Recognition of academic diplomas: Απόφαση - «κόλαφος» για τον νόμο Κεραμέως και την αναγνώριση πτυχίων του εξωτερικού

Recognition of academic diplomas / Απόφαση - «κόλαφος» για τον νόμο Κεραμέως και την αναγνώριση πτυχίων του εξωτερικού - Το σκεπτικό της απόφασης

Recognition of academic diplomas: Απόφαση - «κόλαφος» για τον νόμο Κεραμέως και την αναγνώριση πτυχίων του εξωτερικού

Recognition of academic diplomas / Απόφαση - «κόλαφος» για τον νόμο Κεραμέως και την αναγνώριση πτυχίων του εξωτερικού - Το σκεπτικό της απόφασης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «φρενάρει» νόμο της Κεραμέως για αναγνώριση ξένων πτυχίων

Το ΣτΕ «παγώνει» νόμο της Κεραμέως για την αναγνώριση ξένων πτυχίων. Τα όργανα του ΔΟΑΤΑΠ δεν έχουν, το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο, λένε οι δικαστές.

Ισχυρό «χαστούκι» δέχτηκε, από το ΣτΕ ο νόμος Κεραμέως για την ακαδημαϊκή αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ αλλοδαπών τίτλων σπουδών.

Οι διατάξεις του νόμου 4957/2022, κατατέθηκαν από την πρώην υπουργό Νίκη Κεραμέως και έκτοτε οι αναγνωρίσεις των ξένων πτυχίων γίνονται με όσα ορίζει η νέα νομοθεσία. Τώρα όμως ήρθε το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την 1845/2024 απόφαση της επταμελούς σύνθεσης και παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου το ζήτημα της συνταγματικότητας διατάξεων του Ν 4957/2022, με τις οποίες μεταβλήθηκε το πλαίσιο ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής που ίσχυε με τον Ν 3328/2005.

Μάλιστα, το ΣτΕ έκρινε ότι τα όργανα του ΔΟΑΤΑΠ στα οποία ανατίθεται η αρμοδιότητα αυτή δεν έχουν, προδήλως, το απαιτούμενο για κάθε υποβαλλόμενο τίτλο σπουδών επιστημονικό υπόβαθρο προκειμένου να εκφέρουν τις αναγκαίες για την αναγνώριση αυτή επιστημονικές και τεχνικές κρίσεις.

Επίσης, οι δικαστές έκριναν ότι συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου έρχονται σε αντίθεση με παραγράφους του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.

Το σκεπτικό της απόφασης

Επίσης, συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου (4957/2022) έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα που κατοχυρώνει την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα:

A. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι διατάξεις του Ν 4957/2022, με τις οποίες θεσπίζεται διαδικασία ακαδημαϊκής αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών και ορίζονται τα αρμόδια για τη διενέργεια των σχετικών κρίσεων όργανα, δεν συνιστούν ρυθμίσεις πρόσφορες για την επίτευξη του επιδιωκομένου από τον νομοθέτη σκοπού που συνίσταται στην ανεύρεση της εγγενούς αξίας των τίτλων αυτών και την ουσιαστική σύγκρισή τους με τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών που απονέμονται από τα ελληνικά ΑΕΙ. Και τούτο, διότι τα όργανα του ΔΟΑΤΑΠ στα οποία ανατίθεται η αρμοδιότητα αυτή δεν έχουν, προδήλως, το απαιτούμενο για κάθε υποβαλλόμενο τίτλο σπουδών επιστημονικό υπόβαθρο προκειμένου να εκφέρουν τις αναγκαίες για την αναγνώριση αυτή επιστημονικές και τεχνικές κρίσεις.

Να αποφανθούν, δηλαδή, σχετικά:

α) με τις ουσιαστικές διαφορές που προκύπτουν μεταξύ των αλλοδαπών τίτλων σπουδών με τους αντίστοιχους («συγκρίσιμους» προς αυτούς) ημεδαπούς τίτλους,

β) με τους λόγους για