Κορωνοϊός και Άσκηση!! Πως η προπόνηση μας θωρακίζει!!

Νέες ορολογίες, επικίνδυνες ιώσεις, φόβος της πανδημίας!! Οφείλουμε λοιπόν να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, να προσέχουμε τη διατροφή μας

Κορωνοϊός και Άσκηση!! Πως η προπόνηση μας θωρακίζει!!
Κορωνοϊός και Άσκηση!! Πως η προπόνηση μας θωρακίζει!!

Νέες ορολογίες, επικίνδυνες ιώσεις, φόβος της πανδημίας!! Οφείλουμε λοιπόν να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, να προσέχουμε τη διατροφή μας και να μην ξεχνάμε ότι η άσκηση (ήπια ή πιο έντονη) μπορεί να μας βοηθήσει, ώστε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημά μας απέναντι στους εξωτερικούς εισβολείς.......

Ο κορονοϊός είναι πλέον δημόσια απειλή για την υγεία σε διεθνές επίπεδο!!

Συμπτώματα του Κορωνοϊού και επιπλοκές

Τι ακριβώς όμως είναι αυτός ο καινούριος όρος που μπήκε στη ζωή μας;

Πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των κορωνοϊών, που μαζί με τους ρινοϊούς, είναι αυτοί που προκαλούν συνηθέστερα τα κοινά κρυολογήματα.

Το χαρακτηριστικό του νέου κορονοϊού είναι ότι, εκτός από τα τυπικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος που προκαλεί, δύναται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως τα θύματα που χάνουν τη ζωή τους, στην πραγματικότητα είναι κατά κύριο λόγο οι πιο ευάλωτοι οργανισμοί.

Σε αυτούς αναπτύσσεται πιο εύκολα πνευμονία, γαστρεντερικά προβλήματα με ακατάπαυστους εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια και διάφορα ακόμα σοβαρά συμπτώματα.

Πώς Προστατευόμαστε

Το μεγάλο θέμα σε όλ’ αυτά όμως είναι το να μάθουμε πώς θα μπορέσουμε να προστατευτούμε, στο απευκταίο σενάριο που ο κορονοϊός φτάσει και στα μέρη μας, το πιο πιθανό σενάριο δηλαδή.

Ειδικά από τη στιγμή που ήδη γίνεται κουβέντα για πανδημία.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων:

•Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ. •Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων. •Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια. •Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.

Πώς συνδέεται η άσκηση με την πρόληψη;

Αυτά όμως όσον αφορά τον κορονοϊό και την ανησυχία για την παγκόσμια εξάπλωσή του.

Στην πραγματικότητα ο ιός της γρίπης έχει υπάρξει διαχρονικά πιο επικίνδυνος.

Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι φέτος ο κορονοϊός είναι μέχρι στιγμής υπεύθυνος για τον θάνατο περισσοτέρων των 2.000 ανθρώπων, ενώ ο ιός της γρίπης σκοτώνει πάνω από 60.000 ετησίως και απλά δεν κινδυνολογούν τόσο γι’ αυτόν στις ειδήσεις.

Κάθε τι καινούργιο άλλωστε… πουλάει, αλλά και έχει τη δυνατότητα να μας τρομοκρατήσει ως κάτι άγνωστο.

Αναφορικά με όλους τους ιούς και κυρίως με το κοινό κρυολόγημα, υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να νοσήσεις.

Και αυτό είναι κάτι για το οποίο γράφουμε συνεχώς, ότι συμβάλει σε κάθε σημαντική πτυχή της υγείας μας: η άσκηση.

Στο προηγούμενο άρθρο μας είδαμε πώς η άσκηση σχετίζεται ακόμα και με την πρόληψη του καρκίνου.

Τώρα θα δούμε πώς θα μας βοηθήσει να αρρωσταίνουμε λιγότερο.

Στο «Royal College of General Practitioners» έγινε έρευνα σε 1.000 εθελοντές και διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες εμφανίζουν κρυολόγημα ή κάποια ίωση από δύο έως πέντε φορές ετησίως.

Μόνο που η ίδια έρευνα έδειξε και ότι αυτές οι φορές ήταν μειωμένες στα άτομα που γυμνάζονταν συστηματικά, σε αντίθεση με όσους είχαν πιο καθιστικό τρόπο ζωής.

Τα συμπτώματα και τα ποσοστά, όπως και ο χρόνος ανάρρωσης μειώθηκαν σε συνολικό ποσοστό της διόλου αμελητέας τάξης του 41% για όσους ασκούνταν έντονα και του 31%για όσους ακολουθούσαν ήπιας μορφής άσκηση.

Πως η άσκηση επηρεάζει το ανοσοποιητικό

Όπως εξηγεί ο καθηγητής ανοσολογίας στο «Appalachian State University» των ΗΠΑ:

«Το μυστικό βρίσκεται στη σύνδεση των κυττάρων που παράγει η άσκηση και που το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί κατά των ιών και των βακτηριδίων. Αυτά, κατά τη διάρκεια της άσκησης μεταφέρονται και κινούνται ταχύτερα μέσω του οργανισμού και συμβάλουν στην προστασία του. Όταν τελειώνει η προπόνηση, ο οργανισμός επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μα όσο πιο συχνά γυμνάζεται κάποιος, τόσο ο οργανισμός του γίνεται σταδιακά πιο ισχυρός απέναντι στους εξωτερικούς εισβολείς που απειλούν την υγεία μας».

Κατά συνέπεια, ένα απλό περπάτημα, λίγο κολύμπι  γυμναστική με ειδικές μπάλες, απλές ασκήσεις yoga & pilates ή ήπιες ασκήσεις με λάστιχα γυμναστικής, μας βοηθούν να ισχυροποιηθούμε απέναντι στις ιώσεις και μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Για όσους βέβαια έχουν μεγαλύτερες αντοχές ή και περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, το να ασχοληθούν με κάποια πιο έντονη δραστηριότητα που να περιλαμβάνει π.χ. ιμάντες γυμναστικής TRX ή να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα functional training ή διαλειμματική προπόνηση (HIIT) με διάφορα όργανα γυμναστικής, θα τους θωρακίσει σε πολύ σοβαρό βαθμό.

Κάνω προπόνηση άρρωστος;

Κάπου εδώ βέβαια γεννάται ακόμα ένα ερώτημα και έχει να κάνει με όσους είναι «άρρωστοι» με την προπόνηση και δεν θέλουν να σταματήσουν ακόμα και όταν έχουν κάποιο κρύωμα ή κάτι μεγαλύτερο.

Τι πρέπει να κάνουν αυτοί;

Όσον αφορά το απλό κρυολόγημα και στην περίπτωση βέβαια που το σώμα δεν είναι εξασθενημένο και σε καμία περίπτωση δεν έχει πυρετό, τότε η ήπια άσκηση ενδείκνυται.

Όχι όμως υπερβολές, έντονες προπονήσεις και όχι εάν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα αναπνοής.

Εάν προτιμάτε, αντί να κοιμηθείτε λίγο περισσότερο, να βγείτε έξω, αντικαταστήστε το τρέξιμο με το περπάτημα και αντί για βάρη κάντε διατατικές ασκήσεις ευελιξίας χρησιμοποιώντας λάστιχα γυμναστικής πάνω σε ένα στρώμα γυμναστικής.

Σε καμία περίπτωση όμως μην υπερβάλετε, μην κουράσετε τον εαυτό σας και να μην ξεχνάτε: η άσκηση είναι ό,τι πιο ευεργετικό, αλλά το σώμα μας, ο οργανισμός μας ξέρει καλύτερα.

Οφείλουμε να τον ακούμε, όταν μας λέει να κατεβάσουμε ταχύτητα και φυσικά εάν δεν αισθανόμαστε καλά και η ίωση επιμένει, δεν πρέπει να καθυστερήσουμε να επισκεφτούμε έναν γιατρό ή κάποιο νοσοκομείο…