Recognition of Academic qualifications: Κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια

Recognition of Academic qualifications / Βασικός σκοπός της Σύμβασης είναι να διευκολυνθεί η κινητικότητα των νέων για συνέχιση των σπουδών τους σε άλλη χώρα-μέλος - Καταψήφισε το ΚΚΕ και η Νίκη

Recognition of Academic qualifications: Κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια

Recognition of  Academic qualifications / Την κατηγορία ότι διέπονται από "ακαδημαϊκό παλαιοημερολογητισμό" απέδωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν την Σύμβαση της Λισαβόνας για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και τους καταλόγισε ότι προσήλθαν στην συζήτηση επιστρατεύοντας "fake news" και παρωχημένα τσιτάτα.

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο και στον Αλέξη Χαρίτση, που προηγήθηκαν στο βήμα, αλλά και στους εκπροσώπους των κομμάτων που καταψήφισαν (πλην του ΠΑΣΟΚ, που έδωσε θετική ψήφο) ο Κυριάκος Πιερρακάκης τους κατηγόρησε ότι δεν επιχειρηματολόγησαν επί πραγματικών δεδομένων, αλλά επί ψευδών ειδήσεων. Δεδομένου ότι ακούστηκε στην ολομέλεια ότι η Σύμβαση θα έχει "τραγικές επιπτώσεις" για το εγχώριο δίκαιο, ο υπουργός Παιδείας το διέψευσε κατηγορηματικά και εξήγησε ότι όλα όσα έπρεπε να γίνουν έχουν ήδη γίνει, έχουν δηλαδή ήδη νομοθετηθεί σε πρότερα νομοθετήματα, όπως με τους νόμους 4957/2022 και 5094/2024.

Ο υπουργός Παιδείας, ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι θα ήθελε να μπορεί εκφράσει την ικανοποίησή του για την ψήφιση της Σύμβασης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αληθές, αφού η καθυστέρηση της κύρωσης αντανακλά και την καθυστέρηση της ωρίμανσης του δημόσιου διαλόγου στη χώρα και της εφαρμογής, εν τέλει, του αυτονόητου. Κι είναι αυτονόητο - όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης - υπό την έννοια ότι 46 από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν κυρώσει τη σύμβαση, όπως και άλλα 10 εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ως "δεύτερο τίτλο fake news" χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας τους ισχυρισμούς ότι θα αναγνωρίζονται περίοδοι σπουδών για Έλληνες, εξηγώντας: "Μας το λέει ξεκάθαρα ο νόμος που ψηφίσαμε μαζί εδώ. Αλλογενείς, αλλοεθνείς, στα ξενόγλωσσα. Αυτές είναι οι περίοδοι σπουδών που ερχόμαστε να αναγνωρίσουμε. Και προσθέτω, ότι μέσα στη Σύμβαση έχει μπει μία πάρα πολύ συγκεκριμένη επιφύλαξη σε σχέση με τα κολέγια. Η Σύμβαση έχει επιφύλαξη στο άρθρο 6.3, η οποία είναι ξεκάθαρα αποτυπωμένη πάνω στο κείμενο". "Παρ' όλα αυτά, όμως, από εδώ, από αυτό το βήμα, ακούσαμε κάποιους να μιλάνε για τα κολέγια με τα ίδια τσιτάτα" είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιερρακάκης, εξέφρασε επίσης την λύπη του, καθώς ακούστηκε ξανά ένα επιχείρημα το οποίο είναι το ίδιο από τα χρόνια που ήταν ακόμη ο ίδιος φοιτητής: ότι εξισώνονται τα τριετή πτυχία με πενταετή. "Κάνει αυτό το ΔΟΑΤΑΠ; Καταρχήν το ΔΟΑΤΑΠ κάνει αυτή τη δουλειά της αντιστοίχισης εδώ και δύο χρόνια" απάντησε.

Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε και ότι ο ΔΟΑΤΑΠ έχει ήδη κάνει εξαιρετική δουλειά σε σχέση με την ταχύτητα της αναγνώρισης πτυχίων του εξωτερικού και απέδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρό του, Ορέστη Καλογήρου γιατί - όπως είπε - "οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε περάσει από το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ, γνωρίζουμε τι ήταν αυτό. Κάφκα. Η απόλυτη καθυστέρηση". "Να πρέπει τώρα να αποδείξει κάποιος, που ενδεχομένως να έχει τελειώσει την Οξφόρδη ή το Κέιμπριτζ, την ισοδυναμία του πτυχίου του πώς και τι και με ποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και σε εννέα βήματα. Ένα χάος! Το χάος αυτό, λοιπόν, ξεκίνησε να λύνεται. Εγώ θα πω λύθηκε. Η τελευταία νομοθετική εκκρεμότητα η οποία υπήρχε σε σχέση με τη Λισαβόνα, καλύφθηκε στον τελευταίο νόμο και αφορά την αναγνώριση περιόδων σπουδών" εξήγησε ο υπουργός.

Σχετικώς με τον ισχυρισμό του Σωκράτη Φάμελλου ότι η κύρωση της διεθνούς σύμβασης είναι αντισυνταγματική, διερωτήθηκε αν έχει προκύψει κάτι τέτοιο κατά την τελευταία διετία στις εκτελεστές διοικητικές πράξει&sigmaf