Coronavirus Disease: Σκέψεις για άρση των περιορισμών!! Τι θα ισχύσει με Τι θα γίνει με Εστίαση, Ωράριο, Θαμώνες, Μουσική και Γήπεδα!!

Coronavirus Disease / Σκέψεις για άρση των περιορισμών!! Τι θα ισχύσει με Τι θα γίνει με Εστίαση, Ωράριο, Θαμώνες, Μουσική και Γήπεδα!!

Coronavirus Disease: Σκέψεις για άρση των περιορισμών!! Τι θα ισχύσει με Τι θα γίνει με Εστίαση, Ωράριο, Θαμώνες, Μουσική και Γήπεδα!!

Η απόφαση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα ληφθεί μετά τη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών την Τετάρτη

Στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης έχει τεθεί η παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν πριν την Πρωτοχρονιά και έχουν ισχύ έως 17 Ιανουαρίου.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και όπως είπε η κυβέρνηση θα περιμένει την εισήγηση των Ειδικών που συνεδριάζουν την Τετάρτη προκειμένου να αποφασίσει.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει πέσει στο τραπέζι η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και γήπεδα.

Οι σκέψεις και τα σενάρια

Σε κύκλο διαβουλεύσεων από κυβερνητικής πλευράς φαίνεται ότι θα αναζητηθούν τα υγειονομικά περιθώρια για την άρση της απαγόρευσης που αφορά στη μουσική στην εστίαση.

Μια ενδεχόμενη σύγκλιση όμως στο συγκεκριμένο πεδίο δεν θα συνοδεύεται και από την αλλαγή στον περιορισμό για τους όρθιους θαμώνες καθώς επίσης στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έως στις 12 τα μεσάνυχτα.

Στην ίδια ατζέντα θα συμπεριληφθεί όπως μεταδίδεται και το ζήτημα του ανώτατου πλαφόν στις πληρότητες των γηπέδων.

Σε αυτόν τον τομέα καταγράφεται ο έντονος χαρακτήρας που διαλαμβάνει η συζήτηση για αύξηση στον ο αριθμός των θεατών στα γήπεδα, από το 10% επί της χωρητικότητας των σταδίων και ανώτατο πλαφόν στα 1000 άτομα, στο 20% και 2.000 άτομα αντίστοιχα.

Τι εξετάζεται

Όπως αναφέρει το ΣΚΑΪ εξετάζονται δύο στάδια χαλάρωσης των περιορισμών:

  • Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες περισσότερα από χίλια άτομα (εμβολιασμένοι/νοσήσαντες).
  • Επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά με όλους τους πελάτες καθιστούς και κλείσιμο των καταστημάτων στις 12.00 το βράδυ.

Σήμερα Τρίτη, αναμένεται οι ειδικοί να έχουν την πρώτη, άτυπη σύσκεψη για το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη της επιτροπής θα επιθυμούσαν τα μέτρα να παραταθούν για μια ακόμα εβδομάδα έως τις 23 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα
  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης  λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Πρόσβαση Ανεμβολίαστων στην Εστίασης, Μπαρ, Καφετέριες

Προς ώρας όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων της εστίασης, των μπαρ και των καφετεριών.

Μια συζήτηση στην οποία συγκεντρώνει διαφορετικές απόψεις ακόμη και εντός των κυβερνητικών κόλπων, ωστόσο οι ισχυροί υποστηριχτές της απαγόρευσης θεωρούν, ότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης.