Myth of Persephone & The Autumn Equinox: Τι συμβολίζει ο μύθος της Περσεφόνης;

Myth of Persephone & The Autumn Equinox / Τι συμβολίζει ο μύθος της Περσεφόνης;

Myth of Persephone & The Autumn Equinox: Τι συμβολίζει ο μύθος της Περσεφόνης;
The Rape of Proserpina, 1636-1638. Artist: Rubens, Pieter Paul (1577-1640)

Myth of Persephone & The Autumn Equinox: Τι συμβολίζει ο μύθος της Περσεφόνης;

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι από τον μύθο ξεπηδούν αρχέτυπα καθολικής σημασίας που αξίζουν μελέτης ακόμα και σήμερα
Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Άλπεν Άντρια

Ένας από τους πιο αινιγματικούς αρχαιοελληνικούς μύθους είναι αυτός της θεάς Περσεφόνης. Σε πρώτη ανάγνωση, ο μύθος προσπαθεί να εξηγήσει την αλλαγή των εποχών. Εάν παρατηρήσει κανείς όμως πιο προσεχτικά τους συμβολισμούς, ο μύθος της Περσεφόνης είναι συνδεδεμένος με την μετάβαση από την ζωή στον θάνατο, αλλά και την μετενσάρκωση.

Ποια ήταν η Περσεφόνη;

Η Περσεφόνη ήταν μια σπουδαία αρχαιοελληνική θεότητα, η οποία όμως δεν ανήκε στο ελληνικό δωδεκάθεο. Και γι’ αυτό ίσως είναι λιγότερο γνωστή σήμερα σε σχέση με τον Δία, την Αθηνά, αλλά και την ίδια της την μητέρα, Δήμητρα. Η Περσεφόνη ανήκε στις χθόνιες θεότητες -κατοικούσε στο σκοτάδι του κάτω κόσμου και όχι στον ηλιόλουστο Όλυμπο- και η λατρεία της ήταν συνυφασμένη με τα γνωστά σε όλους μας «Ελευσίνια Μυστήρια».

Η θεότητα ήταν κόρη του Δία και της Δήμητρας, θεάς της γεωργίας και γονιμότητας. Απεικονιζόταν με δύο πρόσωπα: αυτό της Κόρης, της νεαρής θεάς της βλάστησης, και αυτό της χθόνιας θεότητας και περήφανης βασίλισσας του Άδη. Η ωρίμανση της Περσεφόνης και η μετάβασή της από το ένα στάδιο στο άλλο δεν ήταν γραμμική, αλλά κυκλική. Ακολουθεί δηλαδή την αέναη εναλλαγή των εποχών. Πώς λοιπόν να μην λατρευόταν η θεά με όλες τις τιμές, όταν φαίνεται πως ίσως γνώριζε ένα από τα πιο πολύτιμα μυστικά της ανθρωπότητας: αυτό της σχέσης ζωής και θανάτου, αλλά και της μετενσάρκωσης.

Άλλες ονομασίες της θεότητας:

  • Κόρη
  • Προσπερίνα (ρωμαϊκή ονομασία)

Padovanino (Photo by © Arte & Immagini srl/CORBIS/Corbis via Getty Images)
Vincenzo Fontana via Getty Images
Η αρπαγή της Περσεφόνης

Σημείο-κλειδί για την «μεταμόρφωση» της Περσεφόνης από θεά του αγρού σε χθόνια θεότητα είναι η αρπαγή της από τον θεό Πλούτωνα, άρχοντα του «κάτω κόσμου», δηλαδή του Άδη.

Ο Πλούτωνας είχε ερωτευτεί την Κόρη και είχε εκμυστηρευτεί το σχέδιό του να την κάνει βασίλισσα του Άδη στον πατέρα της, Δία. Ο βασιλιάς των θεών τον είχε προειδοποιήσει ότι η θεά Δήμητρα δεν θα επέτρεπε ποτέ την απομάκρυνση της κόρης της από το πλάι της.

Η προειδοποίηση του Δία οδήγησε τον Πλούτωνα στην ενορχήστρωση του σχεδίου απαγωγής της Κόρης. Και το σχέδιο στέφθηκε με επιτυχία λίγες ημέρες μετά. Η Περσεφόνη απήχθη ενώ βρισκόταν σε ένα λιβάδι και οδηγήθηκε στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου.

Μόλις η Περσεφόνη έφτασε στον Άδη, άρχισε να εκλιπαρεί τον Πλούτωνα να την αφήσει ελεύθερη. Ο Πλούτωνας αρχικά δέχθηκε να την απελευθερώσει και της προσέφερε ένα ρόδι για να την παρηγορήσει. Η Κόρη έφαγε έξι σπόρους και σύντομα κατάλαβε το λάθος της. Στην αρχαιότητα, το ρόδι συμβόλιζε τους δεσμούς του γάμου που ούτε θεός, ούτε θνητός μπορούσε να σπάσει.

Η επιστροφή της Περσεφόνης Luca Giordano (1634-1705), oil on canvas, 174x314 cm. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
DEA / L. PEDICINI via Getty Images
Η Περσεφόνη και οι τέσσερις εποχές

Μόλις η θεά Δήμητρα αντιλήφθηκ&epsi