Radical changes to employment: Έρχεται ευέλικτο ωράριο εργασίας χωρίς συγκατάθεση των εργαζομένων

Radical changes to employment / Έρχεται ευέλικτο ωράριο εργασίας χωρίς συγκατάθεση των εργαζομένων!! Προσλήψεις & απολύσεις με… εφαρμογή στο κινητό!! Τι αλλάζει!!

Radical changes to employment: Έρχεται ευέλικτο ωράριο εργασίας χωρίς συγκατάθεση των εργαζομένων

Radical changes to employment / Έρχεται ευέλικτο ωράριο εργασίας χωρίς συγκατάθεση των εργαζομένων!! Προσλήψεις & απολύσεις με… εφαρμογή στο κινητό!! Τι αλλάζει!!

Διευθέτηση ωραρίου εργασίας χωρίς την συγκατάθεση του εργαζόμενου προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Σε εβδομαδιαία βάση θα μπορούν οι εργοδότες να μεταβάλλουν το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων σύμφωνα με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ειδικότερα, με την ευέλικτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εφαρμόζουν αυξημένο ωράριο για μερικές μέρες με βάση τις ανάγκες τους και να επιστρέφουν τις επιπλέον ώρες στο προσωπικό τους είτε με μειωμένο ωράριο, είτε με επιπλέον ρεπό ή άδεια.

Με το ισχύον σύστημα μια επιχείρηση που λειτουργεί με αυξημένες υποχρεώσεις 8 μήνες το χρόνο αν χρειαστεί να προχωρήσει σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας αυξάνοντας και μειώνοντας τις ώρες απασχόλησης για μια περίοδο θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με το προσωπικό, ή το Σωματείο της επιχείρησης πριν από την εφαρμογή του μέτρου και να προβλεφθεί και ποια θα είναι η περίοδος της αυξομείωσης του χρόνου εργασίας.

Αυτή η πρακτική συναντά προβλήματα και η διευθέτηση εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Το οξύμωρο δε, είναι ότι αν δεν υπάρχει Σωματείο στην επιχείρηση (Ένωση Προσώπων), τότε για να ισχύει η διευθέτηση η επιχείρηση θα πρέπει να συμφωνήσει με το Σωματείο του κλάδου στον οποίο ανήκει, με ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοστεί το μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη διάταξη που προωθείται θα κάνει διευθέτηση μόνον για ένα μήνα, ή ακόμη και για μια εβδομάδα χωρίς χρονοτριβή. Στην περίπτωση της εβδομαδιαίας διευθέτησης του χρόνου εργασίας ο συμβατικός χρόνος εργασίας θα μπορεί μέσα στην εβδομάδα να αυξάνεται για κάποιες μέρες και να μειώνεται για τις επόμενες ώστε ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας να παραμένει στις 40 ώρες.

Για παράδειγμα, θα μπορεί να εφαρμόζεται 10ωρη εργασία ημερησίως για δυο μέρες, και σε αντάλλαγμα οι εργαζόμενοι θα έχουν για δυο συνεχόμενες εντός της ίδιας εβδομάδας μειωμένο ημερήσιο ωράριο εργασίας 6 ωρών, και την τελευταία ημέρα να έχουν κανονικό 8ωρο. Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα μπορούν να επιστραφούν με επιπλέον άδεια, ή και με ρεπό, αντί του μειωμένου ωραρίου.

Σήμερα υπάρχουν δυο συστήματα διευθέτησης χρόνου εργασίας:

  • ένα σε ετήσια βάση και
  • ένα σε εξαμηνιαία,

τα οποία ουσιαστικά έχουν αδρανήσει λόγω πολύπλοκων διαδικασιών που οδηγούν στην ακύρωση του μέτρου.

Με τη διευθέτηση προβλέπεται ότι οι σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι 256 ώρες από τον ετήσιο συνολικό χρόνο απασχόλησης για να προσαυξήσουν τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης μιας περιόδου του ημερολογιακού έτους η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 32 εβδομάδες (περίοδος αυξημένης απασχόλησης).

Ακολούθως, για το υπόλοιπο διάστημα του ίδιου ημερολογιακού έτους (περίοδος μειωμένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος θα πρέπει να απασχολείται λιγότερες ώρες από το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριό του ή να λαμβάνει περισσότερες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) ή ανάλογη προσαύξηση των ημερών της ετήσιας άδειας του ή συνδυασμό μειωμένων ωρών και ημερών ανάπαυσης ή ημερών αδείας.

Κατά τη διευθέτηση σε ετήσια βάση ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας χωρίς την υπερεργασία και τις υπερωρίες παραμένει στις 40 ώρες. Σε περίπτωση που συνυπολογιστούν οι τυχόν πραγματοποιηθείσες ώρες υπερεργασίας και νόμιμης υπερωρίας, ο ανωτέρω μέσος όρος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες εβδομαδιαίως.

Ακόμη με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην ώρα προσέλευσης των εργαζομένων.

Μέχρι σήμερα είναι κατοχυρωμένο ένα 30λεπτο ως χρόνος προετοιμασίας στη βιομηχανία. Αυτό το τριαντάλεπτο πριν την έναρξη του επίσημου ωραρίου και μετά την έναρξη του επίσημου ωραρίου, αλλά και μετά τη λήξη του επίσημου ωραρίου θεωρείται χρόνος προετοιμασίας και χρόνος αποχώρησης, οπότε δεν θεωρείται χρόνος εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από τους αρμόδιους να δοθεί ένα δεκάλεπτο ευελιξία πριν την έναρξη και μετά την λήξη του ωραρίου.

Προσλήψεις με ένα κλικ

Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν σε προσλήψεις εργαζομένων σε ειδική εφαρμογή ακόμη και στο κινητό μέσα σε λίγα λεπτά.

Με άλλη διάταξη που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, απλοποιούνται οι διαδικασίες προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς θα γίνονται μέσω κινητού με μηδενικό διοικητικό και γραφειοκρατικό φόρτο για εργαζόμενους και εργοδότες.

Οι προσλήψεις με διαδικασίες fast track θα γίνονται μέσω ειδικής εφαρμογής (app) στο κινητό τηλέφωνο όπου ο εργαζόμενος θα κάνει αποδοχή της πρόσληψης και αυτομάτως θα ενημερώνεται το σύστημα Εργάνη και η ΔΥΠΑ.

Η διαδικασία της καταχώρησης και αναγγελίας των προσλήψεων που ακολουθείται σήμερα θα καταργηθεί και μαζί με αυτήν θα απλοποιηθεί η διαδικασία προσλήψεων και αντίστοιχα αυτή των απολύσεων.

Σήμερα, για την έναρξη της απασχόλησης του εργαζόμενου απαιτείται η αναγγελία της πρόσληψής του στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, της επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΦΚΑ.

Μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», έχει καθιερωθεί μάλιστα υποχρεωτικά η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας των υπηρεσιών αυτών.

Συνεπώς, κάθε εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να υποβάλει ηλεκτρονικά στο σύστημα «Εργάνη» τα Έντυπα Ε3 (Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης) και Ε4 (Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης) το αργότερο έως και την ίδια ημέρα πρόσληψης και πάντως πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Σε περίπτωση μερικής ή διαλείπουσας ή εκ περιτροπής απασχόλησης, πρέπει να υποβληθεί, πέραν των συγκεκριμένων εντύπων, και το Έντυπο Ε9 (Σύμβαση Εργασίας Μερικής Απασχόλησης ή/και Εκ Περιτροπής Εργασίας).

Ακολουθούν 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»:

  1. Τι είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»;

Το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» είναι η νέα έκδοση του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία την Πέμπτη, 10 Απριλίου 2025

  1. Ποιος είναι ο στόχος του νέου συστήματος;

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ επιτυγχάνεται:

– Η πλήρης ψηφιοποίηση των δηλώσεων έναρξης, μεταβολής και λήξης της απασχόλησης.

– Η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του ν. 5053/2023 (δοκιμαστική περίοδος, κατά παραγγελία απασχόληση, παράλληλη απασχόληση κλπ.).

– Η απλούστευση των διαδικασιών για τους εργοδότες και η μείωση του διοικητικού φόρτου.

– Η ενίσχυση των εργαλείων παρακολούθησης της αγοράς εργασίας.

– Η δημιουργία ενός πιο αξιόπιστου και διαφανούς μητρώου απασχόλησης και ασφάλισης.

  1. Τι αλλαγές θα φέρει το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» στη λειτουργία των επιχειρήσεων;

Το νέο σύστημα επιφέρει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, όπως:

– Νέα ενιαία διαδικασία παρακολούθησης όλων των τύπων εργασιακών σχέσεων και των μεταβολών τους.

– Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής εντύπων (π.χ. Ε4 Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού, Ε9 για μερική απασχόληση κ.α.).

– Δυνατότητα ηλεκτρονικής διαχείρισης διαδικασιών χωρίς φυσική παρουσία.

– Νέες δυνατότητες τροποποίησης υποβληθεισών δηλώσεων.

– Καταγραφή των συνολικών ωρών εργασίας εβδομαδιαίως για όλες τις εργασιακές σχέσεις για εργαζόμενους με παράλληλη απασχόληση.

– Διάθεση «Μηνιαίας Εργασιακής Κατάστασης» ανά σχέση εργασίας προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη εικόνα για το εργατικό δυναμικό.

  1. Ποια είναι τα κύρια οφέλη για τους εργαζομένους, όταν το νέο σύστημα τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία;

– Οι εργαζόμενοι έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία απασχόλησής τους μέσω του αναβαθμισμένου myErgani app και της πλατφόρμας gov.gr.

Οι βασικές βελτιώσεις περιλαμβάνουν:

– Άμεση ενημέρωση για οποιαδήποτε δήλωση μεταβολής της απασχόλησής τους.

– Δυνατότητα αποδοχής ή απόρριψης των βασικών όρων εργασίας μέσω ηλεκτρονικών μέσων (gr ή myErgani).

– Βελτιωμένη διαφάνεια και προστασία των δικαιωμάτων τους.

  1. Πώς πραγματοποιείται η έναρξη απασχόλησης στο νέο σύστημα;

Στο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», η διαδικασία «Έναρξη Απασχόλησης» αντικαθιστά το Έντυπο Ε3 και ενσωματώνει νέες πληροφορίες, όπως:

– Δανειζόμενο προσωπικό και μεταβίβαση εργαζομένων.

– Δοκιμαστική περίοδο.

– Επιλογές για υποβολή και ανάκληση της πρόσληψης πριν από την ημερομηνία έναρξης.

– Κατά παραγγελία απασχόληση (on demand).

– Δυνατότητα ηλεκτρονικής αποδοχής των βασικών όρων εργασίας από τον εργαζόμενο.

  1. Ποιες αλλαγές γίνονται στις δηλώσεις μεταβολών εργασιακής σχέσης;

Στο νέο σύστημα, όλες οι μεταβολές υποβάλλονται μέσω ενιαίας διαδικασίας και όχι διάσπαρτα σε διάφορα έντυπα.

Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν:

– Δυνατότητα τροποποίησης μισθού, ειδικότητας, σχέσης εργασίας και άλλων όρων απασχόλησης.

– Ειδική παρακολούθηση για εργαζόμενους υπό καθεστώς δανεισμού.

– Δυνατότητα ανάκλησης ή ορθής επανάληψης δηλώσεων σε ορισμένες περιπτώσεις.

  1. Τι αλλάζει στη δήλωση λήξης απασχόλησης;

Οι δηλώσεις λήξης απασχόλησης υποβάλλονται μέσω ενιαίας διαδικασίας που αναδιαμορφώνεται ώστε να καλύπτει περισσότερα σενάρια, όπως:

– Αυτοδίκαιη λύση κατά τη δοκιμαστική περίοδο.

– Οικειοθελής αποχώρηση μετά από όχληση.

– Νέα διαδικασία για λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, με προσθήκη λόγων περάτωσης.

– Νέα δήλωση για λήξη απασχόλησης λόγω θανάτου εργαζομένου.

– Λήξη δανεισμού από επιχείρηση.

– Μεταβίβαση σε επιχείρηση.

  1. Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα σε δοκιμαστικό περιβάλλον και τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις;

– Η λειτουργία σε δοκιμαστικό περιβάλλον του ΟΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» ξεκινάει στις 10 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τη διάθεσή του σε παραγωγική λειτουργία.

– Με αυτό τον τρόπο δίνεται εύλογος χρόνος προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος καθώς και να διασφαλίσουν εγκαίρως τη συμβατότητα των πληροφοριακών τους συστημάτων με το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» πριν την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του.

– Σημειώνεται ότι μέχρι το νέο σύστημα να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κανονικά το λειτουργικό περιβάλλον του ΕΡΓΑΝΗ Ι.

  1. Πώς μπορώ να εισέλθω στο νέο δοκιμαστικό περιβάλλον του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ;

– Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στο νέο σύστημα μέσω εφαρμογής πλοήγησης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://trialv2eservices.yeka.gr/, χρησιμοποιώντας τους ίδιους κωδικούς με τους οποίους εισέρχονται στο «ΕΡΓΑΝΗ Ι».

– Οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία προβαίνουν οι χρήστες μέσα στο δοκιμαστικό περιβάλλον δεν έχει καμία διοικητική ισχύ.

  1. Ποιος είναι ο στόχος της περιόδου λειτουργίας σε δοκιμαστικό περιβάλλον;

Στόχος της λειτουργίας του δοκιμαστικού περιβάλλοντος είναι:

– Η σταδιακή και ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα χωρίς απότομες αλλαγές.

– Η περαιτέρω βελτίωση λειτουργικών διαδικασιών και τεχνικών παραμέτρων κατά την δοκιμαστική λειτουργία του νέου συστήματος, πριν τη θέση του σε παραγωγική λειτουργία.

– Η εξασφάλιση ότι όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα είναι έτοιμες για την πλήρη μετάβασή τους στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.