Illegal construction: «Αντάρτικο» από γαλάζιους Δημάρχους για τα αυθαίρετα, κατάργηση των ΔΕΥΑ και αντιπυρικό κανονισμό

Illegal construction / «Αντάρτικο» από γαλάζιους Δημάρχους για τα αυθαίρετα, κατάργηση των ΔΕΥΑ και αντιπυρικό κανονισμό

Illegal construction: «Αντάρτικο» από γαλάζιους Δημάρχους για τα αυθαίρετα, κατάργηση των ΔΕΥΑ και αντιπυρικό κανονισμό

Illegal construction: «Αντάρτικο» από γαλάζιους Δημάρχους για τα αυθαίρετα, κατάργηση των ΔΕΥΑ και αντιπυρικό κανονισμό

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και «γαλάζιων» δημάρχων αλλά και συνολικά της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και «γαλάζιων» δημάρχων αλλά και συνολικά της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με αιχμή μία σειρά νομοθετημάτων και αποφάσεων του υπουργείου, τα οποία βρίσκουν αντίθετους τους αιρετούς.

Κατάργηση των ΔΕΥΑ

Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση της κατάρτισης νομοσχεδίου του υπουργείου για τη διαχείριση των υδάτων και τις διατάξεις για κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ή τη συγχώνευσή τους.

Το «αντάρτικο» των δημάρχων συνεχίζεται με αιχμή τα κίνητρα παροχής περισσότερων ορόφων και ύψους για την ανοικοδόμηση νέων «πράσινων» κτιρίων που περιλαμβάνονται στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ). Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών μαίνεται αμείωτη, ενώ τις τελευταίες ημέρες τη σκυτάλη για την υπεράσπιση του ΝΟΚ έλαβε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου του Γιώργου Στασινού για το θέμα, αλλά και το εξώδικο που απέστειλε στους δύο δήμους που είχαν αποφασίσει την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών με τη χρήση του μπόνους, γεγονότα που προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της ΚΕΔΕ.

Τρίτο επεισόδιο έλαβε χώρα με τον Αντιπυρικό Κανονισμό Ακινήτων η ταχύτατη εφαρμογή του οποίου μεταφράστηκε από τους δημάρχους ως μία προσπάθεια του κεντρικού κράτους να τους πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών σε περίπτωση που το φετινό καλοκαίρι και τα επόμενα ξεσπάσουν για ακόμα μία φορά καταστροφικές πυρκαγιές.

Παράλληλα με όλα αυτά οι δήμαρχοι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους και με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, η οποία έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα. Και αν σε ό,τι αφορά τα ύδατα, ύστερα από την κατάθεση της σχετικής μελέτης που «έτρεξε» η ΚΕΔΕ αχνοφαίνεται ένα φως στην άκρη του τούνελ, ώστε οι δύο πλευρές να έρθουν σε μία συμφωνία, τα άλλα τρία μέτωπα παραμένουν ανοιχτά με τους αιρετούς να επισημαίνουν ότι η ηγεσία του υπουργείου τους αιφνιδιάζει συστηματικά προχωρώντας σε ρυθμίσεις που τους αφορούν άμεσα χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διαβούλευση ή έστω ενημέρωση.

Ο τόνος του επόμενου κεφαλαίου στη διαμάχη των δύο πλευρών δόθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την περασμένη εβδομάδα, όπου επισημάνθηκε ότι από την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου για την αυθαίρετη δόμηση οι δήμοι φεύγουν εντελώς από την εικόνα και τους αφαιρούνται για ακόμα μία φορά αρμοδιότητες.

«Οι δήμοι φεύγουν εντελώς από την εικόνα και μένουν μόνο στο τμήμα ρύθμισης των προστίμων και της δυνατότητας να αφαιρεσουν την άδεια λειτουργίας εάν πρόκειται για εγκατάσταση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι εάν πέσει στην αντίληψή μιας δημοτικής αρχής ότι κατασκευάζεται αυθαίρετο σε ένα δημόσιο, κοινόχρηστο χώρο, δε θα έχει πλέον καμία απολύτως δυνατότητα να παρέμβει. Θα πρέπει να ζητήσει να οριστεί επιθεωρητής κεντρικά. Ουσιαστικά θα έχουμε τους μηχανικούς και τις Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων, αλλά δε θα μπορούμε να παρέμβουμε», ανέφερε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (3Β), Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Προσέθεσε μάλιστα ότι από την πρόταση προκαλείται «υπερσυγκέντρωση και όχι αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με τις ΥΔΟΜ να παραμένουν μόνο ως ...γραμματειακή υποστήριξη».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως ο ειδικός επιθεωρητης που θα οριστεί στο υπουργείο θα είναι μετακλητός υπάλληλος με γραφείο και ομάδες εργασίας, οι οποίες θα αποζημιώνονται από πόρους του Πράσινου Ταμείου χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε καθετοποιημένη δομή άσκησης πολιτικής: «Δεν υπάρχει πουθενά ο δήμος, αλλά ανάθεση των σχετικών ελέγχων σε υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών και ιδιωτών. Αγνοείται σε όλα ο κρίσιμος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο Αντιπυρικός Κανονισμός

Την ίδια στιγμή ανοιχτό παραμέ&