Tourism revenues in 2022 -  Τάσιος: Εκτιμήσεις για έσοδα 15 δισ. ευρώ φέτος από τον τουρισμό – «Απογειώνονται» οι αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος»

 Tourism revenues in 2022 -  Τάσιος / Ποδαρικό με αισιόδοξα νέα έκανε ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, τόσο στο μέτωπο των αφίξεων, όσο και στο επενδυτικό. 

 Tourism revenues in 2022 -  Τάσιος: Εκτιμήσεις για έσοδα 15 δισ. ευρώ φέτος από τον τουρισμό – «Απογειώνονται» οι αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος»

Πλέον τα μηνύματα για μια καλή πορεία των αφίξεων ξένων επισκεπτών έχουν γίνει κρατήσεις για το επόμενο διάστημα και την ίδια στιγμή η Ελλάδα γίνεται πόλος έλξης για νέες τουριστικές επενδύσεις, από διεθνείς επενδυτές. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μεταφέρει αισιόδοξα νέα για την εξέλιξη της τουριστικής σαιζόν, ενώ ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ Γιόελ Ραζβόζοβ (Yoel Razvozov) σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το ενδιαφέρον ισραηλινών επενδυτών για την Ελλάδα.

Αισιοδοξία για έσοδα 15 δισ. ευρώ φέτος

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς, ο Γρηγόρης Τάσιος αναφέρει ότι ο Ιούνιος εξελίσσεται καλά για όλους του ελληνικούς προορισμούς και η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι πολύ καλή.  Υπο το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος των τουριστικών εσόδων στα 15 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει επιτευχθεί το 80% των εσόδων του 2019. Μάλιστα αυτή η εκτίμηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Και η Βόρεια Ελλάδα πατάει γκάζι στις αφίξεις

Αναλυτικότερα ο κ.Τάσιος επεσήμανε ότι ακόμα και η Βόρεια Ελλάδα, ακολουθεί κατά πόδας τους υπόλοιπους προορισμούς, καθώς η εκκίνηση της το Μάιο είχε σημαδευτεί από τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές τροφοδότες της. "Πλέον οι Βαλκάνιοι απεγκλωβίζονται από το φόβο του πολέμου και οδεύουν προς τους ελληνικούς προορισμούς", εξηγεί ο κ. Τάσιος και αναφέρει: "Σίγουρα δεν είμαστε σε σεζόν 110 ημερών γιατί χάθηκε ο Μάιος. Ωστόσο πάμε σε σαιζόν 90-100 ημερών, η οποία θα ωφελήσει Πιερία, Θάσο, Χαλκιδική". Την ίδια στιγμή οι νησιωτικοί προορισμοί της Νοτίου Ελλάδας γίνονται πόλος έλξης της αγγλικής, της γερμανικής αλλά και της γαλλικής αγοράς και μεγάλες τουριστικές ροές από αυτές τις χώρες κατευθύνονται στα νησιά, αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Έκρηξη αφίξεων από Αμερική και Καναδά

Στο μεταξύ τον τόνο της φετινής τουριστικής σαιζόν δίνει η "εκρηκτική", όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Τάσιος, κάθοδος των Αμερικανών και Καναδών στην Ελλάδα. Κι αυτό επιτυγχάνεται γιατί η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ασφαλής προορισμός, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Οπως αναφέρει, η σημαντική αυτή εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο και στα τουριστικά έσοδα της χώρας, καθώς ανεβαίνει ο μέσος όρος της κατανάλωσης. Αλλωστε οι επισκέπτες από τις συγκεκριμένες αγορές ξεχωρίζουν για τα ποσά που δαπανούν στις χώρες που ταξιδεύουν. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τάσιος, επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε να υπάρξει και απευθείας σύνδεση των ΗΠΑ με την Θεσσαλονίκη, καθώς μέχρι σήμερα οι απευθείες πτήσεις έχουν ως προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αναφορικά με τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων επισημάνθηκε ότι και φέτος θα πάνε σε μια χρονιά επιβίωσης, απόρροια της αύξησης του λειτουργικού κόστους, τόσο από την ενέργεια όσο και από την διατροφική αλυσίδα. Για τον κ. Τάσιο το μεγάλο ζήτημα είναι οι αυξήσεις στα προϊόντα που απαρτίζουν τη διατροφική αλυσίδα, που ροκανίζουν τα περιθώρια κερδοφορίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές δαπάνες, ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι αν τον επόμενο μήνα δεν υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτές θα ισορροπήσουν.  Βέβαια δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι από το ταμείο των ξενοδοχείων φεύγουν και χρήματα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, για δάνεια και λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση το ταμείο για τις επιχειρήσεις θα γίνει τον Οκτώβριο.

Στον τουριστικό χάρτη της χώρας και οι Άγιοι Θεόδωροι Κορινθίας

Η έλευση του Ιούνη σημαδεύτηκε και με το άνοιγμα του πρώτου πεντάστερου resort της Brown Hotels στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Πρόκειται για το Isla Brown Corinthia το οποίο διαθέτει 166 δωμάτια. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ με αφορμή αυτό το γεγονός τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι "οι επενδύσεις στην άλλη Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές και είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό "επώνυμα Brands" να κοιτάζουν και άλλους προορισμούς πέραν των παραδοσιακών. Παράλληλα αποτελεί μια αναγνώριση της δουλειάς που κάνουν οι φορείς για την εξωστρέφεια της τουριστικής βιομηχανίας. Συγχρόνως μια τέτοια επένδυση δίνει υπεραξία στον υπάρχον ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο", είπε ο κ. Τάσιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ισραηλινοί  επενδυτές της Brown Hotels, έχουν επενδύσει σε προορισμούς, όπως είναι το Λαύριο,  η Εύβοια,  το Λουτράκι και φυσικά οι Αγιοι Θεόδωροι.

Υπουργός Τουρισμού Ισραήλ: Η Ελλάδα είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ Γιόελ Ραζβόζοβ (Yoel Razvozov) εξήρε την Ελλάδα ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό, καθώς προσφέρει στον επισκέπτη της μια πλειάδα εμπειριών. Πόλο έλξης δεν αποτελούν μόνο τα αξιοθέατα και οι νησιωτικοί προορισμοί της αλλά και οι γαστρονομικές και οινικές εμπειρίες της. Την ίδια στιγμή παραμένει ένας "Value For Money" προορισμός. Εστιάζοντας στην διμερή συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα δυο μέρη από πέρυσι, ο Γιόελ Ραζβόζοβ σημείωσε ότι οι ισραηλινοί επενδυτές πέραν του τουριστικού πεδίου, προσανατολίζονται και στον κλάδο του Real Estate.

Τονίζεται ότι ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ Γιόελ Ραζβόζοβ (Yoel Razvozov) έδωσε το "παρών" στο Ελληνο-Ισραηλινό φόρουμ που έλαβε χώρα στο νέο ξενοδοχείο της Brown στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

«Απογειώνονται» οι αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος»

Εντυπωσιακό comeback κάνει το αεροδρόμιο της Αθήνας δυο χρόνια μετά τα περιοριστικά μέτρα για την Covid-19.

Οι εικόνες στον Διεθνή Αερολιμένα δεν θυμίζουν με τίποτα το αεροδρόμιο των δυο τελευταίων χρόνων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτοκίνητα ΙΧ και ταξί περιμένουν στις αφίξεις για να παραλάβουν επιβάτες, στις αίθουσες αναχωρήσεων και αφίξεων κόσμος να περιμένει, τα καταστήματα ανοιχτά, υπάλληλοι χαμογελαστοί και πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν. Όλα κυλούν και πάλι σε μια… κανονικότητα.

Διανύουμε ήδη τη θερινή περίοδο και τα μεγέθη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την αγορά της Αθήνας, η οποία κινείται και πάλι σε ρυθμούς «απογείωσης» μετά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

Χαρακτηριστικό είναι πως και τον μήνα Μάιο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουμε ανάκαμψη. Διακινήθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια επιβάτες, περίπου 10% λιγότεροι από τον Μάιο του 2019, ενώ σε σχέση με το 2021 η επιβατική κίνηση του Μαΐου είναι αυξημένη κατά 254%.

Αυξημένη είναι η εγχώρια αεροπορική αγορά, καθώς τον περασμένο μήνα η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε, διακινήθηκαν 670.494 καταγράφεται αύξηση 143,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ωστόσο σε σύγκριση με το 2019 εμφανίζεται μείωση 4,3%. Οι επιβάτες εξωτερικού ήταν 1.380.945 για τον ίδιο μήνα, καταγράφοντας αύξηση 353,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021 (304.383) ενώ σε σύγκριση με το 2019 εμφανίζεται μείωση 12,8%.

Η αύξηση αποτυπώνεται τόσο στις πτήσεις εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Ενδεικτικά, τον μήνα Μάιο ο αριθμός πτήσεων εξωτερικού ανήλθε σε 10.344 σε σχέση με το 2021 όπου είχαμε 4.670, αύξηση 121,5%.

ΔΑΑ- Ιωάννα Παπαδοπούλου:...Φαίνεται ότι προχωρούμε σε ένα δυναμικό αθηναϊκό καλοκαίρι

«Το καλοκαίρι του 2022 έχει ξεκινήσει με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για την πόλη μας και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με σημαντική ανάκαμψη του δικτύου των αεροπορικών εταιρειών, αύξηση του προσφερόμενου capacity από τις παραδοσιακές μας αγορές και ισχυρή ανταπόκριση από το επιβατικό κοινό που αγκαλιάζει με ενθουσιασμό ξανά το αεροπορικό ταξίδι. Με πολλά νέα δρομολόγια, νέους προορισμούς και αεροπορικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, φαίνεται ότι προχωρούμε σε ένα δυναμικό αθηναϊκό καλοκαίρι. Δεν πρέπει ωστόσο να αγνοούμε ότι ο πάντα ευαίσθητος σε μεταβολές κλάδος μας καλείται διεθνώς να αντιμετωπίσει μια σειρά από νέες προκλήσεις, γεωπολιτικές, περιβαλλοντικές και μακροοικονομικές, τις οποίες οι επαγγελματίες του τουρισμού λαμβάνουμε βέβαια υπόψη στη χάραξη των μελλοντικών στρατηγικών μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιωάννα Παπαδοπούλου Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Βασικές αγορές- Νέες εταιρείες προσγειώνονται στο ΔΑΑ

Στις βασικές τουριστικές αγορές, που στηρίζουν το αεροδρόμιο της Αθήνας, είναι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, από τις ΗΠΑ, η άνοδος των πτήσεων ανέρχεται στο 60% και του Ηνωμένου Βασιλείου στο 13%, σε σχέση με το 2019. Επίσης, καλές επιδόσεις σημειώνονται από χώρες, όπως η Αυστρία (+13%) και η Γαλλία (+9%).

Συνολικά, τη φετινή θερινή περίοδο, το αεροδρόμιο της Αθήνας θα έχει νέους προορισμούς: Μπιλμπάο, Μπέρμιγχαμ, Βοστώνη, Φλωρεντία, Αϊντχόβεν, Νις και Τορίνο.

Για πρώτη φορά θα προσγειωθούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 6 νέες αεροπορικές εταιρείες (Jet2, Condor, Flyr, AirAlbania, Euroflyer και TUS Airways) σε πάνω από 40 νέα δρομολόγια.