EU loves Erdoğan: Γιατί η ΕΕ αγαπά τον Ερντογάν [Politico]

EU loves Erdoğan / Με τον αυταρχικό ηγέτη επικεφαλής, η ΕΕ δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει με το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Τουρκία στις τάξεις της

EU loves Erdoğan: Γιατί η ΕΕ αγαπά τον Ερντογάν [Politico]

EU loves Erdoğan / Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους δυτικούς ηγέτες να μην συμπαθούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της 20ετούς βασιλείας του στην κορυφή της πολιτικής της χώρας του, ο Τούρκος πρόεδρος έχει φυλακίσει δημοσιογράφους και στελέχη της αντιπολίτευσης, έχει καταστείλει βίαια τους διαδηλωτές και έχει διαχειριστεί θλιβερά την οικονομία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην συμπαθούν οι δυτικοί ηγέτες τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της 20χρονης θητείας του στο τιμόνι της χώρας του, ο Τούρκος πρόεδρος έχει φυλακίσει δημοσιογράφους και στελέχη της αντιπολίτευσης, έχει καταπιέσει βίαια τους διαδηλωτές και έχει διαχειριστεί ανεπιτυχώς την οικονομία. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο ισχυρός άνδρας συμφιλιώθηκε με τη Ρωσία, ξεκίνησε μια εισβολή στη Συρία και άσκησε βέτο στο ΝΑΤΟ για να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη συμμαχία.

Αλλά υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να τον νοσταλγήσουν σε περίπτωση που χάσει από τον κεντρώο αντίπαλο του Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όταν οι Τούρκοι ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Η παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία, ιδιαίτερα καθώς έχει λάβει μια ολοένα και πιο αυταρχική στροφή τα τελευταία χρόνια , επέτρεψε στην ΕΕ να παρακάμψει το ερώτημα εάν η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στις τάξεις της.

Για πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς, ο Ερντογάν ήταν ένα χρήσιμο πολιτικό εργαλείο, που επέτρεψε στην ΕΕ να αποκλείσει νόμιμα οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση με την Άγκυρα σχετικά με την ένταξη. Η ολοένα και πιο απαράδεκτη συμπεριφορά του, καθώς έχει φυλακίσει πολιτικούς αντιπάλους και παραβιάζει τους κανόνες του κράτους δικαίου, έχει δώσει στην ΕΕ την πολιτική κάλυψη για να αποφύγει το ζήτημα. Μια αλλαγή καθεστώτος θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη δυναμική.

«Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι ότι η Τουρκία και η ΕΕ κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις», δήλωσε ο Σελίμ Κουνεράλπ, πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αξίες. Η ενταξιακή διαδικασία έχει σταματήσει εντελώς με αποτέλεσμα η ιδέα να γίνει η Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πλέον αξιόπιστος στόχος».

Δύσκολη σχέση

Η ιστορία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας χρονολογείται πριν από περισσότερα από 60 χρόνια. Το 1959, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τον πρόδρομο της ΕΕ, που οδήγησε στην υπογραφή της Συμφωνίας της Άγκυρας το 1963.

Ενώ μια σειρά από πραξικοπήματα και η οικονομική και πολιτική αστάθεια απομάκρυναν το ζήτημα της ολοκλήρωσης Τουρκίας-ΕΕ, μέχρι τη δεκαετία του 1980 η διαδικασία προσχώρησης είχε επανέλθει σε τροχιά. Το 1987 η Τουρκία έκανε αίτηση για ένταξη στην ΕΟΚ. Μια δεκαετία αργότερα της χορηγήθηκε το καθεστώς υποψήφιας χώρας και η χώρα άρχισε να κάνει σημαντικά βήματα για να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης που όρισε η ΕΕ.

Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία ως ένας μεταρρυθμιστής ηγέτης του νέου Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τότε που μίλησε για πλουραλισμό, δημοκρατία και αρμονία, ανοίγοντας ακόμη και ειρηνευτικές συνομιλίες με την κουρδική ομάδα PKK.

Ξεκίνησε να εργάζεται, εισάγοντας μεταρρυθμίσεις που έφεραν την Τουρκία πιο κοντά στην εκπλήρωση των κριτηρίων της ΕΕ, όπως η αλλαγή των νόμων γύρω από τον στρατό της χώρας, για να τον υποβάλει σε πολιτικό έλεγχο. (Αν και επιδοκιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνη την εποχή, αυτές οι αλλαγές στην πραγματικότητα άνοιξαν το έδαφος για να αναλάβει ο Ερντογάν περισσότερο έλεγχο του στρατού αργότερα.)

Μετά από μια σύντομη περίοδο του μέλιτος, οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες σύντομα επιδεινώθηκαν. Ο Ερντογάν απογοητευόταν ολοένα και περισσότερο με τον ρυθμό ένταξης στην ΕΕ. Αρκετά κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές ότι δεν ήθελαν να δεχτούν την Τουρκία στο κλαμπ. Αυτή η διχοτόμηση έδωσε τον τόνο για μια ολοένα και πιο διχαστική σχέση.

Σημείο μηδέν

Μια σειρά ζητημάτων ευθύνονται για την επιδείνωση των σχέσεων — με τις δύο πλευρές να δείχνουν το δάχτυλο στην άλλη. Η απόφαση της ΕΕ να δεχτεί την Κύπρο το 2004 ήταν ένα σταθερό σημείο τριβής. Η Τουρκία έχει καταλάβει το βόρειο τμήμα του νησιού από το 1974 — ένα γεγονός που θέλει να αντιμετωπιστεί η Λευκωσία προτού συμφωνήσει σε στενότερους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.

Μετά, υπήρξε το φαινόμενο Σαρκοζί. Το 2011, ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη πέντε ωρών στην τουρκική πρωτεύουσα. Μασώντας τσίχλα αδιάφορα καθώς έφτασε στην Άγκυρα, το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: η Γαλλία έλεγε ξεκάθαρα όχι στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ. Πολλοί αξιωματούχοι είπαν στο POLITICO ότι αυτή η επίσκεψη ήταν ένα σημείο καμπής για τον Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά της σχέσης, η αυταρχική στροφή του Ερντογάν που τερμάτισε τις προοπτικές ένταξης της χώρας. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013 προανήγγειλε μια ακόμη πιο δρακόντεια απάντηση στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο Ερντογάν φυλάκισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στη συνέχεια εδραίωσε την εξουσία του με συνταγματικό δημοψήφισμα το 2017, κουρελιάζοντας τις προοπτικές ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η αυστηρότητά του σκόνταφτε στα κριτήρια της Κοπεγχάγης - τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάθε χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, και οι οποίες περιλαμβάνουν εγγυήσεις σχετικά με το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων. Μέχρι το 2018, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν ξεκαθαρίσει τη στάση τους. Μια δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκείνο το έτος το έθεσε ξεκάθαρα: οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας «έχουν ακινητοποιηθεί».

«Καλύτερη ατμόσφαιρα»

Το μεγάλο ερώτημα που κρέμεται στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι αν αυτό θα αλλάξει μετά την προσέλευση των Τούρκων στις κάλπες την Κυριακή. Οι εκλογές έχουν γίνει μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της πολιτικής καριέρας του Ερντογάν, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μια αλλαγή στην κυβέρνηση πιθανότατα θα φέρει νέο αέρα στη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Δύσης. Ο Kιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θέλει να ξαναρχίσει η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και θα δεσμεύσει την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια άλλη απόκλιση από τον Ερντογάν.

Αλλά η προοπτική μιας νέας ηγεσίας στην Τουρκία μπορεί να μην εξαλείψει πολλές από τις βαθύτερες αιτίες τριβής. «Οι εγχώριες προκλήσεις θα παραμείνουν ίδιες, όποιος κι αν είναι στην εξουσία», λέει η Gallia Lindenstrauss, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μια δεξαμενή σκέψης. «Υπάρχει μια βαθιά οικονομική κρίση και η σημερινή κυβέρνηση προσφέρει κάθε είδους λαϊκιστικά μέτρα για να ανακουφίσει την τρέχουσα κρίση ενόψει των εκλογών, η οποία θα σταματήσει μετά τις εκλογές».

Η Ουάσιγκτον έχει κρύψει ελάχιστα την επιθυμία της για αλλαγή κυβέρνησης στην Τουρκία, ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ. Το 2019, ο Τζο Μπάιντεν, τότε υποψήφιος για την προεδρία, είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «για να τα βάλουν με τον Ερντογάν και να τον νικήσουν». «Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα [για τον αυταρχισμό του]», είπε ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του - σχόλια που εξόργισαν την τουρκική κυβέρνηση.

Η Lindenstrauss προέβλεψε μια «καλύτερη ατμόσφαιρα» μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας εάν ο Kιλιτσντάρογλουν έρθει στην εξουσία. Το μπλοκ των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει δηλώσει ότι θέλει να επαναφέρει τις σχέσεις με την ΕΕ και θα κινηθεί για να αντιστρέψει ορισμένα από τα μέτρα του Ερντογάν που παραβίαζαν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως η επιστροφή σε κοινοβουλευτικό και όχι προεδρικό σύστημα.

Όμως, τα υποκείμενα ζητήματα —κυρίως η Κύπρος, αλλά και η προοπτική ενός τεράστιου, σχετικά φτωχού πληθυσμού να ενταχθεί στο μπλοκ— θα σημαίνει ότι λίγοι στην Ευρώπη θα αγωνιστούν για να ανοίξουν την πόρτα. Αν και λίγοι θα το πουν δημόσια, πολλές χώρες είναι επίσης επιφυλακτικές να επιτρέψουν σε μια κατά βάση μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία να ενταχθεί. «Δεν υπάρχει περίπτωση τα κράτη-μέλη της ΕΕ να σκέφτονται την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Νέες αρχές

Η Lindenstrauss είπε ότι μπορούσε να φανταστεί πρόοδο σε θέματα όπως η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας ή η ενημέρωση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία υπάρχει από το 1995, αλλά πιθανότατα όχι πολύ πέρα από αυτό. «Συμφωνώ με τους σκεπτικιστές που λένε ότι τα προβλήματα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ υπήρχαν πριν από την αυταρχική στροφή του Ερντογάν», είπε.

Ο İlke Toygür, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης, CSIS είπε ότι ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι ένας τρόπος για να αναζωογονηθούν οι σχέσεις. «Αντίθετα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα πιο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο», είπε. Πρότεινε ότι οι δύο πλευρές ενδέχεται να επωφεληθούν από μια συμφωνία σύνδεσης όπως αυτή που έχει η ΕΕ με άλλες χώρες που ξεκίνησαν τη διαδικασία ένταξης πιο πρόσφατα.

Μια ανανεωμένη συμφωνία θα μπορούσε να καλύψει ζητήματα όπως η δράση για το κλίμα, η μετανάστευση και το εμπόριο, και θα βελτιώσει τη σχέση με τις Βρυξέλλες, εξομαλύνοντας τον δρόμο όταν πρόκειται για το πιο δύσκολο ζήτημα της ένταξης.

Άλλοι ήταν πιο δύσπιστοι και άφησαν να εννοηθεί οτι δεν θα γιορτάζουν όλοι στην Ευρώπη την ήττα από τον Ερντογάν. «Για ορισμένους στην ΕΕ μπορεί να είναι ευνοϊκό να έχουν έναν αυταρχικό ηγέτη δίπλα και μια πιο συναλλακτική σχέση με την Τουρκία, παρά να ασχολούνται σοβαρά με το θέμα της ένταξης», δήλωσε ο Γκαλίπ Νταλέι, ειδικός στην Τουρκία στο think tank Chatham House. . «Μια δημοκρατική Τουρκία θα αποτελούσε ένα πολύ πιο θεμελιώδες ζήτημα για την Ευρώπη», πρόσθεσε.