο 8 Μαρτίου, με θέμα της εκστρατείας «Επιταχύνετε τη δράση».
Αυτό το θέμα της εκστρατείας τονίζει την επείγουσα ανάγκη να γίνουν αποφασιστικά βήματα προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων, την αντιμετώπιση του αργού ρυθμού προόδου και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως.
Σημασία
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας χρησιμεύει ως πλατφόρμα για:
- Γιορτάζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών.
- Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνεχιζόμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων.
- Να συνηγορήσει για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Για ΟΛΕΣ τις γυναίκες και τα κορίτσια: Δικαιώματα. Ισότητα. Ενδυνάμωση»
Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας 2025, «Για ΟΛΕΣ τις γυναίκες και τα κορίτσια: Δικαιώματα. Ισότητα. Ενδυνάμωση», τονίζει τη σημασία της επίτευξης της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ευθυγραμμίζεται με τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) 5, ο οποίος αποσκοπεί στην εξάλειψη των διακρίσεων, της βίας και των επιβλαβών πρακτικών κατά των γυναικών και των κοριτσιών, προωθώντας παράλληλα την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της ζωής.
Επιπλέον, για την επιτάχυνση της ενδυνάμωσης των γυναικών, έχει δρομολογηθεί ένα θέμα της εκστρατείας με τίτλο «Επιτάχυνση της δράσης».
Το θέμα αυτό τονίζει την ανάγκη για γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για την αντιμετώπιση των συστημικών εμποδίων και προκαταλήψεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε διάφορους τομείς της ζωής.
Γιατί η «επιτάχυνση της δράσης» είναι ζωτικής σημασίας για την ισότητα των φύλων το 2025;
Το θέμα «Επιτάχυνση της δράσης» για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2025 είναι κρίσιμο, διότι υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των επίμονων ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και τον αργό ρυθμό προόδου προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους το θέμα αυτό είναι σημαντικό:
1) Ο μακρύς δρόμος προς την ισότητα των φύλων
Με τους σημερινούς ρυθμούς, η πλήρης ισότητα των φύλων προβλέπεται να επιτευχθεί το 2158, δηλαδή πάνω από 130 χρόνια μακριά. Αυτό το χρονοδιάγραμμα υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική δράση ώστε να καλυφθούν τα χάσματα σε τομείς όπως η οικονομική συμμετοχή, η εκπαίδευση και η εκπροσώπηση στην ηγεσία.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συστημικά εμπόδια, όπως άνισες αμοιβές, υποεκπροσώπηση σε ρόλους λήψης αποφάσεων και περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.
2) Αντιμετώπιση των οπισθοδρομήσεων μετά την πανδημία
Η πανδημία COVID-19 επηρέασε δυσανάλογα τις γυναίκες, επιδεινώνοντας ζητήματα όπως η απώλεια θέσεων εργασίας, οι αυξημένες μη αμειβόμενες ευθύνες φροντίδας και η αυξημένη ενδοοικογενειακή βία.
Η επιτάχυνση της δράσης είναι απαραίτητη για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες δεν θα μείνουν πίσω στη μεταπανδημική ανάκαμψη.
3) Αντιμετώπιση των επίμονων προκλήσεων
Η έμφυλη βία, οι μισθολογικές ανισότητες και η υποεκπροσώπηση στους τομείς STEM παραμένουν κρίσιμα ζητήματα. Το θέμα καλεί για την κατάργηση ξεπερασμένων συστημάτων και προκαταλήψεων μέσω μεταρρυθμίσεων σε πολιτικές και θεσμούς.
Τονίζει επίσης τη σημασία της διατομικότητας, διασφαλίζοντας ότι οι περιθωριοποιημένες ομάδες γυναικών επωφελούνται από την πρόοδο.
4) Παγκόσμια έκκληση για αλληλεγγύη
Η «Επιτάχυνση της δράσης» ενθαρρύνει άτομα, οργανώσεις και κυβερνήσεις να συνεργαστούν σε αποτελεσματικές στρατηγικές που έχουν ήδη δείξει θετικά αποτελέσματα. Η στήριξη των κινημάτων βάσης και των ομάδων υπεράσπισης που εργάζονται για τα δικαιώματα των γυναικών αποτελεί βασική εστίαση.
Ενισχύοντας την αλληλεγγύη και τις συλλογικές προσπάθειες, το θέμα στοχεύει να εμπνεύσει απτές δράσεις που οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι σε επιφανειακές αλλαγές.
5) Ενδυνάμωση των γυναικών σε βασικούς τομείς
Η εκστρατεία αναδεικνύει κρίσιμους τομείς, όπως η κάλυψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, η αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους, η βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση (ιδίως στα STEM) και η προτεραιότητα στην υγεία των γυναικών.
Όταν πραγματικά εκτιμούμε τη διαφορά, η συμπερίληψη προέρχεται από την καρδιά!!
Η βιομηχανία του θεάματος, ιδιαίτερα ο κινηματογράφος, έχει σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση των κοινωνικών αντιλήψεων και στάσεων. Με το Inspire Inclusion, οι κινηματογραφιστές έχουν μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουν τη διαφορετικότητα και την εκπροσώπηση στην οθόνη. Λέγοντας διαφορετικές ιστορίες και προβάλλοντας τις εμπειρίες γυναικών από διαφορετικά υπόβαθρα, οι κινηματογραφιστές μπορούν να εμπνεύσουν το κοινό και να αμφισβητήσουν τα υπάρχοντα στερεότυπα.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση εντός της κινηματογραφικής βιομηχανίας για να δοθεί προτεραιότητα στην ένταξη και την εκπροσώπηση. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί ότι γυναίκες από όλα τα υπόβαθρα έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής και επιτυχίας στον κλάδο. Υποστηρίζοντας και ενισχύοντας τις φωνές των γυναικών κινηματογραφιστών, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο περιεκτικό και αντιπροσωπευτικό κινηματογραφικό τοπίο.
Καθώς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024 και αναλογιζόμαστε το θέμα της Inspire Inclusion καμπάνιας, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου όλες οι γυναίκες θα ενδυναμώνονται, θα εκτιμώνται και θα συμπεριλαμβάνονται. Δουλεύοντας μαζί για να καταρρίψουμε τα εμπόδια και να προωθήσουμε τη διαφορετικότητα, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία για τις επόμενες γενιές.
Ας κάνουμε μια επισκόπηση όμως, στις ιστορικές καταβολές της ημέρας…..
Τον Αύγουστο του 1910 ένα παγκόσμιο συνέδριο γυναικών προηγήθηκε της διοργάνωσης της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κοπεγχάγη. Στο κλείσιμο των διαδικασιών η Λουίζ Ζιτς πρότεινε την καθιέρωση ετήσιας Ημέρας Γυναικών.
Η πρόταση υποστηρίχτηκε από την Κλάρα Ζέτκιν κι επιδοκιμάστηκε επίσης από περισσότερες από 100 γυναίκες που παρακολουθούσαν το συνέδριο, προερχόμενες από 17 διαφορετικές χώρες. Αν και η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή, δεν επιλέχτηκε συγκεκριμένη ημερομηνία.
International Women’s Day 2024: How “Inspire Inclusion” hits the mark
Στα 1911, μετά την απόφαση της Κοπεγχάγης, η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών τιμήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ελβετία. Περισσότερες από 1.000.000 γυναίκες συμμετείχαν. Ένα από τα κεντρικά αιτήματα στην ατζέντα των γυναικείων διεκδικήσεων ήταν η αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου, η ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αξιώματα και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών.
Την επόμενη χρονιά η Μπολσεβίκα Αλεξάντρα Κολοντάι, έπεισε τον Λένιν να ανακηρύξει την ημέρα αυτή ως επίσημη αργία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συνδέθηκε με τα αντιπολεμικά κινήματα διαμαρτυρίας που είχαν αναπτυχθεί και ως απάντηση στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως μέρος αυτού του κινήματος ειρήνης, οι γυναίκες στη Ρωσία τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών την τελευταία Παρασκευή του Φεβρουαρίου του 1916.
Ακόμη και το 1917, όσο συνεχιζόταν ο πόλεμος, οι Ρωσίδες επέλεξαν να διοργανώσουν απεργία για «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου – η οποία ήταν στην πραγματικότητα η 8η Μαρτίου σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Τσάρος παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση εκχώρησε το δικαίωμα ψήφου στις Ρωσίδες.
Από την πρώτη επίσημη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από τους σοβιετικούς στα 1917, την ημερομηνία τιμούσαν κυρίως στη Σοβιετική Ένωση και στα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κράτη. Οι Κινέζοι αναγνώρισαν την ημέρα το 1922 και οι κομμουνιστές/τριες της Ισπανίας στα 1936.
Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παραμένει επίσημη αργία σε Αφγανιστάν, Αγκόλα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπόντια, Κίνα (μόνο για γυναίκες), Κούβα, Γεωργία, Γουινέα Μπισάου, Ερυθραία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λάος, Μαγαδασκάρη (μόνο για γυναίκες), Μολδαβία, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Νεπάλ (μόνο για γυναίκες), Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ και Ζάμπια.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εμφανίστηκε στην ατζέντα των διεκδικήσεων στη Δύση όταν η χάρτα των Ηνωμένων Εθνών το 1945 συμπεριέλαβε την αναγνώριση της αρχής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, κατά τη διάρκεια του 1975, έτους των γυναικών, τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τη θεσμοθέτηση και την ανάληψη της επίσημης χορηγίας της ημέρας.
Γεννημένη ως διαμαρτυρία απέναντι στη γυναικεία καταπίεση στους χώρους εργασίας, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναφέρεται σε ευρύ πεδίο ζητημάτων έμφυλων σχέσεων.
Peter Gric: Η γυναίκα με την ματιά…. της τέχνης
Κωνσταντίνα Γριντέλα-Πρωτογεράκη
NewsRoom Mykonos Ticker Media Group